pH torfu do sadzonkowania

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
qba753i
50p
50p
Od: 26 lip 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

pH torfu do sadzonkowania

Post »

Witam, za kilka dni przymierzam się do sadzonkowania thuji jałowca i bukszpanu. Mam do was pytanie. Bo jak zaszedłem do sklepu po torf to zobaczyłem że są różne rodzaje tego torfu o różnym pH. Jaki torf mam wybrać do jałowców jaki do thuji a jaki do bukszpanu?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: pH torfu do sadzonkowania

Post »

Ja sadzonkuję wszystko w mieszance uniwersalnej ziemi + piasek+ włókno kokosowe.Włókno kupuję w suchych kostkach, namaczam i mieszam.
qba753i
50p
50p

Post »

Ja mam zamiar mieszanka perlitu piasku i torfu ale nikt mi nie może odpowiedzieć na pytanie jaki torf?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kup odkwaszony, pH nie jest ważne przy sadzonkowaniu, ale struktura podłoża.Potem ukorzenione przesadzisz do właściwego dla danego gatunku.Bukszpan lubi cięższe podłoże zasadowe, unikać należy torfu i materii organicznej, gdyż to może prowadzić do choroby grzybowej korzeni bukszpanu, a liście mogą mieć nieciekawy żółtawy kolor.
qba753i
50p
50p

Post »

To jaką ziemię kupić do bukszpanów. I czy mieszać ziemię razem z perlitem i piaskiem ? I w jakich proporcjach dla bukszpanu, bo dla żywotników to około 30% pisaku
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ziemia z piaskiem pół na pół,bez pisaku .
qba753i
50p
50p

Post »

Róznie dają... o była literówka nie pisak tylko piasek piasek torf 1:2+perlit. Napiszcie mi jaką ziemię do bukszpanu?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do wszystkiego taka samą, chodzi o to by była napowietrzona.Potem możesz bukszpan przesadzić nawet do takiej ogrodowej z działki, ale nie gliniastej tylko bardziej piaszczystej.A najlepiej posadzić ukorzeniony bukszpan do gruntu w miejsce cieniste i dbać o wilgotność.Jak pisałam bukszpan nie lubi torfu na dłuższą metę.Taki podrośnięty na rozsadniku bukszpan potem przesadzić na stałe miejsce.Znajoma wsadzała wiosną sadzonki bukszpanu bezpośrednio w grunt, w cieniste miejsce, podlewała latem i jesienią był ukorzeniony.
qba753i
50p
50p

Post »

Do ukorzeniania bukszpanu nadaje się też torf odkwaszony? I czy taka mieszanka będzie dobra : 20%perlitu 30%piasku 50%torfu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”