U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: U oster sezon 2012

Post »

Wandziu, dawno nie pisałem bo czasu i u mnie mało. Ale trzymam kciuki. Nie daj się systemowi ;:333
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia dla Twego ukochanego. Bądź dzielna i nie poddawaj się, a wszystko będzie dobrze. ;:333
Dużo spokoju i jak najmniej nerwów życzę.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Remi, witaj! ;:7 ;:138
Dzięki za życzenia i słowa wsparcia!
na razie nie dałam się, załatwiłam materac. Mąż uszczęśliwiony, leży sobie wygodnie i pachnie :;230
Z tą dzielnością jest tak, jak u większości: w chwilach trudnych człowiek się spina i jest w stanie góry przenosić.
Kiedy mija napięcie, schodzi powietrze i czuję się jak wypompowana. Ale ważne, że sumienie mnie nie gryzie,
że nic nie zrobiłam dla polepszenia warunków najdroższego ;:oj ;:131
Teraz jest OK ;:333
Idę z dziećmi, na plac zabaw; niech one teraz trochę poszaleją.
Spokojnego wieczoru!
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ojej Osterku.....trzymaj się no i życz M szybkiego powrotu do zdrowia ;:196 ;:168
i niech się nie załamuje bo to najgorsze co można zrobić ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuś, dzięki, mąż pozdrowiony i na pociechę wymiziany ;:333
Tak niewiele człowiekowi do szczęścia brakuje: porządnie poleżeć! Dzisiejszej nocy nie spał z powodu bólu
kręgosłupa, a teraz od kilku godzin leży w tej samej pozycji i nie jest w stanie wyrazić, jak mu dobrze :roll:
Aż trudno w to uwierzyć. Dziś znów zapomniałam porobić fotki, bo ważniejszy jednak był wypad do parku z dziećmi,
ale jutro z samego rana nic nie planuję, będę się byczyć ( ;:306 ) to nadrobię zdjęcia.

Teraz kilka z nich z poprzedniego tygodnia: gazanie i
Obrazek Obrazek

zarośnięta rabatka pod bzami i pierisy mam ich cztery roślinki, ale slabo mi wgrywa fotosik, więc
zamieszczam tylko jednego
Obrazek Obrazek

reszta jutro, znów szwankuje fotosik
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dziś mam pytanie: co to za roślinki? Dodam, że rosną dziko, ale czy tak zawsze było?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Witaj Osterku, na pierwszym zdjęciu to groszek wieloletni a na drugim prawdopodobnie wiciokrzew pomorski. Na Pomorzu, szczególnie w okolicach Szczecina można go spotkać dziko rosnącego. A ja go mam od wiosny w ogródku, jeszcze nie kwitł. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu, no przykro, że mieliście takie niemiłe perypetie, ale miejmy nadzieję, że M wyzdrowieje szybko i będzie dobrze, pozdrawiam i życzę eMowi zdrówka, a Tobie siły ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Iwonko, serdeczne dzięki.
Mąż z pewnością wyzdrowieje :uszy ;:215, a mnie przydają sił takie życzenia, jak Wasze.
Jeszcze raz dzięki ;:180

Lusiu, i tobie serdeczne dzięki ;:138 :wit
Tak mi coś ten groszek przypominał, ale co ;:oj ?
A ten wiciokrzew przedziwny ;:173 ;:108
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojej.
Nie było mnie troszkę. Przyłączam się do życzeń dla męża. Mam nadzieję że to nic poważnego i wyjdzie z tego na prostą.
Podziękowania też dla brata i pozdrowienia.
Spokojnego przypiekania słoneczka życzę. ;:3 ;:224
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj Darku! Dzięki za życzenia! Pojutrze minie miesiąc od ostatniego mojego wpisu, ale nie da się częściej. Mamy cudowną pogodę, w dzień chowamy się w cieniu, a noce pada i przechodzą burze. Biegam z dziećmi do parków na place zabaw, bo w ciągu roku nie ma na to czasu, a ze względu na wypadek mojego Kochanego przepadł nam choć kilku tygodniowy wypad w Polskę, (a tak na niego ostrzyłam zęby :evil:)
Ale... jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma! Nie da się dzióbać w ogrodzie, zajmować się domem, chorym, dziećmi, odwiedzania trzeciego dziecka w szpitalu oddalonym o 30 km i znaleźć odrobinę czasu dla siebie. ;:224
Okropne mam te wakacje ;:202 Mam nadzieję, że takie się już nie powtórzą nigdy.
Aha, doświadczenie tegoroczne przekonuje mnie coraz bardziej, że nie dla mnie śliczne, kolorowe rabatki ;:174
Nie nadążam z pieleniem! Nawiozłam kolejna pryzmę wiórów i postanowiłam zrobić tylko rabaty z roślinami, które da się utrzymać
pod agrowłókniną i ściółką z wiórów lub kamyczków. Mam nadzieję, że do jesieni (tego roku) uda mi się likwidując roczne kwiaty i byliny wykonać takie rabatki. MAM DOŚĆ PIELENIA, JAK BUM CYK CYK ;:224 ;:223 ;:108
Chwaściska metrowe a ja nie wiem, kiedy takie porosły ;:202 :evil:
Aha, jeszcze jedno: czy grządki w warzywniku też można potraktować ściółką z wiórów drzew liściastych?
To byłoby rozwiązanie w naszym przypadku idealne;:333 ;:215 Kombinuję tak: rządek warzyw leciutko niżej niż teren, przerwa między rządkami pokryta agrowłókniną i ściółką, padający deszcz spływa do rowka z warzywkami, reszta uchroniona przed chwastami i ich wzrostem. Korzyść z tego taka, że podlewania minimum, kontrola nad rozrostem chwastów - to chyba najważniejsze. Ale jestem leniwa i wygodna ;:131 Ale chcę mieć swoje warzywka, ale nie mam już sił na chwaściska, które zawładnęły moim ogrodowym życiem.
Miłego popołudnia i reszty letnich dni, bo nie wiem, kiedy znów uda mi się poświęcić kilka chwil dla forum. ;:168 ;:168

-----------------------------------
Edit 10.08.2013

Wkleję jako dowód rzeczowy zdjęcie spod okien: jesienią poprzedniego roku zdjęłam prowizoryczne ogrodzenie zabezpieczające tę rabatkę przed działaniami mojego kundelka; co zrobił z nią czując swobodę?
Winowajca leży między krzaczkiem piwonii a magnolią.

Obrazek

I reszta owładnięta chwastami (część już poległa w nierównej walce z moją determinacją i
leży teraz znokautowana na ścieżce ;:134 )
Obrazek

Obrazek

Ta sterta pod niebieską plandeką to rzeczone wcześniej wióry; posłużą za ściółkę
Obrazek

Plany co do zagospodarowania tej części ogródka mam - mam też nadzieję, że choć cześć uda mi się
jeszcze w tym roku wykonać ;:333

Co z tego wyjdzie? Czas pokaże ;:oj
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Plany udało się zrealizować w niewielkiej części: niedaleko nas ścięto kolejne wielkie drzewo więc i wiórów
mogłam sporo nawieźć. Wykorzystałam je pod oknami; było tak:
Obrazek

a po mojej rewolucyjnej ingerencji jest tak:
Obrazek

Robię całą rabatę "kwaśną"; rośnie tu magnolia trzeci sezon, podosadzałam kilka tuj a także płożące jałowce zabrane z betonowych kręgów. Choć jeszcze nie dokończona, mój kundelek ma udział w regularnych demolkach :evil: .
Będę musiała jednak jakoś tę rabatę zabezpieczać, bo co dnia rozkopywana i naprawiana ;:174
Wykopałam wszystkie piwonie, cebulki tulipanów wykopał Tofciu; walały się wszędzie ;:202
Wykopałam również orliki i poprzesadzałam je na miejsce przy pompie, a stamtąd zabrałam bukszpan.
Jeszcze nie wiem, czym wypełnię te wolne miejsca na tej rabacie.

Postanowiłam, że do minimum zmniejszę ilośc kwiatów jednorocznych z uwagi na permanentny brak
czasu ;:131 Rośliny to zazdrosne bestyje ;:108 , odwdzięczą się tylko wówczas, gdy się o nie dba ;:173
A ja jakoś nie bardzo w tym roku: choć okazało się, że chyba niepotrzebnie wodę zostawiałam na odchlorowanie.
Dziś przy okazji zupełnie innej sprawy w wodociągach dowiedziałam się, że nasza woda zajmuje piąye miejsce
po wodach butelkowanych - jest czysta i zdatna do picia prosto z kranu.

I kilka zdjątek z najświeższej sesji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak mi się uda, dodam jeszcze kilka fotek po spacerze z dziećmi, jest piękny wieczór, szkoda słoneczka.
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Życzę zdrówka dla M!!

Twoja ziemia wygląda dobrze, jak ziemia.... nie wiem co o tym myśleć...
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Oster jak tam kochana odezwij się pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Osterku bardzo podziwiam Twoją pracę, tym bardziej w Twojej sytuacji, mam nadzieje że już lepiej się wszystko układa i zdrówka dla M ;:168

Pozdrawiam ciepło ;:168 :wink:
Bielat_90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2013, o 13:37

Post »

Dziendobry wandziu:)
juz sie troche zmienilo u ciebie na podworku,ladnie ladnie;P
Moze wejdziesz w piatek na skypa to sobie pogadamy o 21?
czekam na odpowiedz ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”