Moje storczyki - Cytryna24
Re: Moje storczyki - Cytryna24
Zakupy suuuuper, Oncidia to coś, co lubię najbardziej. podgryziona psb nie zaszkodzi roślinie, wypuści nowe a ze starej będzie czerpać jedynie zapasy składników.
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wspaniałe zakupy Cytrynko
Jestem pod wrażeniem Twoich kwiatów
Z niecierpliwością czekam na to co wyrośnie z siewek

Będę do Ciebie często zaglądać

- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
Dziękuję bardzo WSZYSTKIM
Faktycznie jest u mnie różnorodnie ale ostatnio bardzo polubiłam Oncidia. Na razie mam trzy. Jedno dostałam z podziału od koleżanki wiosną. Ma już trzy nowe przyrosty i mam nadzieję, że zakwitnie późną jesienią.
Kamo zanim zakwitną siewki to jeszcze duuuużo wody upłynie
Na razie wypuszczają korzonki i powoli młode listki. To bardzo cieszy.

Faktycznie jest u mnie różnorodnie ale ostatnio bardzo polubiłam Oncidia. Na razie mam trzy. Jedno dostałam z podziału od koleżanki wiosną. Ma już trzy nowe przyrosty i mam nadzieję, że zakwitnie późną jesienią.
Kamo zanim zakwitną siewki to jeszcze duuuużo wody upłynie

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Piękności pokazałaś
Oby maluchy rosły szybko 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
Witaj, przejrzalam twoj watek i jestem pelna podziwu jak od momentu kiedy sie pytalas jakiego storczyka kupic tak do teraz tak szybko zajac sie siewkam
dziek tobie i ja sprobuje z siewkami tutaj one sa bardzo tanie, wiec jeśli mi nie wyjdzie nie będę plakalam za strata

Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
- cytryna24
- 200p
Tych siewek Laelia było 7. Niestety nie wszystkie przetrwały. Zostało 4,5 (jedna nie ma korzonków i leży sobie na wilgotnym sphagnum, może się uda i wypuści korzonki) Poza tym rosną im korzenie i listki. Zobaczymy ile uda się utrzymać przy życiu 

Evelikocytryna24 pisze: Faktycznie jest u mnie różnorodnie ale ostatnio bardzo polubiłam Oncidia. Na razie mam trzy.
, ja również uwielbiam Oncidia. Obecnie to moje ulubione rośliny spośród storczyków. teraz zaczęłam w głowie liczyć ileja ich mam ale ciężko powiedzieć, bo wyszukuję też hybrydy innych rodzajów z rodzajem/gatunkiem Oncidium co wśród Cambrii jest dość powszechne. To są kapitalne rośliny.
Ja zakochałam się w nich na zabój po obejrzeniu tych zdjęć (jeśli można oczywiście, jak Ci przeszkadza to usuń proszę

Zdjęcia pochodzą ze strony Asociación Posade?a de Orquideófilos
- cytryna24
- 200p
Ja uwielbiam Oncidia przede wszystkim za zapach. Kocham pachnące rośliny 

- Alice 12
- 1000p
Dolaczam sie ja tez uwielbiam oncidia, ale cambrie tez kocham, w tym roku trzy cambrie beda mi kwitly 2 raz bardzo obficie, za to je kochamcytryna24 pisze:Ja uwielbiam Oncidia przede wszystkim za zapach. Kocham pachnące rośliny

Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Sprzedam storczyki!
Alicjo, jeśli Cambrie kwitną Ci bezproblemowo to serdecznie Ci gratuluje. Wiele osób skarży się własnie na to, że trudno ponownie zakwitają. Zapewniasz im jakąś różnicę temperatur między dniem a nocą ?
- Alice 12
- 1000p
Nic im nie zapewniam, sa to najbardziej zaniedbywane storczyki w mojej kolekcji, zapominam o nich na jakis czas po kwitnieniuajania pisze:Alicjo, jeśli Cambrie kwitną Ci bezproblemowo to serdecznie Ci gratuluje. Wiele osób skarży się własnie na to, że trudno ponownie zakwitają. Zapewniasz im jakąś różnicę temperatur między dniem a nocą ?

a pozniej maja bardzo dlugi ped kwiatowy, jedna z moich cambrii ma ped dlugosci ponad 60 cm i juz nie moge sie doczekac kwitnienia

wstawie dzisija fotki moich pedow kwiatowych w cambrii

Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Sprzedam storczyki!
Super, dziękuję Ci Alu za informacje. Z chęcią obejrzę Twoje Cambrie
.

- cytryna24
- 200p
Ktoś mi podpowiedział żebym sprawdziła czy na Phalaenopsis sumatrana nie mam wełnowców. Podobno tam gdzie go kupiłam te robaczki to bardzo częsty problem. Ten storczyk jest u mnie prawie miesiąc. Od razu po zakupie przesadziłam go i umyłam liście. Nie zauważyłam żadnych lokatorów ale dzisiaj wzięłam lupę i zaczęłam oglądać. I co zobaczyłam ? Zaczątek nowego pędu. Wełnowców brak. Ale nie wiem jak mogłam wcześniej nie zauważyć tego pędzika. Przecież oglądam moje roślinki codziennie
Phalaenopis sumatrana

Wczoraj odkryłam też inną niespodziankę. Kupiony bez korzeni w listopadzie zeszłego roku Phalaenopsis Liodoro (keiki) w końcu wypuścił listka. Ile ja na to czekałam !! No i korzenie ma piękne.
W listopadzie wyglądał tak

A teraz tak

04.07. przyjechały do mnie tez siewki z agaru od Agnieszki (nieszka) Są bardzo małe i boję się o nie ale widzę że chyba już się zaaklimatyzowały. Na jednym pojawił się nowy listek a drugi pięknie przedłuża korzonek
Phalaenopsis Belline var Blue x Manni Black

Phalaenopsis Speciosa x Cornu Cervi

Phalaenopis sumatrana

Wczoraj odkryłam też inną niespodziankę. Kupiony bez korzeni w listopadzie zeszłego roku Phalaenopsis Liodoro (keiki) w końcu wypuścił listka. Ile ja na to czekałam !! No i korzenie ma piękne.
W listopadzie wyglądał tak

A teraz tak

04.07. przyjechały do mnie tez siewki z agaru od Agnieszki (nieszka) Są bardzo małe i boję się o nie ale widzę że chyba już się zaaklimatyzowały. Na jednym pojawił się nowy listek a drugi pięknie przedłuża korzonek

Phalaenopsis Belline var Blue x Manni Black

Phalaenopsis Speciosa x Cornu Cervi

Brawo Ewelinko
,oplacalo sie czekac jak widzisz
.Pieknie Ci rosna wszystkie maluszki
.I gratuluje nowego pedu na Sumatrance