Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
To nie lithops, tylko Pleiospilos nelii 

-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Należą do tej samej rodziny, ale różnią się wielkością, wyglądem skórki i kwiatów, poza tym Pleiospilos nelii potrzebuje mniej wody niż Lithopsy.
Odpukać w nie malowane
, moje kamyczki dzisiaj mają miesiąc i są ok
( trzymam nadal pod osłoną ) a Twoje pxenix jak się mają rosną zdrowo 

U mnie mają dwa miesiące kilka padło a kilka słabo się trzyma .Po miesiącu na Twoim miejscu bym je odkrył i postawił je na słonecznym miejscu zacienionym przez inne roślinki ,moje zaczęły padać pod przykryciem po miesiącu, jeszcze nie mogą dojść do siebie .Niektóre zmieniły kolor, może będzie widać na zdjęciu
,na obecną chwilę zostało mi 22.
Wrzuć zdjęcie jak wyglądają u Ciebie

Wrzuć zdjęcie jak wyglądają u Ciebie

Ale masz fajne lithopsiki , super
Ja swoich żebym nie odkrył to wszystkie by mi padły robiły się jasnozielone i znikały .Teraz są już miesiąc odkryte i nabierają kolorków

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 cze 2013, o 12:28
-
- 20p - Rozkręcam się...

Madzia boskie te twoje brylanty
ja dzisiaj po miesiącu odkryłam i jeden mi już padł
trzymam je na strychu na parapecie północno-wschodnim a tam taki gorąc od dachu że hej , zastanawiam się czy ich nie przenieść do pokoju. Ile powinny mieć teraz temperatury otoczenia
.

-
- 20p - Rozkręcam się...
Ja swoje kamyczki trzymam na oknie od południa i w taka pogodę jaka jest aktualnie nie wystawiam ich na bezpośrednie słońce. W sumie dopiero dzisiaj odkryłam je całkowicie. Do tej pory codziennie je wietrzyłam żeby mi się nie zagotowały pod folia i codziennie zraszam. Mam jeszcze kilka okazów większych kamyczków oczywiście kupiłam gotowce bo nie mogłam się doczekać kiedy moje urosną i jak na razie trzymają się dobrze oby tak dalej
Moje pociechy

Moje pociechy

Gotowce robią wrażenie
,jak mi się miejsce wolne zrobi na parapecie to też kupie wielkie gotowe do kwitnienia 

Jak często podlewacie swoje młode sadzonki kamieni? . Moje jeszcze nie mają 2 m-cy, podlewam co 4 dni od spodu pojemnika. Mam je posadzone tylko w piasku nawet jak po 2 dniach mają sucho jak w popiele to trzymam się tych 4 dni a może mają mieć cały czas wilgotno? 

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Re: Za szybka wegetacja Lithops
U mnie jedynym takim zimnym pomieszczeniem byłaby ciemna jak noc piwnica.darekcn42 pisze:W widnym pomieszczeniu w tej chwili zimuję. Jak chcesz, to możesz je przenieść do chłodnego pomieszczenia, jest to wręcz wskazane. Przesiedzą zimę w należytych warunkach![]()
![]()
.
Staram się zimą nie przegrzewać pokoju dlatego gdy wychodzę z domu często wyłączam kaloryfer ale nocą muszę już mieć ciepło bo marznę nawet pod pierzyną. Nie sądzę by to były dobre warunki, więc czy piwnica może być?
Ostatnio jak podlałem to czekałem tydzień aż przeschnie podłoże
słońce paliło a ciągle było wilgotno aż mech zaczął rosnąć.A normalnie to spryskiwałem z góry dwa trzy razy co dwa dni .Trzy miesiące będą miały maleństwa ,z dwudziestu co zostało tylko czternaście ładnie wygląda ,może wyrosną na takie ładne jak ma Madzia