Pytanie - jak usystematyzować pracę w ogrodzie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
student
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pytanie - jak usystematyzować pracę w ogrodzie?

Post »

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na tym forum. Jestem zupełnie początkującym posiadaczem ogrodu, a jeszcze świeższym użytkownikiem tego forum, więc jeśli napiszę coś nie tak, to bardzo proszę o wyrozumiałość i o pomoc w zdobyciu wiedzy.

A problem, o którym chciałbym napisać jest taki - lubię mieć usystematyzowane to co robię. Tak też chciałbym, żeby było z moim podejściem do mojego ogrodu (a raczej przyszłego ogrodu, bo na razie to jest tylko 500 m2 trawnika). Z wykształcenia jestem informatykiem - programistą i najlepiej byłoby, gdybym mógł sobie sam przygotować jakąś aplikację komputerową, która pomogłaby mi w "ogarnięciu" tematu (a też fajnie byłoby podzielić się później taką aplikacją ze światem). No a w najgorszym razie - skorzystać z jakiegoś istniejącego narzędzia (najgorszym, bo liczę na to, że przygotowując sobie coś samodzielnie nauczę się też zależności, jaki rządzą ogrodem).

No i teraz konkretne pytanie do doświadczonych Forumowiczów: na co powinienem zwrócić uwagę przygotowując sobie takie informatyczne narzędzie o zarządzania moim ogrodem? Tzn. może inaczej - co jest największym problemem w "ogarnięciu" ogrodu?

Dla mnie na razie problemem jest wszystko - czytam od kilku miesięcy strony internetowe o ogrodnictwie i widzę, że jest tak dużo rzeczy, o których trzeba pamiętać, że trudno mi jest to "ogarnąć". Z jednej strony widzę, że każda roślina ma inne wymagania i już samo dobranie odpowiedniej do mojej działki może być problemem (mam bardzo miejscami piaszczystą i miejscami gliniastą glebę; po każdym deszczu na trawniku stoi woda; z drugiej strony cały teren jest mocno nasłoneczniony - nie ma żadnego drzewa w okolicy) - no i tu mam pytanie, czy jest jakaś aplikacja czy strona internetowa, która podpowiada, co można w konkretnych warunkach (np. takich jak moje) posadzić. Z drugiej strony - przymierzam się też do warzywnika, a tam widzę kolejne zależności - co może rosnąć obok czego i jak zaplanować zmiany gatunków z sezonu na sezon. Kolejny problem, to kiedy jakie pracy wykonać w ogrodzie. Itd., itp.

Może ktoś z Forumowiczów korzysta już z jakiegoś takiego planera do ogrodu? A może robi to w zwykłym notatniku / zeszycie? Jeśli tak, to chętnie usłyszałbym jakieś sugestie, jak się zabrać do zorganizowania sobie zarządzania ogrodem.

Na koniec zaznaczyć chciałbym, że na razie nie jest dla mnie problemem znalezienie informacji na konkretny temat - w sieci jest tego tak dużo, że to żaden problem (a to forum jeszcze się do tego dodatkowo przyczynia :-)). Problemem jest sposób usystematyzowania informacji...

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pytanie - jak usystematyzować pracę w ogrodzie?

Post »

Trzeba zacząć od tego, że musisz wiedzieć co chcesz.
Nie ważne w tym momencie, czy się będzie nadawać dla Ciebie ta roślina.
Jak przeczytasz o niej opis to będziesz wiedział, czy u Ciebie urośnie, czy nie.
Po za tym można przygotować pod rośliny konkretne stanowiska, co oczywiście wiąże sie z nakładami.
Tzn. może inaczej - co jest największym problemem w "ogarnięciu" ogrodu?
Zależy jaki się chce mieć ogród. I widzisz znów wychodzi na to, że musisz wiedzieć co chcesz.
Bo jak chcesz tylko trawnik, no to nie ma problemu, opiekujesz się tylko trawą.
Czytasz o niej wszystko, aż w końcu stajesz sie ekspertem od trawy i zaczynasz wiedzę stosować w praktyce.

Najlepiej jak się nie ma nic w ogrodzie to się rozejrzeć po okolicy, czy coś rośnie i jak.

Zbadać sobie glebę. Choćby wykopać dół, żeby zobaczyć jej przekrój i już będziesz miał odpowiedź na pytanie czemu woda stoi.
A jakbyś był bardziej dociekliwy to możesz dać próbki gleby do zbadania.

Czy zapiszesz to w komputerze czy w zeszycie to chyba nie ma znaczenia żadnego.
Każdy robi jak mu wygodnie.

Czyli reasumując-
- wiedzieć co chcesz, może trochę na wyrost ( tzn. rośliny szczególnej troski)
- zbadać warunki siedliskowe
- i zbadać stan portfela :)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Studencie. :lol:

Ja tam informatykiem nie jestem, ale uważam, że dla początkującego ogrodnika, komputer jest wręcz niezbędny. Mam folder o ogrodzie a w nim piki w edytorze tekstu lub arkuszu, poświęcone różnym roślinom i zagadnieniom. Pewnie można by to wszystko zapisywać w zeszycie, ale tak jest zdecydowanie szybciej i przejrzyściej.

Gdy czytam coś nowego, kopiuję do pliku, zapisując sobie jednocześnie źródło danych. Gdy mam wolną chwilę, czytam, analizuję, kopiuję, wklejam, wycinam... :lol: To dla mnie jeden z najlepszych sposobów usystematyzowania wiedzy.

Wydaje mi się, że są dwa podejścia do tematu ogrodnictwa.
Jedno bazujące na wiedzy naukowej, aktualnie obowiązującej. Wtedy powinieneś zapoznać się z zapotrzebowaniem poszczególnych roślin na różne składniki pokarmowe, zbadać ile masz ich w swojej glebie, nauczyć się przeliczać, ile jest ich w poszczególnych nawozach. No i oczywiście poznać chemiczne środki ochrony roślin.
Drugie bazuje na uznaniu, że natura mądrzejsza od człowieka, a rośliny swój rozum mają i chcą przetrwać. Wtedy dobrze jest najpierw zapoznać się z tematami:
Permakultura
Efektywne mikroorganizmy EM
Wzajemne oddziaływanie roślin... - 1cz.
Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Tyle moich rad na początek.
student
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 23:53

Post »

Dziękuję za te odpowiedzi. Już chyba wiem jak zacząć... :-)
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Cześć studencie!
Ogród mam dopiero od 3 lat - ale mam już jakieś doświadczenia, trochę błędów i kilka sukcesów i jeszcze mnóstwo marzeń na temat tego, jaki mój ogród powinien być w przyszłości. Natomiast aplikacje komputerowe czy mobilne są mi bliskie (ich projektowaniem zajmuję się dłużej niż ogrodem;)).
Twój pomysł bardzo mi się podoba, chociaż sama w moim ogrodzie stosuję raczej metodę spontaniczno-empiryczną, ucząc się poprzez działanie;-)

Ma rację joaker, że najważniejsze to potrzeby, które nakreślą ramy i wizję. Budżet, czas, inne zasoby, w tym stan ziemi też są istotne. Łatwiej planować mając wiedzę lub założenia, jakie te parametry mają być (przynajmniej teoretycznie, bo ja akurat unikam podsumowań wydatków na "zieleninę" - po co się denerwować :;230 ). Znając wizję i zasoby/ograniczenia, można już właściwie przejść do wyboru roślin i rozwązań, a na koniec do planowania działań. I do tego ostatniego mam kilka luźnych pomysłów - na funkcje, które mogłyby się znaleźć w "idealnej aplikacji", takiej, której sama bym chętnie poużywała:-)

1. Tracker zadań - w moim przypadku planowanie ich to spory wysiłek, a i tak zawsze coś "wisi", często tak długo, że w ogóle się nie udaje, bo np. okazuje się, że już za późno na wysianie/przesadzenie/przycięcie czegoś w danym sezonie... To ile jest do zrobienia, to oczywiście również zależy wizji - czy sam trawnik, czy drzewka, czy kwiaty, czy dodatkowo warzywa, co robisz sam, co robi ktoś inny, co kupisz gotowe. Zaczynając od zera możesz zdecydować, czy wolisz robić po kolei zaczynając od małych kroków, czy dążysz do wymarzonego efektu jak najszybciej (a niestety lubię robić sama, mam mało czasu, chcę mieć wszystko i jak najszybciej:D, a teren ma 2700m; więc po prostu nauczyłam się nie przejmować, że z czymś nie zdążam).
2. Jeszcze fajniej byłoby, gdyby ów tracker uwzględniał dane meteorologiczne - niejeden plan na wykonanie pilnych prac "rozpłynął się" w nieoczekiwanej burzy lub z powodu skrajnego upału. Aplikacja, która podpowie: "jutro duże opady, warto nawieźć dziś trawnik", albo: "w nocy temperatura poniżej zera, wykopać dalie", mogłaby być ułatwieniem. Plus kalendarz samych działań - np. "4ty tydzień marca: wysiać pomidory".
To są oczywiście reguły, które można mniej więcej zdefiniować, a życie pisze własne scenariusze i bardzo ważnym jest aktywne uczenie się i korygowanie reguł z uwzględnieniem warunków własnej działki. Wiele osób tutaj robi notatki, po to żeby pamiętać daty różnych czynności albo zapisać na później jakąś podpowiedź czy radę. Ja też zaczęłam prowadzić papierowy notes (co samo w sobie jest wadą, bo się brudzi i niszczy). Robię w nim rozmaite znaczniki, które (mam nadzieję) pozwolą mi później zajrzeć i sprawdzić, co kiedy robiłam, jak coś rosło, co należy zmienić w kolejnym roku i gdzie coś posadziłam.
3. Stąd fajna byłaby możliwość prowadzenia "bloga" sortującego wpisy w kategoriach - tak, żeby móc wyfiltrować wpisy tylko o pomidorach czy jabłonkach.
4. W moim przypadku sprawdziłaby się także mapka, na której można by zaznaczyć miejsce nasadzenia nowych roślin (żeby uniknąć wpadek z wykopywaniem posadzonych i zapomnianych albo pielenia siewek kwiatków zamiast chwastów;-))

To tyle szybkich pomysłów. Być może coś jeszcze przyjdzie mi do głowy;-)
Tymczasem życzę Ci powodzenia z aplikacją i z ogrodem!
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

student pisze: Tzn. może inaczej - co jest największym problemem w "ogarnięciu" ogrodu?
My sami, właściciele ogrodu...
Mam ogród dwadzieścia lat... I... dalej nie jestem profesjonalistką, jeśli chodzi o nowe nasadzenia, czy rośliny...
Łączę naturę z dobrodziejstwem chemii... Tak, tak... Odpowiednio używana i dozowana, wręcz pomaga... Umiar musi być wszędzie, sama ekologia niszczy i sama chemia niszczy... Ale razem tworzą spójną parę... Przy czym, tej chemii oczywiście tylko w razie niezbędnej konieczności...
A tak po za tym, sama widzę ile czasu spędzam przy usuwaniu chwastów, więc moje ostatnie rabaty, potrzebują mojej interwencji, tylko w pierwszym roku, potem rośliny radzą sobie same... Przy sporadycznej, mojej pomocy...
Informacji o ogrodzie i roślinach jest mnóstwo... I osobiście uważam, że za bardzo się przejmujemy, jak coś powinno być, jak rosnąć, chuchamy, dmuchamy... A ogród radzi sobie bez nas całkiem dobrze...
Może to nie do końca na temat, ale takie moje drobne dygresje... Powodzenia... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 16:20

Post »

Planowanie ogrodu to sztuka, musisz się zastanowić nad stylem ogrodu. Styl musi odzwierciedlać Twoje upodobania w końcu to Ty będziesz tam spędzać czas z Twoją rodziną. Ja jestem zwolennikiem ogrodów nowoczesnych. Natomiast sam odziedziczyłem ogród już ze starymi drzewami co znacznie ułatwiło mi pracę.
Jeśli jesteś informatykiem zapewne będziesz kombinować z nowoczesnymi rozwiązaniami w ogrodzie.
Proponuje rozważyć automatyczny system nawadniania ze stacją pogodową, oczywiście wszystko zależy od budżetu jaki chcesz przeznaczyć.
Dobra kalkulacja to podstawa.
Kolejną rzeczą jest realne ocenienie ile jesteś w stanie poświęcić czasu na pielęgnację i "obsługę" ogrodu
i zgodnie z tym dobierać rośliny i drzewa.
Musisz znaleźć miejsce na kompostownik to podstawa w każdym ogrodzie. Warto też poczytać o różnych metodach kompostowania.
No i w zasadzie tyle co jestem w stanie doradzić z własnego doświadczenia.
Życzę powodzenia i wytrwałości
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31

Post »

Ja proponuję kupić jakiś kalendarz ogrodnika albo księżycowy kalendarz ogrodnika (lub korzystać z internetowych) :) Czy ktoś wierzy, czy nie, to jednak nigdy nie zawiodły mnie te rady dostosowane do faz księżyca :lol: Przychodził czas na sianie na owoc, to trzeba było siać, jak na kwiat, to na kwiat. I tak oto mam gotowy harmonogram.
Taki kalendarz pomoże zaplanować kiedy należy wykonywać konkretne prace w ogrodzie np. pierwsze nawożenie itp. Ważne są też instrukcje producenta nasion, bylinek, cebulek - kiedy należy je wysadzić, przerwać, czy wykopywać na zimę, jakie stanowiska wybrać... Ogród uczy cierpliwości i niecierpliwości. Oj, nie da się wszystkiego samemu ogarnąć, ale po to mamy forum
;:4
Ja się ogromnie cieszę, że tu trafiłam. I też studiuję ;:138

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Pozdrawiam
~Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”