Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

I ja siedzę na tarasie z laptopem :D Miło mieć ogród, WiFi i laptopa :heja No i oczywiście się pochwalę. Rocznica dopiero 25 IX, ale M. przyjechał na 2 tygodnie urlopu, więc będzie lekkie przyspieszenie :D
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguniu, oj, nie zapeszyć, nie zapeszyć. Odpukać w niemalowane. :D A milin nie kwitł jeszcze, to roślinka posadzona w zeszłym roku, przetrwała pierwszą zimę i teraz tak naprawdę się zagospodarowuje.

Aniu Sweety, no to mąż sobie rocznicowo w domu wypocznie, budując te pergole i kaskadę. :D Ale już się cieszę myślą o Twoich zdjęciach, bo znając Ciebie na pewno będzie co podziwiać.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ciurkadełko z żabą super! Miałam taką pompę, ale mi złomiarze ukradli :evil:
Kalle Ci kwitną, ja mam drugi rok i kwiatów ani śladu. Musze popatrzeć, może coś wychodzi ;:173
To ja poproszę zdjęcie tego powojnika na wierzbie! (może jest, ale tak głęboko nie zajrzałam - biegnę nadrabiać)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Linetko nadrobiłam zaległość oczkową ...fantastyczna kaskada...a zdjęcie córki bardzo romantyczne w otoczeniu brzozy ..i jeszcze opiera się o nią czerpiąc dobrą energię... :) a żaba w ciurkadełku urocza... :)
a co do
juki moja jest kilkuletnia w zeszłym roku kwitła pięknie a teraz nadal nic...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Linetko witaj :wit
Ależ cudną masz kaskadę ;:oj ..... uwielbiam wodę w ogrodzie, niestety u mnie ciasno i nie mam na nią miejsca....ale uwielbiam..... a kaskady to już w ogóle marzenie....
Kalla wspaniała, nie znam tych roślinek, nigdy nie miałam, ale zawsze się nimi zachwycam :D Twoja ma przepiękny kolorek i mnóstwo kwiatów :D
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Linetko!...pozdrawiam niedzielnie!
...jesteśmy faktycznie szczęściarami ;:108 ....siedząc na tarasie ...z laptopem...podziwiać ogrody innych ...i swój ;:108
ach...jeszcze do tego aromatyczna kawka... ;:215 ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Linetko róże piękne i ta rocznicowa i ta biała. Czy ta rocznicowa to był krzew czy z ciętych Ci się przyjęła?
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Miłko Takasobie, moje kalle rosną w doniczce i na zimę wędrują do piwnicy, a wiosną tylko wymieniam im ziemię i wystawiam na taras. Może dlatego jakoś się przechowują i kwitną teraz tak pięknie. Aha, no i przy przesadzaniu do świeżej ziemi dodałam im trochę obornika granulowanego. Może trafiłam w ich gusta? :D
Zdjęcie powojnika na wierzbie zaraz zamieszczę, bardzo chętnie. :D

Misiu, dziękuję, bardzo miło wiedzieć, że Ci się podoba ta kaskada. Ty masz naturalne warunki, żeby coś takiego postawić, przecież cały Twój ogród to skarpa! ;:108 Można by zrobić cały sztuczny strumyk z zakolami, półwyspami, pięknymi roślinami zwieszającymi się nad wodą... No tak, tylko ile by kosztowało samo zainstalowanie obiegu wody, to nawet boję się myśleć. Ale pomarzyć zawsze można. :D
A co do kaprysów juki, to rzeczywiście trudno cokolwiek przewidzieć. Moja w tym roku zakwitła jak szalona, chociaż nie pamiętam, żebym robiła z nią coś szczególnego w tym i poprzednim sezonie. Może to skutek stosunkowo łagodnej, choć tak długiej zimy?

Agness, bardzo, bardzo dziękuję. ;:196 Jeśli marzysz o kaskadzie, to nie rezygnuj, może jednak uda się gdzieś ją umieścić. Nasza powstała w oparciu o specjalnie postawiony murek, który osłania oczko wodne od strony ulicy. Z drugiej strony tego murku jest rodzaj donicy, obsadzonej cieniolubnymi (północna strona). W każdym razie to stworzyło możliwość zbudowania rodzaju skarpy, po której może płynąć woda. Trochę zwykłego kamienia polnego i te płyty wykonane przez fachowca (najdroższy element), a potem jeszcze tylko inwencja i praca mojego M. - i jest! :tan

Bogusiu, masz rację. Już dawno nie przeżyłam tak kompletnie leniwej niedzieli. :D Ale mam poczucie, że jej nie zmarnowałam, bo nacieszyłam się latem, ciepłem, pięknymi widokami, zapachem i kolorami kwiatów. I to zarówno w realu, jak i na FO. :D Zajrzałam na wątki dawno nie odwiedzane i przypomniałam sobie wiele ogrodów, które poznałam jeszcze w zeszłym roku. I przeczytałam, że Ty też postawiłaś dzisiaj na wypoczynek w ogrodzie. ;:138 Jak dobrze, że lipiec wreszcie stał się nieco bardziej lipcowy, bo do tej pory nas nie rozpieszczał.

Maseczko, dziękuję, różyczki obie zostały kupione jako krzewy. Do sadzonkowania jakoś nie mam szczęścia. Ale dowiedziałam się niedawno, że dobrze jest taką gałązkę róży wbić w ziemniak i dopiero tak posadzić do ziemi. Jak sądzisz, czy to w czymś pomaga?

Powojnik na wierzbie:

Obrazek

Największy z kwiatów kalli:

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Gdzieś mi przepadł twój wątek i bardzo się cieszę, że przypomniałaś mi się u mnie. ;:196
Śliczny ten zakątek przy oczku, taki romantyczny..... ;:170
Nic dziwnego,że córcia też lubi tam poczytać książkę.
No i pięknie kwitną Ci kalijki. ;:333
Floksy u mnie już prawie w rozkwicie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Linetko witaj o poranku. :wit
Śliczny ten powojnik na wierzbie, ;:108 lubię, jak tak naturalnie wspinają się po drzewach.
U mnie rosną i czepiają się igliczji.
Rośliny, które same się wysieją, najlepiej rosną. Dziewanny i malwy są w tym mistrzyniami .
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dzięki za wierzbę :-) Super! Co to za powojnik? Chyba mam takiego w innym miejscu (dostałam w prezencie w tym roku, miał być inny).
Ja chyba też podsypałam obornikiem, ale jak nie zakwitną - będę pamiętać o tym w przyszłym roku!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Niektórzy maja gruszki na wierzbie, a Ty ... powojnik ;:306
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ależ upalny był dzisiaj dzień, prawda? Podlewałam wszystko najpierw rano i drugi raz wieczorem. Podobno ma być tak samo w ciągu najbliższych dni, już się szykuję do wielokrotnego dźwigania konewek. :D Gorzej, że kwiaty szybciej przekwitają w taki upał. Moje białe lilie niestety szybko brzydną. Za to róże kwitną powtórnie i wyglądają pięknie.

Grażynko Kogro, cieszę się, że wpadłaś. :D Właśnie wczoraj skorzystałam z niedzieli w ten sposób, że odnalazłam wątki, które skończyły się w czasie mojej nieobecności na FO i przepadły mi z pola widzenia, jak Twój. Będę teraz częstym gościem u Ciebie. :D Dziękuję za miłe słowa. Moje floksy wreszcie ruszyły, jest już trochę kwiatów. :D

Tajeczko, masz rację co do dziewanny i malwy, takie z nich samodzielne stworzenia. ;:108 Ten Twój powojnik widziałam, bardzo ładnie wygląda i ma solidną podporę. :D

Miłko Takasobie, nie pamiętam, jaki to powojnik, bo on ma już chyba z kilkanaście lat. Ale w czasach, gdy go sadziliśmy, królował na rynku jackmanni, więc to pewnie ten. Kwitnie niezmiennie od wielu lat i nie wymarza.
A o zaletach obornika granulowanego jestem dogłębnie przekonana i daję go wszędzie, gdziekolwiek coś sadzę czy przesadzam, również do doniczek (tylko w małej ilości, żeby nie wypływało dołem przy podlewaniu). ;:108

Aniu Sweety, :D W ogrodzie botanicznym we Wrocławiu pracownicy zabawili się kiedyś i naprawdę zaszczepili gruszki na wierzbie, no i rosły sobie i owocowały! Nie wiem, czy są tam nadal. No a u nas mamy wierzbę kwitnącą na fioletowo powojnikowymi gwiazdami. :)

Mam jeszcze parę zdjęć. Najpierw trzy fazy kwitnienia Glorii Dei. To naprawdę ten sam kwiat fotografowany przez trzy kolejne dni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Memoire. Pierwszy kwiat już przekwita, ale drugi właśnie się otwiera. :D

Obrazek

Hortensje wyglądają coraz piękniej, tutaj Vanille Fraise i ogrodówka:

Obrazek

A tak zakwita Polar Bear:

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Linetko nie mam zdania na temat tego ziemniaka i jakoś nie chce mi się próbować :lol: ale jak Tobie się uda to wezmę pod uwagę taką metodę. Pokazałaś ładne róże , powojnik na wierzbie i ta czerwona hortensja ogrodowa przepiękna!
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ja chyba rzeczywiście spróbuję, bo mnie to intryguje. :D Pomysł pochodzi stąd: http://pinterest.com/pin/468867011176381787/
Na pewno dam znać, jeśli cokolwiek z tego wyjdzie. :D
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”