Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Katalpa / Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja
Nie podwędzaj, tylko kup ukorzenione sadzonki Catalpy. Podwędzanie musi mieć sens. Jeżeli piszesz o urwaniu kawałka pędu, to nie masz szans, bo rozmnaża się z nasion, lub sadzonek korzeniowych. Napisz na pw, to odpowiem jak mieć sadzonkę.
Tylko dla ścisłości - z pędów też się rozmnaża katalpy.
- Kawu
- 200p
Jasne że tak. Jeżeli ma się jeden patyk i kilka miesięcy czasu na wytworzenie jednej sadzonki, to oczywiście że może się udać
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy najlepiej wziąść z drzewa pęd do ukorzenienia?? Teraz czy czekać do zimy?
- Kawu
- 200p
Nie próbowałem rozmnażać w taki sposób, więc niech odpowie ktoś, kto tego próbował.
Kasieńka - zamiast "podwędzać" (czytaj - kraść), idź do sklepu i kup sadzonkę. Małe sadzonki kosztują ok. 10 - 20 zł. Na pewno nie zbiedniejesz. Dlaczego uważasz, że zerwanie gałązek z drzew rosnących na nieogrodzonym, wspólnym terenie jest dopuszczalne? I tak raczej nie ukorzenisz takiej oderwanej gałęzi. W przypadku katalpy, szybciej i bardziej skutecznie jest rozmnażać ją z nasion. Dwa lata i masz pewną, swoją sadzonkę. Katalpa rośnie bardzo szybko.KASIENKA82 pisze:Aha dziekuje za odp , a jeszcze mam takie pytanie kiedy można brać z drzewa szczepki , na mieście u mnie rośnie pare catalp i tak myśle żeby pare podwędzic,
Nie znoszę takiej postawy - wspólne, znaczy niczyje, znaczy mogę brać.
Kasienka, jak chcesz, będę pewnie miała nasiona katalpy, bo mi kwitła. W zeszłym roku miała jeden kwiat i strąk był, więc w tym roku też chyba będą. Nie wiem, jak ze zdolnością kiełkowania, bo to dość młode drzewo. Mogę ci wysłać za darmo ile chcesz.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Dzięki Spacja , ja się tak tylko spytałam czy taką z drzewa gałązke można ukorzenić , mój szwagier wziął taką z drzewa i mu sie ukorzeniła ale ja kraść nie zamierzam , teraz są wszędzie kamery na mieście:) więc wole nie ryzykować , a nasionka to mam tylko długo z czekaniem 

- Kawu
- 200p
Poproś szwagra o 'podwędzenie' patyka i ukorzeni go dla ciebie. Za rok może się ukorzeni. Mam ok. 200 tegorocznych sadzonek w pojemnikach, a ludzie kombinują "jak koń pod górę", bo żal wydać 12 zł na pojemnikowaną roślinę. Również nie popieram takich postaw.
Z sadzonek nie jest to jakaś wielka filozofia, ze zdrewniałych faktycznie można to robić tylko hobbystycznie ale z zielnych jest większa udatność niż przy typowym, zimowym szczepieniu. Mam na myśli tutaj odmianowe katalpy. Czyste gatunki najprościej i najszybciej wysiewać, kiełkuje bardzo dobrze i przy odrobinie pielęgnacji można spokojnie w jeden sezon dochować się prawie metrowych sadzonek. Koszt nasion jest śmieszny ale trzeba się pobawić trochę i pilnować roślin, tak więc jeśli chodzi o pojedyncze egzemplarze to lepiej kupić sadzonkę bo są tanie i często ładnie wyrośnięte. Zrywania pędów z zieleni miejskiej pochwalić nie mogę, ewentualnie nasiona bo i tak opadną i ktoś je wyrzuci a krajowe kiełkują tak samo jak sprowadzane z naturalnych stanowisk, choć tak jak mówię koszt nasion w firmie nasiennej mimo przejścia przez kilku pośredników i tak jest śmiesznie niski w stosunku do ilości pięknych sadzonek jakie można uzyskać.
- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
Witam wszystkich posiadaczy katalp. Też mam jedną 3letnią. Polowałam na nią chyba z rok i udało się. Wyhodowana została z nasionek zebranych przez moją mamę przypadkiem podczas spaceru.Okazało się, że wielgachne drzewo rosło kilka bloków obok mamy. W tym roku została posadzona w docelowym miejscu. Niestety czubek przemarzł i długo zbierała się do wypuszczenia liści, ale udało się. Posadzona jest w małym dołku, a i tak jest wyższa ode mnie. I oto ona
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Okaz śliczny, z tego co wiem to poczekamy na kwiaty też mam taką.
AsiaG - odetnij tę gałązkę na dole. Zepsuje ci kształt drzewka, a jak zgrubieje trudniej ciąć i dłużej zarasta.
Na kwiaty wcale długo nie będziesz czekać - spokojnie za dwa, trzy lata zakwitnie
Bardzo ładna jest
Na kwiaty wcale długo nie będziesz czekać - spokojnie za dwa, trzy lata zakwitnie

Bardzo ładna jest

- Kawu
- 200p
Drzewo jest w bardzo dobrej kondycji. Można dodać pionowego palika dla prostego pnia, bo nieco skręca w prawo, ale to nie jest wyrób z matrycy tylko roślina.
Popieram, odetnij tę gałązkę i włóż do wody, powinna się ukorzenić ( jeśli nie jest zdrewniała) , będziesz miała drugie drzewko.Spacja pisze:AsiaG - odetnij tę gałązkę na dole. Zepsuje ci kształt drzewka, a jak zgrubieje trudniej ciąć i dłużej zarasta.

- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
Skoro radzicie odciąć, to tak też uczynię. Jest lekko nachylona, bo ją krzywo wsadziłam