Posadziłem je na polu w pełnym słońcu.Braki wody i problem z dostarczeniem.Ale ja myślę ,że przyczyna to zbyt słaba ziemia Vi Vi klasy.Cóz nie pojem jeżynek ,ale chyba ich jednak już nie posadzę.Pozdrowionka
a myślałam, że jeżyna nie wymaga dobrej ziemi, woda to rozumiem, w takim razie trzeba podczas sadzenia użyźnić, będę sadzić, macie takie które dają odrosty? czy te nowszej generacji?
Odrosty tworzą się z ukorzenionych pędów których końcówki pokładają się na ziemi i w ten sposób ukorzeniają się. Ja mam kilka lat i nie zauważyłem aby z korzeni wypuszczały nowe pędy. Kolega też mówił mi że rozrasta mu się jeżyna bezkolcowa a jak zobaczyliśmy to pełno ukorzenionych wcześniej końcówek pędów tworzyło krzaki. Trzeba podwiązywać pędy aby nie dotykały ziemi i będzie spokój z rozrastaniem.
Pozdrawiam.
and777
and777 - jakoś mi się nie chce wierzyć, że roślina wytworzyła jeden czy dwa pędy i nie odrasta od korzenia??? - jeżyna to krzew nie drzewo - nie ma głównego przewodnika... No chyba, że masz jakąś odmianę, która rzeczywiście tworzy tylko jeden pęd...
Mam jeżynę bezkolcową w dwóch miejscach - na dwóch działkach osobno- nie są zidentyfikowane - ale nie są to te same odmiany. Każda z nich odbija od korzenia nowymi pędami. Owocuje dopiero taki pęd z drugim roku - najpierw od korzenia wypuszcza jasno zielony młody pęd który jest jedynie ulistniony. A na drugim rok pojawiają się na nim owoce.
Kiedyś ściełam prawie wszystkie pędy, bo nie mogłam jej opanować i zostawiłam chyba z 5 młodych (to było jakieś 3 lata temu) - teraz znów ma ich całą masę - i absolutnie nic nie ukorzeniałam.
Tak, jeżyna to krzew i z tego krzewu wypuszcza co rok kilka pędów ale u mnie nie rozrasta się poprzez odrosty korzeniowe tak jak np. malina że kilkadziesiąt cm od rośliny głównej wypuszczają nowe pędy z korzeni. Ja mam odmianę Polar, może masz inną odmianę która ma inny rozwój.
Pozdrawiam.
and777