Moja przygoda ze storczykami rozpoczęta :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie było mnie trochę, gdyż kończyłam sesje, komputer się zepsuł i wyjechałam na 4 dni w góry. Dziękuję Alicjo za odpowiedź uspokoiłaś mnie. Niestety w sklepie gdzie byłam nie było odpowiedniego podłoża, wiec poczekałam z przesadzaniem. Nadal tego nie zrobiłam, ale wciornastki nadal są, spryskam dziś wieczorem ostatni raz (już dwa razy pryskałam), jeśli to nie pomoże, to zmienię preparat lub sama nie wiem co zrobię, mój Falek (z robakami) napawa mnie dumą) bo gdy mnie nie było wypuścił to (zdjecie 1,2,3) i nadal pięknie kwitnie. Ale Dendrondium zrzuciło prawie wszystkie kwiaty (zdj. 5.), i lada dzień nie zostanie na nim ani jeden, za to jego pseudobulwa rozrosła się bardzo w porównaniu jak ją zostawiłam (zdj. 4), zastanawiam się czy to mogło spowodować zwiędniecie kwiatów, czy jeśli zrzuci już wszystkie to czy powinnam obciąć pęd?
1.Obrazek
2.Obrazek
3.Obrazek
4.Obrazek
5.Obrazek
6.Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fiolek napisz jakim preparatem w końcu spryskałaś roślinki ? Coś na to poradzimy :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Mam od niedawna identyczne Dendrobium Annabell. Nic mu nie obcinaj. Moj z tego samego miejsca wypuścił drugi pęd. Niedługo zakwitnie.
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pryskałam tylko Falka i był to: Substral Polysect (miałam jeszcze raz popryskać, ale tego nie zrobiłam). Tylko on tych szkodników nie miał na liściach, tylko w korzeniach. Dzis oglądałam i nadal ma wciornastki. Ten liśc który fotografowałam ostanio jest już dość duzy i pędy takze coraz wieksze. Na doniczce robi się mech, nie wiem czy to dobrze, musze go podlać, choć super sucho to nie ma, a wilgość jest na pewno, bo zbiera sie rosa na doniczce. Kwitnie przepięknie i nie chciałabym tego stracić.

Co do Dendrobium to odpadły już wszystkie kwiaty, jedna łodyga zeschła. Nie będę obcinać Wando tak jak mi poradziłaś. Dziwi mnie tylko to, że tak szybko przekwitł, w ciagu jednego tygodnia. Zastanawiam się czy to normalny obiaw, czy może przelałam, przesuszyłam, a może dlatego, że wypuścił pseudobulwe?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Witaj u mnie Dendrobium kwitnie bardzo długo już chyba ponad miesiac i z tego co widzę na razie nie myśli przestać ,kwiaty ma ładne i sztywne zobacz w moim wątku.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ciesze sie Renato, że Twoje Dendrobium kwitnie i życzę, żeby jak najdłużej cieszył Twoje oko ;:31
Dziś przy kupnie ziemi do storczyków i kilku innych rzeczy skusiłam sie na falka, prerzentuje go poniżej:
Obrazek Obrazek
Wróciłam w sobote z tygodniowej wycieczki i moje storczyki cudownie mnie zaskoczyły ;:226
1. Dendrobium ma już dużą pseudobulwe ( nie wiem czy nie powinnam ją już nazywać bulwą, ale nie znam dobrze tych wszystkich okresleniach) i wypuścił malutki korzonek (nie wiem czy na zdjęciu to widać, ale jest):
Obrazek Obrazek
Zastanawiam się czy tą suchą łodygę odłamać czy raczej zostawić, jestem za zostawieniem, ale pewna tego nie jestem.
Obrazek

2. Mój chorowity falek ma nadal wciornastki i dużo ich trupów, wiec postanowiłam go przesadzić i po to udałam się do sklepu po "ziemie" była tylko jedna, a że nigdy nie kupowałam, tylko czytałam o tym, że powinna być przewiewna, że nie powinno być żadnych składników mineralnych, ziemi takiej zwykłej też, kupiłam jedyną jaka mieli i gdy otwarłam worek to doszłam do wniosku, że nie mogę go przesadzić do tego, ale oceńcie sami, bo może się mylę:Obrazek
Staram się jak mogę, aby mu nie zrobić krzywdy i on także mi zrobił niespodziankę po powrocie. Urosła mu nowa łodyga, znaczy miał ją wcześniej ale tylko 1 cm a teraz jest już długa i ma nowe pąki, ta mini korzonki zaczęły mu rosnąć i jego nowy liść (chyba sercowy się nazywa) urósł już naprawdę dużo:

Obrazek Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, ale ziemia z pewnością nie nadaje się dla Phalaenopsisa. Lepiej użyj do starego podłoża chemi, aby usmiercić robactwo, a storczykowi z pewnością podczas tego zabiegu nic się nie stanie.
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziekuje Lana za potwierdzenie mojej obawy co do nowego podłoża. Dziś postanowiłam, że przesadze mojego storczyka, ale za nim to zrobie chciałam umieścić zdjęcia korzeni. I spytac sie czy te wsrodku takie żólte niektóre puste czy je odciąć? Czy powinnam obmyć reszte korzeni w wodzie lub innym preparacie (jeśli tak to w jakim) bo chce aby wciornastów już nie było, ale nie wiem czy moge je wymyć np. w wodzie z mydłem? A stara ziemie, w jakich chemikaliach mi poradzacie ją odkazić? Obrazek Obrazek
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witaj :D
Ja radzić nie będę :? . Sama mam masę pytań.
Piszę by dodać otuchy i życzyć szczęścia. Sama mam identyczne dendrobium jak Twoje (mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15137). Póki co, jest śliczne, wszystkie kwiatki dzielnie trwają i pięknie się rozwijają ;:1 . Będę więc śledzić, co Tobie radzą storczykowi znawcy ;:195 .
Trzymam kciuki i pozdrawiam :D
Ania
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fiolko korzonki które są puste w środku lub miękkie i maziaste należy usunąć, raki zasypać sproszkowanym węglem drzewnym. W przypadku braku tegoż węgla można użyć sproszkowanego cynamonu. Działa także antyseptycznie. Robactwo pojawia się wtedy, kiedy podłoże jest dosyć wilgotne. Korzonki można opryskać roztworem Previcuru (środek przeciwgrzybiczny). Do mordowania :twisted: używam roztworu Mospilanu, ale to już troszkę cięższy kaliber. Nie polecam jednoczesnego obcinania korzonków i trucia robactwa. Po operacji storczyk musi być umieszczony w wilgotnym, ale nie mokrym podłożu i nie powinno się go podlewać około tygodnia. Z innych środków polecam jeszcze spray Provado Plus firmy Bayer - do opryskania tylko samej rośliny ponad podłożem lub tej samej firmy i nazwy pałeczki do włożenia przy okazji przesadzania pod roślinke w doniczce.
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję Lana za pomoc i wskazówki :D. Storczyk już przesadzony do odnowionego podłoża i choć najpierw kwiaty zwiędły to teraz wyglądają pięknie a do tego wypuszczony nowy pęd ma już pąki ;:114
Obrazek
Miałabym pytanie co do mojego Dendrobium, ponieważ jak już wcześniej mówiłam, przekwitło, korci mnie, żeby zobaczyć jego stan korzeni i ogólnie podłoża ( nie ma przezroczystej doniczki) ale ma już dużą pseudobulwe i nie wiem czy mu tym za szkodzę, jak sądzicie ;:88
Obrazek
Co do mojego nowego falka, bardzo się cieszyłam, że jak dokładnie oglądałam doniczkę (stan korzeni itd.) że nie ma robaków ani nic innego, niestety dziś robiłam przegląd, bo jest na tygodniowej kwarantannie ( na wszelki wypadek) i oczywiście ma cos małego chodzącego, jeszcze tego nie sklasyfikowałam a drugie co zobaczyłam to ok 2 cm dżdżownica, glista nie wiem sama co to było, wiem, że widział coś długie śliskiego i pełzającego fuj, jak myślicie co to może być, jak sobie z tym poradzić, myślę, że spryskanie nic nie pomoże ... :(
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fiolko jeżeli chcesz pooglądać sobie korzonki Dendrobium, najzwyczajniej na świecie wybij storczyka z doniczki na dłoń i pooglądaj. Wizualnie będziesz wiedzieć, czy podłoże jest jeszcze mokre, czy raczej już podeschnięte, czy korzonki są zdrowe itp. Następnie włóż go z dłoni do doniczki ponownie i po kłopocie.
Jeżeli zauważyłaś jakąś małą glistkę, raczej postaraj się ją eksmitowac z doniczki, natomiast w temacie pozostałych robaczków już sie wypowiedziałam.
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wszystkie paskuctwa usunięte :D
Zaczęłam pracować, więc miałam mało czasu na doglądanie moich kochanych, ale wczoraj zrobiłam im przegląd i jestem naprawdę mile zaskoczona, bo moja mała pseudobulwa już nie jest mała i wypuszcza korzonki, biały falek ma już nie złe pąki, a żółty nadal kwitnie i cieszy oko. Niżej prezentuje fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Indianin, co do Twojego zadania, mhm na forum na pewno znajdziesz mnóstwo informacji, ale z tego co mi wiadomo to jest to bardzo trudne, jeśli chodzi o zapylanie i sadzenie z nasion (na efekty czeka się kilka lat) można je podzielić mechanicznie, albo rosną kleiki, ale jestem pod tym względem laikiem, choć to co napisałam to raczej są sprawdzone informacje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne masz storczyki....
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Biały z malinową warżką, to moje marzenie. Niestety, ostatnio w mojej okolicy takich nie ma. Ale poczekam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”