Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywa w doniczkach - sezon 2

Post »

Kilka fot mojego małego zbioru donic, głownie mam w nich pomidory, nie przesadzałem z rozmiarem pojemników dlatego staram się możliwie dobrze ochronić donice przed nadmiernym wysychaniem. Wysiałem dużo pomidorów a żal mi było wyrzucać rozdałem co mogłem ale i tak sporo zostało także pomyślałem że jakoś je w różne kąty poustawiam to jak zaczną dojrzewać będą ładna ozdobą. Jedna Donice całkiem sporą z 3 koktajlowymi pomidorami mam w domu i jak mnie niebyło przez weekend to tak wyschły ze myślałem że nie dam rady uratować, przez ten incydent straciła połowę liści i nagle zaczęły dojrzewać nawet malutkie kuleczki. W gruncie mam 2 razy większe a nadal zielone.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Koraliki obrodziły Ci znacznie, znacznie bardziej niż mnie. Gąszcz owoców.
vanyavala
500p
500p

Post »

To chyba nie jest koralik, jakaś zwykła koktajlówka na opakowaniu widnieje nazwa "pomidor koktajlowy garden perle" Obrazek

To jest koralik i wiąże nieziemsko, chyba nie ma takiego kwiatka który nie został by zapylony i odpadł:)
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Moje krzaki koralików będą miały z metr średnicy, ale gron na nich może z 10.
Pocieszam się tym, że sporo kwiatów, no i wilków dziesiątki.
vanyavala
500p
500p

Post »

Ja moje prowadzę na 3-4 pędy. Myślałem że lepiej jak nie rozrastają się za bardzo. I chyba dlatego maja już ponad 180cm, wielkie takie są a ponoć rosną do 140cm. Gron nie mam za wiele ale za to jakie piękne, strasznie podoba mi się ta odmiana.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

No i kolejna porcja właśnie zrobionych zdjęć.

Na początek to co w gruncie, jak widać ciasnota
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i doniczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

największa z papryk

Obrazek

Obrazek

betaluxy, chyba niedobór magnezu się zaczyna

Obrazek

i jeden już prawie prawie...

Obrazek

malinowy olbrzym i baron

Obrazek

Obrazek

ziólka i takie tam

Obrazek

to tyle na dziś.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Naprawdę piękny widok , nie można oderwać wzroku od tych cudów , będą obfite plony .......
Bożena
Arkady
100p
100p
Od: 5 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe plony u mnie w doniczkach nie było takich wielkich dyniowatych :shock:
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Dyniowate w doniczkach jednak robię ostatni rok, dużo trzeba wody lać, a owoce są skromniejsze niż w gruncie, nie wykształcają się odpowiednio, marnieją szybko, za dużo przy tym roboty, a plony sporo mniejsze niż w gruncie. Cztery krzaki dla dwóch osób to nie do przejedzenia, chyba, że ktoś się samą cukinią żywi...
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Zbiór z piątku:

Obrazek
Arkady
100p
100p
Od: 5 kwie 2012, o 15:06

Post »

Fantastyczne te cukinie tylko pozazdrościć :roll:
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Tydzień mnie nie było i...

Obrazek

A tu się coś przypałętało do Sławy Nadrenii, sporo sie dobrych rzeczy o tych pomidorach naczytałem, ale plamy łapią najszybciej i najwięcej, jedna kiść San Marzano również i z 5 Betaluxów. Łącznie ze 30 sztuk poszło do kosza.

Obrazek
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

Co do ostatniego zdjęcia - poczytaj sobie o suchej zgniliźnie wierzchołkowej.

Tu znajdziesz przepis na cytrynian wapnia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2106056
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Czytałem, zamówiłem już siarczan wapnia, jeśli dobrze pamiętam.

A tym co podajesz podlewałem jakieś 1,5 miesiąca temu, ale pewnie wypłukało z doniczek.
Zresztą jak wyczytałem z tego artykułu
http://www.ogrodinfo.pl/uprawy-pod-oslo ... rzcholkowa
to brak wapnia jest jedną z ostatecznych przyczyn zgnilizny wierzchołkowej.

Znalazłem jeszcze środek który zawierał razem siarczany wapnia i magnezu, trochę się go bałem kupić, ale rozwiązał by od razu niedobór magnezu i wapnia.
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

Braki wapnia mogą występować w glebie, ale często jest też tak, że mimo dostatecznej ilości tego składnika w podłożu niestety nie jest on pobierany przez rośliny. Wapń może być nie pobierany przez rośliny wskutek suszy (brak opadów), czy też nadmiernego zasolenia, a zwłaszcza nadmiaru potasu. Przy temperaturach powyżej 30oC nawet na polach nawadnianych, wapń może być nie transportowany w roślinach na tyle szybko, aby zapobiegać skutkom suchej zgnilizny wierzchołkowej. Zapobieganie występowania tej choroby polega na opryskiwaniu owoców, a nie roślin preparatami wapniowymi, takimi jak: saletra wapniowa czy chlorek wapnia (...). Trzeba jednak pamiętać, że opryskiwanie trzeba prowadzić systematycznie raz w tygodniu.
Zatem podlewanie wcale nie musiało pomóc, trzeba pryskać. Mało tego, podlewając wapniem możesz spowodować zablokowanie pobierania innych składników z gleby i trzeba będzie dodatkowo identyfikować niedobory i pryskać, pryskać... Zaproponowany wcześniej cytrynian wapnia jest o tyle fajny, że można pryskać nim całą roślinę, nie tylko owoce jak w przypadku preparatów wymienionych w powyższym cytacie. No i cytując kol. forumowicz:
Jest bardziej ekologiczny niz saletra wapniowa, bo nie wprowadza niepotrzebnie do rośliny azotanów. To jest alternatywa dla tych co dbają o w miarę zdrowa żywność.
Na dodatek jest tani jak barszcz - przykładowo 2 kg kredy malarskiej (węglanu wapnia) kosztuje ok. 4-5 zł i starczy Ci na lata.

Ja tam specjalistką nie jestem, tylko powtarzam co wyczytałam. Nawożenie jest dość skomplikowaną sprawą, dlatego uzupełnianie pojedynczych mikroelementów załatwiam dolistnie, żeby nie zepsuć względnej równowagi w glebie. Z resztą niech się mądrzejsi wypowiedzą ;) Powodzenia!

PS. Cukinie bardzo apetyczne ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”