a nie za wcześnie ???? słyszałem że dobrze jest poczekać przynajmniej 3 tyg by oprysk dotarł do najdalszych korzeni , inaczej po wzruszeniu , przekopaniu jak się poodrywa korzonki to chwasty znów mogą wybić ....Erazm pisze:Po 2 tygodniach od oprysku możesz wysiewać trawę. Oczywiście musisz uporządkować teren i wzruszyć ziemię. Z uwagi na zapowiadane upały musisz nasiona trawy podlewać prawie codziennie.
Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Jak przejedziesz działkę glebogryzarką, to powinnaś najpierw powyjmować pozostałe w glebie korzenie chwastów, potem wymieszać z glebą nawóz, ubić wałem i poczekać 2 tygodnie. Dopiero potem wysiewaj trawę.monika90300 pisze:bardzo dziekuje ,
wiec mysle ze bedzie dobrze jak działke przejade glebogryzarka i wtedy zasieje trawe.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- lukasek-1988
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2008, o 05:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tępienie chwastów
Mam pytanie .
Mam ładny trawniczek , lecz dużo też jest chwastów w trawie . Jest jakiś środek na to by zlikwidować chwasty a nie uszkodzić trawy?
Mam ładny trawniczek , lecz dużo też jest chwastów w trawie . Jest jakiś środek na to by zlikwidować chwasty a nie uszkodzić trawy?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Re: Tępienie chwastów
Podaj jakie masz gatunki chwastów w trawniku. Ułatwi to dobranie odpowiedniego herbicydu. Temat odchwaszczania chemicznego trawników był juz poruszany kilkakrotnie na forum.lukasek-1988 pisze:Mam pytanie .
Poczytaj - jest też o innych chwastach: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15468
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Jeżeli ten < ładny trawniczek> założyłeś w tym roku to zrezygnuj z oprysków trawy bo młoda trawa może nie przeżyć opryskiwania, poczekaj do następnego roku z opryskami.Mam ładny trawniczek , lecz dużo też jest chwastów w trawie
Większość chwastów ginie w czasie kilkakrotnego koszenia. Pozdrawiam.Tadeusz.
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Chwast okropnie niszczy mi trawnik
Mam problem
Jesienią ubiegłego roku teren ogrodu pod trawnik strannie spryskałam randapem. Na wiosnę skopaliśmy i starannie przygotowaliśmy teren pod zasiew trawnika. Wielka radość - kiedy zrobiła się wreszcie murawa. Ale zauważyłam po ostatnich deszczach, że na trawniku jest sporo jednego rodzaju chwastów. Ten chwast rośnie zupełnie podobnie jak trawa, tylko mocno rozkłada sie na powierzchni i ma żdżbła dużo szersze od trawy. Jak dowiedziałam się, podobno jest to jakaś odmiana prosa. Rozmnaża się z nasion. Widocznie one były w glebie i sobie zaczyna nieźle pozwalać.
Co tu robić?
Obawiam się, że ta trawa zniszczy - zagłuszy trawę.
Czy to by spryskać jakimś środkiem - może ktoś miał podobny problem i mi doradzi.
Szkoda mi tego trawnika i naszej pracy.
Jesienią ubiegłego roku teren ogrodu pod trawnik strannie spryskałam randapem. Na wiosnę skopaliśmy i starannie przygotowaliśmy teren pod zasiew trawnika. Wielka radość - kiedy zrobiła się wreszcie murawa. Ale zauważyłam po ostatnich deszczach, że na trawniku jest sporo jednego rodzaju chwastów. Ten chwast rośnie zupełnie podobnie jak trawa, tylko mocno rozkłada sie na powierzchni i ma żdżbła dużo szersze od trawy. Jak dowiedziałam się, podobno jest to jakaś odmiana prosa. Rozmnaża się z nasion. Widocznie one były w glebie i sobie zaczyna nieźle pozwalać.
Co tu robić?
Obawiam się, że ta trawa zniszczy - zagłuszy trawę.
Czy to by spryskać jakimś środkiem - może ktoś miał podobny problem i mi doradzi.
Szkoda mi tego trawnika i naszej pracy.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Koś systematycznie chwasty jednoroczne pojawiają się w pierwszym roku po założeniu trawnika. Tym chwastem jest prawdopodobnie chwastnica jednostronna (Echinochloa crus-galli (L.) P.B. ) - też trawa, gatunek jednoroczny i tutaj Starane nie pomoże. O ile masz czas możesz smarować ją pędzelkiem zanurzonym w stężonym roztworze Roundup 360SL. Istotnie jest ona poważnym zagrożeniem dla upraw - podaje się próg szkodliowści na poziomie 3-6 sztuk na 1m2.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
U mnie na trawniku również pojawia się chwastnica jednostronna. Usuwam ją ręcznie, jej korzenie są bardzo płytko w ziemi i bezproblemowo( po deszczu gdy ziemia jest wilgotna) można je usuwać. Chwastnicę bardzo łatwo zauważyć wśród trawy, przy usuwaniu pomagam sobie narzędziem ogrodniczym- pazurkami zruszając lekko ziemię. Mimo dużego areału trawnika, co pewien czas przeglądam trawnik i usuwam ten chwast. Z uwagi na to że jest on rodzajem trawy, nie ma możliwości usunięcia go poprzez oprysk bez zniszczenia trawnika. Pozdrawiam. Tadeusz.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja miejscami w trawniku mam problem z perzem i mam dwa wyjścia by się go pozbyć: skropić wszystko i zasiać trawę od nowa(plama w odcieniu trawy pozostanie, będzie tylko inna) lub użyć środka selektywnego p. perzowi i zobaczyć, czy stara cenna trawa zostanie(w sumie nie mam nic do stracenia, jak "spalę" i trawę); taki środek to np. Agil, Pantera itp.
W opisie ma podane, że zwalcza też chwastnicę...
Mocno ostudził moje zapały sprzedawca w sklepie ogrodniczym- mowi, że to i trawę spali.
Okazuje się, że z perzem nie tak łatwo, ale z chwastnicą można sobie poradzić herbicydem, przynajmniej jest wrażliwsza od niektórych gatunków traw Puma
W opisie ma podane, że zwalcza też chwastnicę...
Mocno ostudził moje zapały sprzedawca w sklepie ogrodniczym- mowi, że to i trawę spali.
Okazuje się, że z perzem nie tak łatwo, ale z chwastnicą można sobie poradzić herbicydem, przynajmniej jest wrażliwsza od niektórych gatunków traw Puma
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Nowy trawnik - różne chwasty - co robić?
Witam.
Mam kawałek działki, niestety w dużej części zarośnięty różnymi chwastami: mlecz, perz, lebioda, reszty nie znam, ale jeszcze z 5,6 różnych odmian.
Chciałbym je usunąć całkowicie lub w dużej części i założyć trawnik. Czy o tej porze mógłbym spryskać np: roundapem (jeżeli są inne dobre środki, to proszę poleccie) i np: jeszcze w tym roku zasiać trawnik?
A może spryskać środkiem o duzym stężeniu i posiać na wiosnę?
Problem jest jeszcze taki, że na działce mam krzewy i drzewka owocowe, winogrona, jakieś kwiaty i trochę iglaków. Oczywiście chwasty w ich pobliżu także chciałbym zwalczyć tym środkiem, lecz czy nie uszkodzę wyżej wymienionych?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Mam kawałek działki, niestety w dużej części zarośnięty różnymi chwastami: mlecz, perz, lebioda, reszty nie znam, ale jeszcze z 5,6 różnych odmian.
Chciałbym je usunąć całkowicie lub w dużej części i założyć trawnik. Czy o tej porze mógłbym spryskać np: roundapem (jeżeli są inne dobre środki, to proszę poleccie) i np: jeszcze w tym roku zasiać trawnik?
A może spryskać środkiem o duzym stężeniu i posiać na wiosnę?
Problem jest jeszcze taki, że na działce mam krzewy i drzewka owocowe, winogrona, jakieś kwiaty i trochę iglaków. Oczywiście chwasty w ich pobliżu także chciałbym zwalczyć tym środkiem, lecz czy nie uszkodzę wyżej wymienionych?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Witaj.
Jeśli jeszcze w tym roku chciałbyś posiać trawę to raczek polecam oprysk preparatem Mniszek lub Starane - eliminują one chwasty więcej niż jedno liścienne (chyba dobrze to napisałem
)
Jeżeli natomiast chodzi o usuwanie chwastów w pobliżu innych roślin - bardzo skuteczny, lecz czasochłonny sposób to pędzelkowanie liści chwastów roundapem.
Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam, Michał.
Jeśli jeszcze w tym roku chciałbyś posiać trawę to raczek polecam oprysk preparatem Mniszek lub Starane - eliminują one chwasty więcej niż jedno liścienne (chyba dobrze to napisałem

Jeżeli natomiast chodzi o usuwanie chwastów w pobliżu innych roślin - bardzo skuteczny, lecz czasochłonny sposób to pędzelkowanie liści chwastów roundapem.
Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
O Raundapie piszemy m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 96&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 93&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0
Kliknij na "wyszukaj" i wpisz hasło Raundap.
Na opryskiwacz musisz założyć osłonkę herbicydową. http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=65
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 93&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0
Kliknij na "wyszukaj" i wpisz hasło Raundap.
Na opryskiwacz musisz założyć osłonkę herbicydową. http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=65
Pozdrawiam Andrzej.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A o trawnikach jest tu:
- Trawnik - spis linków, opisy problemów
- Trawnik - spis linków, opisy problemów
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Różne chwasty - założenie trawnika - prośba o poradę
Z tej kolekcji przejmij się tylko perzem, ew. jeśli nie wymienione innymi trawami. Zero problemu wytępić z trawnika dwuliścienne, a wcześniej małocelowe- bo po wysianiu trawy następne nasionka i tak wzejdą. Za to perzu nie wytępisz spośród źdźbeł trawy, zajmij się nim w pierwszej kolejności natychmiast, by zdążyć przed zimą. Co więcej zastosowany nań środek (np. Fusilade) nie zaszkodzi inym roślinom, jeśli nawet oprysk zostanie zniesiony.deede pisze:zarośnięty różnymi chwastami: mlecz, perz, lebioda
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.