Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kasencja

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3

Post »

I kilka z gruntu :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie dojrzały dwa pierwsze owoce z nasion "Bycze Serce" od kozuli raczej trafiły mi się różowe - odmiana zdecydowanie generatywna; owoce pyszne - może dlatego ,że z tych pierwszych 8-)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No to i moje...
Obrazek
K 133
Obrazek
K 152
Obrazek
K 68
Obrazek
rudy mieszany
Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, a ja zastanawiałam się czy ktoś ma 38, malinowo-kalmanowy, on dobry do tunelu, ma Ff :)
Basow, Twoja zeberka 133 zgubiła dzióbki.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Tak , dokładnie , choć nasiona zbierane z krzaka z owocami , które miały dzióbka. Obserwuję je ( mam 3 krzaki ), ciekawe , co będzie na pozostałych...
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Ebabka twoje pomidorki wyglądają jak takie do nadziewania kształtem przypominające paprykę. Tylko przypominają :roll: Jak np. Striped Cavern.. miałam rok temu, ale nigdy żółte nie były ;) Jeżeli żółta łaciata będzie formą dojrzałę to błagam o parę nasionek! ;:oj ;:oj
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Kasencja - jak mi dorosną to porównamy sobie K/38 malinowy Ff x kalman, bo ja też wysiałam :D :D
No i strasznie jestem ciekawa smaku K/55 Cherokee x black zebra - krzyżówki z indiańcem muszą być dobre! :) Jak tylko dojrzeją daj znać :D
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Jeszcze raz gorąco proszę o wgląd na moje nieudane zdj.kilka pstów wyżej i ewentualnie
rozpoznanie ich nazw.Dziękuję!!!!
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

legina - ciężko określić krzyżówki, bo równie dobrze mogą to być np. kolejne rozszczepienia.
Jakie krzyżówki siałaś? Jest tego prawie 200 numerów i po kilka rozszczepień - daje to naprawdę niezłą zgadywankę.

Napisz więc co siałaś i od kogo nasionka były wpisane na opakowaniu - zawęzi to poszukiwania "rodziców" i uskuteczni identyfikację.

Na podstawie zdjęć do każdego zdjęcia mogę teraz podpiąć przynajmniej kilka krzyżówek :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Problem jest w tym,że pomidorki dostałem w ub.roku .Z tego co wiem pochodzą od nn
darczyńcy z D.Ś.,ale chyba związanego juz długo z tym Forum.Z otrzymanych rozpoznałem
na pewno megagrona,który potwierdził,że nim jest rosnąc u mnie.Ale dalej nic już nie wiem.
Chciałem uporządkować u siebie to co mam,dlatego z jakąś namiastką nadziei zwróciłem się o
rozpoznanie,choć wiem,że to jest trudne.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm... więc na co one mogą wyglądać... pierwsza fotka - bardzo podobnie wyglądał u mnie K/149 Cherokee purple x malinowy 37 - ale, ale twoja druga fotka już zdecydowanie dyskwafilikuje ten numerek...

Do głowy przyszedl mi więc Rudy choć moje owoce miały nieco inny kształt i były bardziej ceglane niż czekoladowe...
Jesteś pewien, że to nasionka krzyżówek?

Owoce zebrowane sakiewkowe to jak dla mnie K/141 Albenga x Copia - w zeszłym roku było silne rozszczepienie tej krzyżówki - wersji jest chyba z 6 lub 7 (jak na razie... ).

Spójrz na owoce tych krzyżówek i porównaj do swoich - ale bardziej na jesień - będzie wtedy można bardziej określić te typy.

Typ kartoflany to może być też rozszczepienie Rudego ( K/127 Rudy ziemniaczany (PL)) - też zobacz zdjęcia z poprzednich lat czy rzeczywiście to jest to.

Ps. Spękania na pomidorkach zapewne masz od zaburzeń wilgotności (nierównomierne w trakcie budowy owocu) ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Agulka11!!!
Dziękuję będę wertował forum i wszystkie możliwe zapisy i porównywał.Może uda mi się coś ustalić. ;:136
Do tych sakiewkowych dołączę jeszcze jedno zdjęcie ,nasiona zebrane z jednego pomidora Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm... i pytasz na co stawiam? skoro tak silne rozszczepienie to 141 lub 142

K/141 Albenga x Copia - rodzice: Albenga to duża sakiewka koloru czerwonego, Copia to duży spłaszczony paskowany pomidorek lekko owocowego smaku - żółty z czerwonymi (w głównej mierze) paskami. środek może być tęczowy.

K/142 Albenga x Kosovo - rodzice: Albenga opis powyżej, Kosovo - to typ bawolego serca w kolorze ciemnej maliny.

Poza tymi typami szukaj krzyżówek które mogłyby dawać miksowanie typu bawole, płaski, sakiewka, czerwony, malina, zebrowane (żółty, czerwień, malina) w niskich F-kach, bo rozszczepienie masz duże. Podejrzewam więc, że jesteś posiadaczem F2 max do F4....

Nie masz kontaktu z osobą od której dostałeś nasionka? Może ona będzie pamiętała choć szczątkowe informacje?

Ps. A tak już poza tymi dywagacjami - masz bardzo ładne pomidorki :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Agulka11 !!!
Dziękuję dużo korzystam z Forum,a i stare doświadczenia pozostały.Niestety nie mam dojścia do
tej osoby,ani żadnego kontaktu.po prostu dostałem koszyk pomidorów od kogoś,a ten też od kogoś
i linia"genealogiczna" się zagubiła.Dziękuję za wskazówki,już coś kombinuję.Ponadto nie miałem żadnej katastrofy pogodowej u siebie. ;:136
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka Kozulątek-32 K -malinowa śliwka,krzak nie wysoki,owoce na 1 krzaku i owalne i okrągłe. Obrazek
58 K 2CL X37397Xspł .mal. krzak wysoki,dużo ładnych owoców Obrazek
162K-Steak Sandwich x Pink King F3-Krzak wysoki ładne ,okrągłe ,malinowe pomidorki.
Obrazek
Obrazek-41KAlbenga x Black Zebra,bujny wysoki,dużo owoców. Obrazek-45K-Big Zebra x Or.St.-wysoki krzak i dosyć duże owoce,nie najplenniejszy.
Obrazek
47K-Malinowy kulisty x Anna R.-bardzo wysoki krzak i dużo ładnych owoców.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”