Przypołudnik(Mesembryanthemum) - wysiew, uprawa,problemy
Re: Zachwycający przypołudnik

- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś czytałam, że to 'sukulentowate' jest, u mnie podczas miesięcznej suszy trzymał się bardzo ładnie. W zeszłym roku kwitł pięknie (i niestety krótko) do momentu aż zaczęły się deszcze, wtedy szybko padł
W sumie jeżeli po podlewaniu jego wygląd poprawił się to na pewno mu nie zaszkodziło 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 kwie 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy raz zetknęłam się z przypołudnikiem na forum, wcześniej nigdzie go nie widziałam i kupiłam nasiona - nie byłam pewna efektów. Dopiero wczoraj zauważyłam ze moje przypołudniki maja pąki no a dzisiaj wyglądały tak..

Uploaded with ImageShack.us
Te rosną w miejscu osłoniętym od deszczu i szybciej zakwitły niż te które rosną raczej na ciezkiej glebie bo gliniastej, gdzie jest dosc mokro. Tam jeszcze nie widzę pączków...

Uploaded with ImageShack.us
Te rosną w miejscu osłoniętym od deszczu i szybciej zakwitły niż te które rosną raczej na ciezkiej glebie bo gliniastej, gdzie jest dosc mokro. Tam jeszcze nie widzę pączków...
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
U mnie też, choć odcień inny 
Ale nie wróżę im długiego żywota. Na zrobionym zdjęciu zobaczyłam głównie chwasty. Poszłam wypielić i okazało się, że pod roślinami jest cały system korytarzy nornic. Chyba metro tam sobie budują

Ale nie wróżę im długiego żywota. Na zrobionym zdjęciu zobaczyłam głównie chwasty. Poszłam wypielić i okazało się, że pod roślinami jest cały system korytarzy nornic. Chyba metro tam sobie budują

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
A ja się nigdy nie doczekam kwiatów. Marnie u mnie rosną, mimo iż w tym roku zapewniłam im najbardziej słoneczną miejscówkę. Agrestowa - super tekst z tym metrem 

- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Wysiał ktoś w tym roku przypołudniki, albo planuje to zrobić?
Moje siewki mają na razie liścienie, wzeszły licznie.
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Ja sieję, ale od razu do gruntu. W ubiegłym roku obsiałam tak całe kilka metrów kwadratowych, to był dopiero widok, kiedy zakwitły!
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Gdzie wysiałaś? Do gruntu czy w domu? Kupiłam w tym roku nasiona, ale jeszcze czekałam. Nie mam doświadczenia z przypołudnikiem.Beatriceee pisze:Wysiał ktoś w tym roku przypołudniki, albo planuje to zrobić?
Pozdrawiam, Feliksa
- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Wysiałam w domu.
Pierwszy raz dopiero.
Saskja pochwal się fotką, z chęcią zobaczę ten dywan przypołudnikowy
Moje będą "mieszkać" w donicy na balkonie.
Pierwszy raz dopiero.
Saskja pochwal się fotką, z chęcią zobaczę ten dywan przypołudnikowy

Moje będą "mieszkać" w donicy na balkonie.
Pozdrawiam Beata
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Mam tylko takie zdjęcie, gdzie kwitnie pierwszy kwiatuszek, a reszta dopiero się zbiera. Widać jedynie, jak gęsto przykryły ziemię.
Gdybym jeszcze wiedziała, jak dodać zdjęcie. Dawno tego nie robiłam i widzę, że się cos pozmieniało. Na Imageshack piszą mi, że nie mogę dodawać fotek, jeśli nie wykupię jakiegoś konta premium...

Spróbuję przez fotosika.

Gdybym jeszcze wiedziała, jak dodać zdjęcie. Dawno tego nie robiłam i widzę, że się cos pozmieniało. Na Imageshack piszą mi, że nie mogę dodawać fotek, jeśli nie wykupię jakiegoś konta premium...

Spróbuję przez fotosika.

Pozdrawiam, Agnieszka
Wczoraj też wysiałam do skrzyneczki styropianowej w tunelu foliowym. Może resztę nasion spróbuję za tydzień bezpośrednio do gruntu?
U nas wiosna na całego!
U nas wiosna na całego!
Pozdrawiam, Feliksa
Wysiałam eksperymentalny pojemnik. Reszta pójdzie do inspektu albo bezpośrednio do gruntu. Zobaczymy, czy ubiegłoroczne nasiona dadzą radę.