Pasja - czas letni się zbliża :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja - letnie impresje :)

Post »

Witajcie, dziś miałam pracowity dzień, najpierw odwiedziłam z mamą giełdę kwiatową na której zakupiłyśmy kilka jeżówek, powojnik polish spirit, dalie kwitnące, begonię zwieszającą się (na balkon), heliptropy i lawendę. W celu uzupełnienia dziur na rabatach na rodzicowej działce :)
Do tego odchwaściłam jedną z rabat, goląc przy tym iglaka (pozostał jeszcze drugi do golenia) i oczyszczałam ścieżkę z chwastów....pleców nie czuję...

A teraz kilka widoczków działki z Górnego Śląska :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

olbrzymy po 3 m każdy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakupione jeżóweczki
Obrazek

Obrazek

Różyczka wzbogacona rozwarem i lawendą i heliotropy
Obrazek

lawenda, maczki i dalie w tle
Obrazek

Obrazek

winorośl
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

cudowna grusza pod która odpoczywamy
Obrazek

begonia -całe 2 zł :)
Obrazek

Z tego wszystkiego zapomniałam odpowiedzieć miłym gościom ;:14

Edytko bardzo dziękuję ;:173, pomagałam dziś rodzicom na działce i róże też mają plamistość w większości...oberwałam co mogłam , podsypałam nawozem i zobaczymy jak się będą miały ;:224

Agnieszko Agness to moja ulubiona róża, jest niezwykłej urody! Ma bardzo dużo pączków, niestety chyba ją źle posadziłam.. ;:14 Z różami muszę jeszcze przejść trening!
Lilie są u mnie pierwszy rok tak na prawdę! Ciesze się, że Ci się podobają ;:173 Wiadomośc, że nie trzeba ich wykopywać to jedna z lepszych wiadomości ;:108 :uszy
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Wspaniale kwitną hortensje ;:167 . U mnie nie bukietówki nie chciały współpracować i niestety zeszłej wiosny dostały eksmisję :? .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edyta1 pisze:Wspaniale kwitną hortensje ;:167 . U mnie nie bukietówki nie chciały współpracować i niestety zeszłej wiosny dostały eksmisję :? .
Edytko, bukietówki.? Chyba niemożliwe. To raczej ogrodówki.

Kasiu, ja też nie mam ogrodu różanego, raczej mieszany i to bardzo ;:306
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu u mnie z różami tak samo, będzie kilka bo na więcej miejsca brak, chociaż się przyznam że jestem zachwycona swoją różą Biedermaier w donicy więc może powiększę kolekcję w donicach. Z oczka woda częściowo się wychlapuje przez pompkę a częściowo wyparowuje więc raz na kilka dni po prostu dolewam. Piękne letnie widoczki.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ogród Górnego Śląska wymiata! Ileż tam dorodnych nasadzeń, kolorów i kształtów! Podoba mi się :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Mama ma piękny ogródek :D Mnie najbardziej spodobało się połączenie lawendy z żółciutkimi maczkami ;:138
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie, dziś krążenia po centrach ciąg dalszy :)
Podjechałyśmy z mamą do Katowickiego Pnos-u i myślałyśmy, że padniemy! Takiego bajzlu to ja dawno nie widziałam ;:202 Początkowo myślałyśmy, że centrum jest zamknięte, bo wyglądało jak opuszczone. Wszystko się walało dookoła, chwasty na pół metra wyrastające również z donic z roślinami, masakra. Ceny natomiast bez zmian... ;:306 Po powrocie do domu weszłam na stronę Pnosu i dowiedziałam się, że spółka jest w upadłości. To by wyjaśniało wszystko...
Obrazek

Edytko nie wiem jak rodzice to robią, ale ogrodowe /bo te zapewne miałaś na myśli/ kwitną u nich zawsze :lol: Nigdy ich nie osłaniają na zimę i ogólnie specjalnie się nimi nie przejmują :lol:

Małgosiu przeglądając Twój wątek i inne również mam wrażenie, że wszystkie jesteście bardziej obeznane w odmianach i trosce o róże, ja niestety ciągle jak dziecko we mgle.... ;:14

Aniu ja nawet nie chciałabym ogrodu tylko różanego, chciałabym natomiast stworzyć miejsce dla róż takie, żeby ich non stop nie przenosić i chciałabym skompletować wreszcie odmiany ;:173
Pocieszyłaś mnie z ciurkadłem, bo M. przerwał dokańczanie zastanawiając się jak uniknąć wychlapywania...Będziemy dolewać ;:173

Aguś w imieniu rodziców dziękuję ;:173

Aniu Sweety ja też to połączenie bardzo lubię :tan, miałam zamiar stworzyć takie u siebie , ale mi nie wyszło....
Maczki wyrosły nie tu gdzie trzeba ;:124
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, ja tylko posiadam róże. Mogę wypowiedzieć się o ich zdrowotności u mnie, o tym jak kwitną, ale nic poza tym.
Ja mam bardzo skromną kolekcję, ale i tak jak na mnie olbrzymią, bo jeszcze 5 lat temu miało nie być ani jednej róży. No może jedna.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Margo2 pisze:
Edyta1 pisze:Wspaniale kwitną hortensje ;:167 . U mnie nie bukietówki nie chciały współpracować i niestety zeszłej wiosny dostały eksmisję :? .
Edytko, bukietówki.? Chyba niemożliwe. To raczej ogrodówki.
Oczywiście, że ogrodowe - przejęzyczenie :wink: .
Czasem czytam, że niektórzy zimują bez osłon, albo przycinają jesienią i im kwitną. Moje nie chciały :? .
Kupiłam w zaszłym roku kwitnące na pędach jednorocznych i Coco kwitnie pięknie, pozostałe dwie... przeżyły i tyle ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie drodzy goście :D :wit
Na dziś miałam sporo planów ogrodowych ale ból głowy mi je skutecznie zweryfikował ;:14 Wczoraj prawie udało mi się zakończyć bałagan przy ciurkadełku... jeszcze muszę dosypać ziemi i zrobić porządek z roślinkami, bo paskudnie to wygląda ;:173

Małgosia to tak samo jak u mnie, miało nie być róż ale pod presją widzisz jak jest :;230 Co innego, że są odmiany które mnie zachwycają i tego się trzymam :lol:

Edytko z hortensjami nigdy nic nie wiadomo, ja mam jeszcze trzy ogrodówki i zaczynam od dziś je straszyć, może w przyszłym roku mnie zaszczycą kwitnieniem.

Troszkę z wczoraj uchwycone :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te końcówki Christy mnie powalają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tę lilię poskrzypek nadjadł i jeden kwiat się ostał
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

uwielbiam te jej kropki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, całe mnóstwo kwiecia u Ciebie! Hortensje kwitną jak szalone - to bardzo dobry rok dla ogrodówek ;:167
Christę i ja uwielbiam - muszę ją sobie koniecznie sprawić... czy są w Melonie, myślisz?

Niech głowisia się uspokoi ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak Aguś ogrodowe dały czadu :)
Christę zamówiłam u szczytnicy (ale chyba z jakimś numerkiem jeszcze) tu z naszego forum, jak widać super sadzonki dostałam. Melon jest super ale z ciekawymi odmianami u nich słabo.
Aguś podpowiedz, co koło ciurkadła posadzić? Coś w bieli niewysokiego by się przydało, żeby rozjaśnić kątek :)
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, ja Ci przywiozę coś do posadzenia koło ciurkadła, ok? A jak Ci się nie spodoba, to wetkniesz gdzieś indziej ;-)
Po przetaczniki podjadę chyba do siebie = tu odmian spory wybór i wszystkie opisane.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wspaniałe hortensje i piękne róże :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Kasiu?. widzę pięknie kwitnące hortensje aż mnie zazdrość bierze ?. :oops: , a Ty jeszcze jakieś chcesz straszyć?. Moje na jesieni idą do ???. ;:222 dość oglądania zielonych liściorów.
Źródełko ? ciurkadełko - fontanka wyszło/a super? ;:215 miejsce na wypoczynek i kawusię idealne.
Jestem ciekawa co Aga tam zaproponuje. ;:173
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”