O matko ale zaniedbałam swój wątek

witam wszystkich po mega wielkiej przerwie

dopadła mnie jakaś niemoc
Co nowego w ogrodzie

no bida aż piszczy upały i przędziorki zniszczyły mi hortensję, prawie wszystkie clematisy dopadł uwiąd bądź mączniak

i nie ma czym za bardzo się chwalić.
W realizacji rewolucja rabatowa
Padła decyzją przeorania rabaty przy tarasie , która jest istną patelnią w lecie, niby południowy zachód a słońce robi swoje .
Tak ładnie było jedynie do lipca
Rooguchi po trzech prawie czterech latach musiałam wykopać i przenieść w mniej nasłonecznione miejsce - mączniak mnie wykańczał nie pomogły opryski w lipcu był obrazem rozpaczy. Dwa kolejne idą pod łopatę Clematis Ernest Markham i Bieszczady.
Na rabacie wymieniam cała ziemię i czekam na nowe lokatorki ......... róże i kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu

że wyprą clematisy
Mam jedynie fotkę z wiosny widoku całej rabatki
Z piramidki zmykają clematisy może zostawię Purpurea Plena Elegans i to nowe miejsce dla Eden Rose . Myślę , że jej będzie pasować
Na tej rabatce też mała rewolucja clemki zabieram zostaje jeden jak przezimuję Clematis montana var. rubensm i tam idzie róża Flame
z przodu mam sporo miejsca rośnie na obrzeżach lawenda a w środek tez trafią jakieś jeszcze nie sprecyzowane róże.
Dance
Zamówiłam takie odmiany róż i podzielę je na dwie rabaty może w końcu latem będzie ładniej
Gospel ,Schackenborg, Pirouette ,Aphrodite ,Artemis ,Mariatheresia ,Baronesse ,Aachener Dom, Lacre , Alexander MacKenzie ,Natasha Richardson , Queen of Sweden
Moje małe rosarium z boku domu prezentuje się rewelacyjnie , choć niewszystkie róże mnie zadowoliły ale Chippendale i Artemis nr 1
Niektóre zawiodły Ascot , nostalgie,Victor Verdier, Heidi Klum Rose , Louis Odierm ale to ich pierwszy rok , zobaczymy...
Na koniec muszę się pochwalić

udało mi się rozmnożyć clematiska Josephina