Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Frida bardzo dziękuję za odwiedzinki u mnie ,Twoje pelargonie są bardzo ładne i fanie w tym koszu wyglądają .Jeśli chodzi o kompostownik to wymiary są takie 1,40 X 0,70 to jest wymiar zewnętrzny .Wewnątrz ma wymiar 1,05 x 0,70 pomalowany jest środkiem impregnującym z woskiem .Całość wykonana jest z 4 nie zależnych od siebie elementów które rozkręcamy gdy chcemy dostać się do środka :lol: i to wszystko
Pozdrawiam cieplutko :lol:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, miło, że mnie odwiedzasz. Tworzenie ogrodu jest bardzo przyjemne, chociaż łączy się z wydatkami. Nie wiem jakie są żarówki w tych lampach, ale zapytam i Ci napiszę.

Jadziu, bardzo dziękuję za informacje o kompostownikach. Wydrukowałam fotki i pokazałam mężowi żądając ich zrobienia. Póki co mam zwykłą górę kompostu, obsadzoną - podobnie jak u Ciebie, dynią i kabaczkami.

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Danusiu dawno mnie nie było u Ciebie, a tu takie zmiany i tak pięknie, tyle kwiatków super, co do towarzystwa host to może wpadnij na chwilkę do mnie może cos Ci sie spodoba, ja tez uważam że doba ma mało godzin jak dla mnie ,
Kotek śliczny
Pozdrowionka
:lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Chyba warto było ten remont robić, bo dom zyskał wygląd rezydencjalny a i ogród z tymi ścieżkami, podjazdami i podestem wypoczynkowym ma jednolitą oprawę i wygląda elegancko. Masz również jeszcze dużo miejsca na sadzenie nowych roślin i już wszystko prezentuje się ślicznie.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiorku, zaraz zajrzę do Twojego ogrodu. Popatrzę uważnie, co tam u Ciebie, zapewne coś mi się spodoba, bo zazwyczaj podobają mi się ogrody forumowiczów, a potem mam zachciewajki.
A kot jest już zdrowy. Wczoraj byliśmy u weterynarza na zastrzyku, wet. chłop potężny, mój M. też raczej spory, a nie mogli sobie z Madzią poradzić. kudły fruwały, krew z rąk obu oprawców płynęła, a strzykawka poleciała w kąt. Dopiero za trzecim razem udało się ten zastrzyk zaaplikować.

Ledo, miło mi, że podoba Ci się ogród. Właśnie układam plany na jesień i postanowiłam zrobić rabatę półcienistą, "plecami" opartą o las. Teraz planuję nasadzenia, wyliczam ile i jakich roślin będę potrzebować. Podstawą będą rododendrony i hortensje wkomponowane w zieleń, głównie iglaki, które już tam mieszkają.

Nowym problemem będzie przesadzenie sporego krzewu lilaka, ale jest to konieczne przed wykonaniem nowego ogrodzenia. Muszę to zrobić jesienią i mam nadzieję, że lilaka nie zniszczę. Posadzony był kiedyś bez zastanowienia, a teraz uniemożliwia wejście do domu przez furtkę, gdy kwitnie wchodzimy bramą, bo ciężkie od kwiatów gałęzie zasłaniają wejście. Lilaka kupiłam z całością inwentarza, podobnie jak pozostałe krzewy sadzone jak popadło, byle wcisnąc do ziemi.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj !Jak widac w szybkim czasie zagospodarowałaś kawał ogrodu.Masz dużo roślinek a te żurawki zachwycają.Rododendrony dodaja powagi i uroku każdemu ogrodowi i to jest dobry pomysł,tylko jak się naczytałam o nich ,ale jak posadziłam już swoje ,to są odmiany "niezniszczalne" i bardzo wrażliwe,ale ich kwiaty powalają..
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Krajankę, bo Ząbki niewielka odległość dzieli od Wawra, w którym mieszkam od półtora roku. Podziwiam zapał z jakim projektujesz zmiany w swoim ogrodzie. I co najwazniejsze wcielasz je z powodzeniem w życie. Ja również poszukuję cebul lilii. Ewelina wspomnała nazwę producenta, który prowadzi wysyłkową sprzedaż cebulek, ale chyba juz się skończyły. Musimy sie spieszyć, bo lilie sadzi się chyba do końca lipca. Serdecznie pozdrawiam Bogusia.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu przeczytaj PW.
Cieszę się, że Ci się u mnie podoba. Zapraszam częściej, bo właśnie rozpoczęłam realizację kolejnych pomysłów. Jak będzie coś widać załączę fotki. Póki co jest bałagan, kawał ogrodu rozkopany, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie ładniej.

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Danusiu, widzę ,ze nie odpuszczasz :) Ogród zmienia się , oczywiście na plus. Pięknie wymyśliłaś , obsadziłaś i obsiałaś rabaty wzdłuż podjazdu.Niecierpliwie czekam na kolejne zdjęcia- fakt , FOTOSIK bywa czasem irytujący!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie mam mnóstwo pracy w pracy, a od niedzieli wreszcie urlop aż do 18 sierpnia. Plany na ogród mam rozległe i tylko czekam do jesieni. Na razie rozpoczęłam prace przygotowawcze i od razu mam pytanie: czy lilie można sadzić pod drzewami? Konkretnie chodzi o klomb wokół brzozy, który zamierzam obsadzić cebulowymi, tak dobranymi, aby kwiaty były od wiosny do jesieni. Do tego pewnie coś jeszcze dołożę? Jakieś sugestie mile widziane.
Z wielu propozycji forumowiczów już skorzystałam i to z pożytkiem, tym razem też chętnie posłucham.
Pozdrawiam przedurlopowo, Danuta
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zauważyłam takie cuda
Obrazek
Obrazek

Zakwitła po raz drugi róża pnąca Double Elite
Obrazek
Obrazek

oraz róża wielkokwiatowa Hanne
Obrazek
Obrazek

okrywowa Viking
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Coraz bardziej przekonuję się do róż, sczególnie jeśli powtarzają kwitnienie :P
Wypoczywaj bo w końcu każdy potzrebuje wytchnienia a do jesieni jeszcze daleko....
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, róże w ogrodzie są konieczne, bo są piękne, dostojne, mają cudowne kolory, pięknie pachną i są we wszystkich kolorach i rozmiarach.
W czwartek wieczorem zauważyłam piewszy kwiatek na liliowcu, śliczny! Nie zrobiłam fotki, a nazajutrz już po kwiatku, zamknął się. Dlaczego? Czy liliowce kwitną tylko jeden dzień?
Dzisiaj obeszłam ogród, duchota straszna, więc robota nie idzie, to chociaż fotk zrobiłam.
Najpierw nowe nabytki na rabatę leśno-kwiatową, już posadzone.
Hortensja Pinky Winky
Obrazek
oraz Kuyshu (czym one się różnią?)
Obrazek
Zostałam obdarowana dzwonkiem, wsadziłam go do gruntu, ale nie mam pojęcia, czy dobrze zrobiłam, Po obrazkach można było wywnioskować, że to roślina gruntowa.
Obrazek
Kupiłam razem z hortensjami tawułkę
Obrazek
oraz żurawkę zielonolistną z karminowymi kwiatkami a także powojnika jako towarzystwo dla róży pnącej. Co mam z nin zrobić po wsadzeniu? Przyciąć? Czy dopiero jesienią?
Obrazek
Pięknie rozkwitły dziurawce, rosną w słońcu i w półcieniu, rosną jednakowo.
Obrazek
Ładnie rosną moje pierwsze hosty
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zakwitły dalie z hipermarketu
Obrazek
i pierwszy aster - chyba coś sobie pomylił
Obrazek
Wrzosy też już kwitną - chyba za wcześnie?
Obrazek
a na koniec taki sobie widoczek z rudbekiami
Obrazek

Pozdrawiam prawie urlopowo, Danuta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Widzę że hosty rosną spod kory ..... Nie było klopotów żeby się przebiły ?
A liliowce kwitną dłużej ale nie bardzo nadają się na kwiat cięty, to lilie stoją w wazonach długo dlatego są łakomym kąskiem złodziei.... U mnie jeden liliowiec miał zamiar zakwitnąć ale zrezygnował - chyba nie lubią transportu i przesadzania w fazie kwitnienia.....
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hosty sadziłam w tym roku, w korze. Rozgarnęłam, zasadziłam, opatuliłam korą na powrót, tak, że wystawały tylko czubki sadzonek i takie sobie wyrosły. Wszystkie sadzonki się przyjęły, więc chyba im dobrze w tej kołderce z kory.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”