Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Joamor pisze:Mam pyszne pomidorki koktajlowe Sungold, niestety są one F1. Kilkanaście nasion kosztowało sporo, chyba 8 zł i ciekawa jestem czego mogłabym się spodziewać po wysianiu nasion zebranych z moich pomidorków. Czy ktoś z Was siał może nasiona z F1, w jakim stopniu powtarzają cechy i czy w ogóle?
Jeśli masz dużo miejsca i chce Ci się bawić, próbuj.
W przypadku tego, konkretnego mieszańca, próby te skazane są na niepowodzenie.
Z Sungoldem, "walczyło" już mnóstwo hodowców z wielu części świata. Póki co, bez powodzenia. Nawet jeśli w którymś pokoleniu, otrzymasz troszkę zbliżoną kopię, w kolejnym rośnie z tego zupełnie nowy wynalazek.
To wyjątkowo ciężka do rozszczepienia hybryda. Japończycy pomyśleli o tym, by nie dało się tego skopiować. No i chyba się to udaje.
Jest w Niemczech pewien hodowca, który podobno jest blisko. Zajęło mu to lata, a doświadczenie pomidorowe, ma ogromne. Może za rok, dwa udostępni hobbystom efekty swojej pracy.
Z całym szacunkiem dla Ciebie, daj sobie spokój.
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorcinda pisze:A co do kumato to: http://en.wikipedia.org/wiki/Kumato
No to oboje mieliśmy dobry pogląd na sprawę, tylko myśleliśmy że jest jedno Kumato. A to pomyłka. Z moją marną znajomością innostrannych jazykow, wywnioskowałem (z dużym uproszczeniem i trochę żartem) z tego linku:

1. Kumato to nie odmiana pomidorów, tylko jakby "gwarancja jakości" dla odmiany.
2. Różne firmy mają swoje zestawy hodowlane "Kumato".
3. Sygenta dba o swoje linie aż do przesady - byle leszcz nie kupi, trzeba być "członkiem".
4. Na ogół są to odmiany ustalone, ale może też trafić się firma kumatująca F1.
5. Jeżeli sadzisz odmianę kumatą z własnych nasion, to nie jest to kumato, bo nie masz certfikatu. To jest tylko pomidor nie do odróżnienia przez nikogo od certyfikowanego kumatego.

Pozdr:)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

No i wszystko jasne. Szacun dla waszej wiedzy i dociekliwości. Wniosek z sungoldem szkoda zachodu, ale pokumać sobie można :D
Dorota
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

No to szkoda :(
Jakimś rozwiązaniem jest wysianie kilku nasionek i dalsze rozmnażanie z wilków. To akurat mam wypróbowane, pomidor ten szybko rośnie i osobniki z wilków już prawie dogoniły "rodziców" i zaczęły owocować. W ten sposób paczuszka nasionek może starczyć na kilka lat :D
Zawsze to jakaś oszczędność...
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

U mnie też pomidory z wilków już doganiają rodziców i są już małe pomidorki, a wilki wsadzałam nie te pierwsze a te już pod trzecim, czwartym gronem, sama jestem zaskoczona :roll: :D Tak, że jak ktoś w przyszłym sezonie, nie będzie miał możliwości mieć większą ilość sadzonek, nic straconego, jak wsadzicie pierwsze odrosty to będziecie mieć owoce prawie w tym samym czasie co pomidor mateczny :wit
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

W tym roku również z ciekawości ukorzeniłem dwa wilki, są już nawet pomidorki ;:138
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01

Post »

romaszka pisze:U mnie też pomidory z wilków już doganiają rodziców i są już małe pomidorki, a wilki wsadzałam nie te pierwsze a te już pod trzecim, czwartym gronem, sama jestem zaskoczona :roll: :D Tak, że jak ktoś w przyszłym sezonie, nie będzie miał możliwości mieć większą ilość sadzonek, nic straconego, jak wsadzicie pierwsze odrosty to będziecie mieć owoce prawie w tym samym czasie co pomidor mateczny :wit
Czyli takie pomidorki z wilków będą takie same w smaku i wyglądu jak z rośliny matecznej?
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Post »

beata11, będą takie same.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam czy z moimi pomidorami ok? martwią mnie te zielone i białe przebarwienia Obrazek
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To białe przebarwienie to niedobór potasu ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

jode22 pisze:To białe przebarwienie to niedobór potasu ;:oj .
jode22, ja niestety też miewam takie białe ,w dodatku twarde przebarwienia niestety nie wiem jak im selektywnie ten potas dostarczyć - masz sposób ?
uki94
200p
200p

Post »

Ja mam na krzakach dużo czerwonych pomidorów takie które za 4-5 dni będę musiał zerwać bo będą zbyt dojrzałe (pomidory zasiliłem potasem dzisiaj) i chciałem spytać czy one beda juz dobre czy musi upłynąć więcej czasu żeby były czerwone?
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
Cebula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sty 2012, o 17:08

Post »

A u mnie wszystkie jeszcze zielone... :(
Monika
uki94
200p
200p

Post »

Witam wszystkich!

Czy rozpoczął się już u Was sezon pomidorowy? Oczywiście mówię o uprawie pod tunelami. U mnie wypuściło już parę pomidorków i tak się zastanawiam czy nie za wcześniej co prawda u mnie w Wielkopolsce zapowiadają dużo słońca, pomidorki do tunelu sadze zazwyczaj około 10-15.04, ale zawsze były to kupne sadzonki, tym razem ze względu na to, że mam troszkę więcej wolnego czasu postanowiłem sam wyhodować sadzonki. Denerwowało mnie coroczne kupowanie sadzonek, kupując, pytałem się czy to odmiana wysoka czy niska, dostałem odpowiedź, że wysoka a tu pomidor okazał się niski, niedobry w smaku i owoców tyle co na lekarstwo, dobrze że miałem ich 15 sztuk a nie całą folie bo to byłyby dopiero straty.
Lukasz uki94
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

uki94 pisze:Czy rozpoczął się już u Was sezon pomidorowy? Oczywiście mówię o uprawie pod tunelami.
Zacząć można jak się ma tunel ogrzewany . Ja do swojego - nieogrzewanego "produkcję" rozsady zaczynam na początku marca bo wysadzam na początku maja a i tak zdarza się , że muszę interwencyjnie grzać farelkami .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”