Prośba o identyfikację paru roślinek doniczkowych i chora HO

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o identyfikację paru roślinek doniczkowych i chora HO

Post »

Byłabym wdzięczna gdybyście pomogli mi zidentyfikować parę kwiatków:

Tego kwiatka dała mi ciotka, bo chciała go wyrzucić. Poniżej widać, że ma jakieś zmiany na liściach, może poparzenia, bo stał u niej na dworzu.

Obrazek

Obrazek

Tego kwiatka nie ogarniam w ogóle. Rośnie mi w szaleńczym tempie a nawet nie wiem co to za sukulent:

Obrazek

Obrazek

Nie jestem pewna, ale to chyba fikusy... nie wiem już. Wiem tyle, że na dwa rodzaje bo dwie sztuki mają bardziej zielone listki i mniej białego a reszta ma mniej zielonej blaszki a więcej białej obwoluty:

Obrazek

I mam problem bo prawie "zabiłam" hoję zmianą miejsca. Obecnie od miesiąca wegetuje u mnie w pokoju, ma pomarszczone liście i czekam aż jej się poprawi. Zastanawiałam się czy ja przesadzić w nową ziemię i nie zdecydowałam się... Ostatnio podlałam ją paroma kroplami wody bo już miała taką wysuszoną ziemię i się zlitowałam...patrzę na następny dzień - żółty liść. Postanowiłam już jej nie podlewać... Już się ubezpieczyłam i pobrałam szczypkę i ukorzeniam ją, gdyby tamta nie wyzdrowiała :(
Co mi doradzicie?

Obrazek
zbyszek12
100p
100p
Od: 5 lip 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o identyfikację paru roślinek doniczkowych i chora HO

Post »

to piąte
zdjęcie to na 100% fikusy benjamina;)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Pierwsza wygląda trochę, jak Kordylina.
Drugie to chyba jakieś epiphyllum/epicactus.
hoja jeśli marszczy liście to musisz zajrzeć w korzenie. Jeśli nie pobiera wody, tylko liście żółkną, wówczas może są zalane (lub były kiedyś). Wyjmij z doniczki. Jeśli korzenie odpadają w dłoni, są nitkowate, to usuń wszystkie uszkodzone i posadź do świeżego podłoża. Jeśli nic nie zostanie, ukorzeniaj od nowa.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

sokolica Poszukałam i zgadza się - epifilium pasuje do niego. Co do epicactusa to okazało się że tez posiadam owy gatunek, ale zdj tutaj nie wstawiałam, aby zidentyfikować.

Kordylina też się zgadza - spr w google.

Odnośnie hoi, to chyba będę musiała tak zrobić - zbadać stan ukorzenienia i wsadzić w nową ziemię. Czytałam też, że hoja może długo do siebie dochodzić po przenoszeniu, dlatego wahałam się.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cirilla1989 pisze:Czytałam też, że hoja może długo do siebie dochodzić po przenoszeniu, dlatego wahałam się.
Niby tak, ale ja na przykład co chwilę jakąś przesadzam, lub przestawiam i żadna tego nie odchorowuje. W najgorszym razie stopuje ze wzrostem na jakiś czas. Jeśli Twoja ma zalane korzenie to bez ich usunięcia i tak Ci padnie. Dlatego musisz sprawdzić, co tam pod ziemią się dzieje.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Re: Prośba o identyfikację 2 roślinek

Post »

wiedziałam, ale zapomniałam jak nazywa się ta cebulka (kwitnie na wiosnę i ma czerwone lilie):

Obrazek

Tego też nazwę znałam, ale już nie pamiętam:

Obrazek
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Może być Hippeastrum, drugie to Ctenanthe.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

Hippeastrum i Ctenanthe się zgadza w 100%
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

Poprosiłabym o identyfikację jeszcze tych dwóch kaktusów:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

sokolica Miałaś rację odnośnie hoi. Korzenie są nitkowate i kruszą się. Oberwałam je i przesadziłam do ziemi kwiatowej z dodatkiem żwirku i styropianu, bo nie miałam niczego innego na razie pod ręką
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

edit: jednak moja ciekawość zwyciężyła, ponieważ odcinałam po kawałeczku korzenia a ten był nadal zdrewniały.Odcinałam, odcinałam zdrewniałą część aż doszłam 5 cm nad korzeń. Pieniek już był zdrewniały. Zamiast wsadzić to i ukorzenić, porobiłam ok 6-7 sadzonek (po prostu pocięłam całego kwiat na 6 segmentów) i wsadziłam do ziemi. Tą jedną sadzonkę co już wcześniej sobie ukorzeniłam w razie czego, ma pięknie rozwinięty młody korzeń (swoją drogą szybko mu to poszło - ok. 1-2tyg)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cirilla1989 rozumiem, że odcięłaś cały korzeń, a z rośliny porobiłaś sadzonki? Dobry pomysł, będziesz miała bujną i wielgachną roślinę kiedyś. Jeśli posadzisz razem ;) Ja ukorzeniam hoje w perlicie. Bezpieczniej, szybciej (nawet 4 dni) i przez jednorazowy kubeczek mam podgląd na to, co się dzieje z łodygą i ewentualnie korzeniami.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

sokolica tak właśnie planuje zrobić: jedną wielką i bujną hoję, ale z kilku "szczypek". Do doniczki włożyłam ok 6-7 szczypek po 30-40cm. Doniczka jest akurat na tyle duże, że jak się rozrośnie to nie będzie miała wolnych miejsc gdzie woda będzie się zatrzymywała i korzenie będą znowu mi gnić. Jako, że nie mam perlitu, sadzonki na razie ukorzeniam w ogrodowej ziemi z dodatkiem żwirku. Tez się ukorzenią :) Przy rozgałęzieniach widziałam małe korzonki "cypelki" takie, także jest ok.
bulwa123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2013, o 13:38

Post »

witam,
te dwa lisciaste sukulenty to Epiphyllum Oxypethallum. ma rewelacyjne kwiaty- niestety otwieraja sie tylko na 1 noc. ale sa sliczne! zalaczam link:
http://www.youtube.com/watch?v=CXxFdpT7CZA
Aby zakwitly, trzeba im zapewnic w zimie nizsza temperature i baaardzo rzadko podlewac- nawet raz na miesiac! powodzenia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”