Bób cz.2
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
ABan chwytasz za strąk i pociągasz go w dół. Taka technika najlepsza, a jak zerwiesz mu te 3 liście to nic mu nie bedzie, zawsze możesz przytrzymać te liscie 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
wojtekman
Fachowo z bobem to i masz plony bo u mnie słabo nie ma takiej dużej ilości strąków a mam też figaro ale ja tak na żywioł bez badan gleby i mało żarełka mial i oprysków ja bardziej w truskawkach a z bobem początki.
Mam jeszcze pytanie czy sadzisz oryginalny czy zostawiasz swój na suche ziarno ?
Fachowo z bobem to i masz plony bo u mnie słabo nie ma takiej dużej ilości strąków a mam też figaro ale ja tak na żywioł bez badan gleby i mało żarełka mial i oprysków ja bardziej w truskawkach a z bobem początki.
Mam jeszcze pytanie czy sadzisz oryginalny czy zostawiasz swój na suche ziarno ?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie przywiązuje wagi to techniki ;p robię to tak po prostu, czasem nawet wypadnie cała łodyga (ale rzadko), nie przywiązuje do tego wagi, za dużo bobu mam żeby z każdym się cackać.
-
- 200p
juda
Ucząc się na błędach, postanowiłem, że nigdy nie kupie kota w worku, dlatego od tego roku przekonałem się, że lepiej dać drożej a mieć pewny materiał i na wiosne kupiłem nasiona z centrali w dodatku były zaprawione. Na ziarno nie zostawiałem, bo przy takim plonie i takiej cenie kalkuluje mi się kupić świeże ziarno. Dodam, że za rok figaro będę musiał siać troszkę rzadziej, a może nawet po jednym ziarnku.
Pozdrawiam
Wojtek
PS
w połowie sierpnia posieje 2-3a max cebuli na pęczki
Ucząc się na błędach, postanowiłem, że nigdy nie kupie kota w worku, dlatego od tego roku przekonałem się, że lepiej dać drożej a mieć pewny materiał i na wiosne kupiłem nasiona z centrali w dodatku były zaprawione. Na ziarno nie zostawiałem, bo przy takim plonie i takiej cenie kalkuluje mi się kupić świeże ziarno. Dodam, że za rok figaro będę musiał siać troszkę rzadziej, a może nawet po jednym ziarnku.
Pozdrawiam
Wojtek
PS
w połowie sierpnia posieje 2-3a max cebuli na pęczki
-
Dzięki za odpowiedż
Pozdrawiam Teresa
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Ile czasu potrzebuje bob od czasu zawiązania stronka do zbioru?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
przemek1136
Pięknie Ci nawiązał strąków Figaro, ja muszę się jeszcze podszkolić , a i sekator dobry pomysł tez się rozglądnę za takim
Nie wiem czy miał dobre sąsiedztwo bo z jednej strony ziemniaki wczesne a z drugiej słonecznik i pewnie za gęsto posiałam.
Tak że na drugi rok bardziej się przyłożę poczytam i posłucham sprawdzonych rad
Pięknie Ci nawiązał strąków Figaro, ja muszę się jeszcze podszkolić , a i sekator dobry pomysł tez się rozglądnę za takim
Nie wiem czy miał dobre sąsiedztwo bo z jednej strony ziemniaki wczesne a z drugiej słonecznik i pewnie za gęsto posiałam.
Tak że na drugi rok bardziej się przyłożę poczytam i posłucham sprawdzonych rad
Pozdrawiam Teresa
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Przemku ale masz bobu
To na użytek własny?

To na użytek własny?
-
Nie róbcie sobie jaj. Tego bobu nie było wcale aż tak dużo. 3 rzędy po 4m długości (to w gruncie) i 2 rzędy po 4m w tunelu. To jest na własny użytek. Część bobu ląduje w zamrażarce i jest zjadana stopniowo.
a jak wydajność z tunelu? też miałem trochę i zdecydowanie słabszy plon niż ten z pola.
-
U mnie już końcówka zbiorów bobu i jestem bardzo zadowolona z Figaro posadziłam większy kawałek tak ze i trochę handlowałam , Jesteśmy wielkimi smakoszami, jemy i mrozimy, rozdałam ..
Jednak obserwuje że więcej zawiązał niz u mnie więc na następny sezon muszę się bardziej przyłożyć .
Jednak obserwuje że więcej zawiązał niz u mnie więc na następny sezon muszę się bardziej przyłożyć .
Pozdrawiam Teresa
-
tenpolski Tak do końca nie wiem czy ktoś nie podebrał bobu z tunelu, ale jeżeli nie to plon był mniej więcej o połowę niższy niż z gruntu.
-
- 200p
po dokładnym oberwaniu stwierdzam, że z 10a było 600kg ziarna
- deissy
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
A ja mam pytanko bo u mnie cześć jeszcze kwitnie a niektóre już maja spore owoce? kiedy go zebrać bo jak co dotykam to ten bób w środku wydaje się miękki.I jeszcze jedno pytano zamrażacie w jaki sposób? tak od razu po zerwaniu czy trzeba go sparzyć? Pytam bo nie mam pojęcia na temat mrożenia a szkoda mi zmarnować.W tamtym roku chciałam zamrozić fasolkę szparagowa i po prostu w woreczki spakowałam i zamroziłam,niestety potem kiedy gotowałam robiła się ciapa i smakowała jak przemrożona