Ukorzenione thuje i co dalej?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
paawcio1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2010, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ukorzenione thuje i co dalej?

Post »

Witam, na przełomie kwietnia i maja ukorzeniłem na własne potrzeby kilkadziesiąt sadzonek thuji smaragd. W tej chwili większość jest dalej zielona i sprawdzałem to już mają korzonki. Nie wiem co dalej robić. Czy mam je tak zostawić przez zimę i dopiero na wiosnę do doniczek. Czy teraz już posadzić w doniczki? A jeśli teraz posadzę w doniczki to czy od razu mogę je wystawiać na pełne słońce?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Ukorzenione thuje i co dalej?

Post »

Czyli masz je w gruncie.

Do doniczek możesz dać ale nie musisz. Jak nie dasz to i tak czy są na otwartej przestrzeni czy będą w doniczkach warto je od słońca i wiatru (zimą też i mrozu) osłonić.
Ja swoje od razu do doniczek ukorzeniam i trzyma za budynkiem w zaciszu od północnej strony cień/pół cień.
Ukorzeniam w własnym inspekcie by lepiej wilgoć trzymały i chłonęły (inspekt: konstrukcja drewniane tyczki kantówki i całość owinięta folią strech = koszt inspektu (własne kantówki) o wym. 2,8m x 1,5m to 10zł max)).
Całą zimę trzymam młode w inspekcie tak by ich śnieg nie zasypywał ale też by miały wentylację (boki są 5-8 cm od dołu nie zasłonięte co zapewnia cyrkulację powietrza) - górę też uchylam lekko.
Tak bardzo dobrze znoszą zimy mroźne czasem nawet zasypuję je śniegiem tj. inspekt.

To tyle ode mnie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Według mnie zbyt wcześnie na przesadzanie.Korzonki są jeszcze zbyt delikatne, mogą obumrzeć po naruszeniu, a sadzonka wtedy uschnie, bo iglasta sadzonka silnie transpiruje.Ja bym je potrzymała tak do wiosny, wtedy nawet lekkie uszkodzenie ich będzie na korzyść pobudzenia systemu korzeniowego.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Ja powiem tak jeszcze jeśli je robił w kwietniu/maju to w październiku system korzeniowy jest już bardzo rozbudowany.

Pamiętaj o osłonie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak, i tym lepiej będą zimowały, a takie nieruszane tym bardziej.Łatwiej je też na zimę osłonić takie stłoczone niż porozsadzane w doniczkach.Wystarczy na ogól nakryć gałązkami iglastymi, śnieg dopełni reszty.
mat23
100p
100p
Od: 24 cze 2012, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam takie pytanie może troche nie w temacie jak zrobić sadzonki z tui szmaragd i inne i kiedy je najlepiej pobrać ?/? co dalej z nimi zrobić w jakich warunkach je trzymać i do jakiego podłoża je posadzić???
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tymi i innymi pytaniami zapraszam na stronę poświęconą rozmnażaniu tuji z sadzonek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=43451
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”