Storczyki Callanthe :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Callanthe :)

Post »

a ja też dzisiaj przesadziłam kilka falków i nawet zastanawiałam się czy nie wsadzić je w sam keramzyt ale trochę się bałam, że nie poupycham kulek, że będą niestabilne.. chyba, ze użyłabym większej doniczki by weszło więcej podłoża, Ty masz Pati 15cm czy tylko sprawia wrażenie większej? Jak często wypada Wam moczenie storczyków posadzonych w keramzycie? Raz na tydzień?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dufin to jest 12 cm i storczyk jest bardzo stabilny, powiedziała bym, że nawet lepiej niż w korze. I kulki lepiej wchodzą pomiędzy korzonki, bo ja ten keramzyt mam dosyć drobny więc to nie jest problem :)
Ja mojego reanimka podleje dopiero w piątek, czyli po jakiś 20 dniach a wciąż na doniczce jest woda :)
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ja moczę storczyki co tydzień, ale w zależności od warunków na dworze i w mieszkaniu każdy inaczej przesycha i czasami jest tak, że część ma jeszcze wilgotno. Wtedy zostawiam je do następnego moczenia za kolejne 7 dni. Zdążą ładnie do tego czasu przeschnąć.
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

kurde jak co 20 dni to fajnie by było :-D mniej roboty ;:306 w korze moczę co 10 dni, w zimie rzadziej :-D Dufin wsadzaj w keramzyt :-D
a co wspólnych zakupów to ja też mojego ciągnę :-D już wie na co zwracać uwagę więc wybiera fajne okazy jak np piko fantasy i sogo vivien :-D na zakupy to w ogóle nie lubię chodzić sama :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Trzymam kciuki ;:333 Ładna mini, niech jej się dobrze dzieje :)
PS. Typowa Kobieta, torebka pod kolor butów, paznokcie pod kolor poduszek ;:224
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ja właśnie myślę czy reszty nie przesadzić do keramzytu, tych nie kwitnących :D Muszę się zastanowić. Jak szybko odżyje ten co dzisiaj wsadziłam i nie będę mieć z nim żadnych problemów to wszystkie systematycznie przesadzę w keramzyt :D Bo bardzo spodobał mi się i podoba mi się to, że nie ma bałaganu, a ja nienawidzę bałaganu i jestem pedantką ;:306

-- 10 lip 2013, o 19:36 --
furious pisze:Trzymam kciuki ;:333 Ładna mini, niech jej się dobrze dzieje :)
PS. Typowa Kobieta, torebka pod kolor butów, paznokcie pod kolor poduszek ;:224
;:306 i gitary ;:306

-- 10 lip 2013, o 19:40 --
Kuriczka pisze:Jak wy umiecie dziewczyny tak ładnie wsadzać kwiaty do podłoża, kemazytu ;:180 :roll: :roll:
Nieziemskie poduszki w tle :)
Kuriczka to jest keramzyt ;:173
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka dopiero co kupiłam dzisiaj chipsy kokosowe i mówisz, ze mają się nie przydać?! ;:306 Nie no, nie będę w keramzyt przesadzać zaraz po tym jak przesadziłam je w podłoże. Chociaż perspektywa niebrudzenia się jest bardzo kusząca. Odpycha mnie jednak myśl, że ten keramzyt nic w sobie nie ma, nie zatrzymuje żadnych mikro czy makroelementów ;:218 i boję się, że za szybko by przesychały, myślałam, ze wymagają moczenia częściej niż raz w tygodniu w takim luźnym podłożu ;:oj

Ja nie lubię z moim N. chodzić na zakupy bo ja to się muszę 10 razy zastanowić, obejść wszystkie sklepy żeby porównać ceny, później znów wrócić, zastanowić się, przemyśleć za i przeciw.. już raz z nim kupowałam prezent pod choinkę chrześniakowi, Boże ile się uwkurzałam.. żaden z niego doradca, powie cokolwiek byleby wyjść szybko.. Podejrzewam, ze ze storczykami byłoby podobnie, podesłałam mu piękną Vande to stwierdził "furrory nie robi" ;:219 Jak mam słuchać takiego głupiego gadania to ja już wolę sama pójść ;:224

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

hehe mój przy storczach jest cierpliwy :-D może dlatego że wszystkie inne zakupy robię błyskawicznie :-D włacznie z zakupami ciuchów :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Dufin pisze:Odpycha mnie jednak myśl, że ten keramzyt nic w sobie nie ma, nie zatrzymuje żadnych mikro czy makroelementów ;:218 i boję się, że za szybko by przesychały
No właśnie też mnie zastanawia ta forumowa moda na keramzyt. Walory estetyczne są, ale czy to o nie chodzi w podłożu (?)
Dufin pisze:Ja nie lubię z moim N. chodzić na zakupy (...)Jak mam słuchać takiego głupiego gadania to ja już wolę sama pójść
A On tu siedzi... i czyta... ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

furious pisze:A On tu siedzi... i czyta... ;:306
Jest do tego zdolny ;:204 Pozdrawiam Cię Niunia! ;:196 ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Hmmm...to ja chyba za rzadko mocze moje keramzytowce...Srednio raz na 10 dni...
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Kama, ale wszystko zależy od tego jakie masz warunki w domu :D Więc może dla Twoich kwiatków to idealnie :wink:
sprzedam
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Hej dziewczyny ;:196 .Ze sie tak wtrace o tej keramzytowej uprawie znowu,pozwalam sobie u Ciebie Pati ,jako ze zastosowalas ta metode.Wiec krotko ,zeby nie przedluzac tej dyskusji juz.Plusy: przestrzen miedzy "kulkami" powoduje dostawanie sie regularne powietrza ,co kompletnie eliminuje gnicie korzeni.Dwa:Dufin napisala ,ze "co ten keramzyt ma ;on nic w sobie nie ma" ,a co ma np kora w sobie? Oprocz tego ,ze sie rozklada i "zaprasza" bardzo czesto niechcianych "przyjaciol".Keramzyt tak samo zatrzymuje to co mu dostarczamy z nawozem!Poza tym kora jest substratem zle zaadaptowanym bo:albo podlewamy za czesto ,korzenie gnija ,substrat sie rozklada ,pojawiaja sie "robale",albo podlewamy za rzadko co zatrzymuje rozwoj storczyka.Poniewaz jedne z najnowszych badan naukowych dowodza ,ze....zbyt rzadkie podlewanie jest faktorem ,ktory bardziej zatrzymuje wzrost storcza ,jak brak swiatla ,czy nawozu!Z keramzytem tego nie mamy ,gdyz widzimy doskonale kiedy ta rosline trzeba podlac,poza tym jak sie ja jeszcze ustawi dodatkowo w wiekszej oslonce lub miseczce wypelnionej woda z nawozem ,mamy pewnosc ze storczyk bedzie bral tyle ile potrzebuje i nawoz jest dostarczony regularnie,a co za tym idzie ,zwieksza to jeszcze wilgotnosc wokol rosliny.Wady:storczyki przyzwyczajane do dluzszej uprawy w tradycyjnym substracie moga miec na poczatku klopoty z korzeniami niestety,poniewaz przyzwyczajone do "suchego" uprawiania ,maja problem z adaptacja korzeni w uprawie "hydro" ,gdzie jest 100% wilgotnosci i w ciagu miesiaca moga stracic stare korzenie ;co nie jest grozne dla rosliny gdyz w tym samym czasie wytwarza ona nowe ;przystosowane juz do tego rodzaju uprawy.I nikt nikomu tego rodzaju uprawy nie wciska ,a juz najmniej ma to zwiazek z walorami estetycznymi.Jak doniczki w oslonkach siedza ,to w ogole tego nie widac.Fakt ,ze mniej bajzlu przy kapaniu.Mnie akurat ten rodzaj uprawy bardzo interesuje ,ale nie zamierzam ani nikomu jej narzucac ,ani do niej przekonywac.A to co wyzej napisalam zaczerpnelam ze strony pewnej kanadyjki ,ktora z ogromnym powodzeniem hoduje swoje storczyki w keramzycie.Ufff,ale sie naprodukowalam.
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Fajnie Kasiu, że to napisałaś i cieszę się, że właśnie u mnie :) Mnie bardzo spodobała się uprawa w keramzycie, dzisiaj przy wkładaniu kwiatka do niego nawet nie pobrudziłam sobie rąk z czego jestem niesamowicie zadowolona. Poszło mi to szybko i sprawnie, nie musiałam na siłę nic upychać jak w przypadku kory i nie zrobiłam krzywdy korzonkom. Storczyk bardzo dobrze trzyma się w tym podłożu.
Zobaczę jak keramzyt sprawdzi się przez czas gdy nie będzie mnie w domu przez dwa tygodnie. Jeśli wszystko będzie okej, wszystkie moje storczyki skończą w keramzycie :)

W piątek może pojadę do LM i kupię większy worek keramzytu i przejdę do działania jak wrócę z wakacji. Mam do przesadzenia na razie 5 sztuk, którymi ja się opiekuję. Reszta jest mamy. Mama je podlewa, ale ja przecieram listki itp. Wiem, że dwa z nich też są do przesadzenia. Niestety wiem, że ona tego nie zrobi, więc zrobię to ja. I również w keramzyt ;:108
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia ale ja nie mówię przecież, ze to zła metoda.. Służy wielu osobom i bardzo dobrze. Przedstawiłam swoje obawy i to wszystko. Tak jak mówisz, nikt nikomu żadnej metody nie zarzuca więc tym bardziej nie ma sensu wychwalać keramzytu a krytykować kory.. z tego co ja czytałam to własnie keramzyt nie zatrzymuje nic z tego co dostarczamy razem z wodą, dlatego wielokrotnie podkreślano iż przy tej metodzie uprawy należy nawozić roślinę za każdym razem. To są tylko moje obawy i moje zdanie a nie "rzecz święta".. artykuły czy badania mnie nie przekonują bo teoria teoria a praktyka praktyka.. Wszędzie piszą gruba kora a mi w niej uschły korzenie bo nie umiałam jej wyczuć, więc wiesz.. Każdy ma inne warunki w domu. Być może kiedyś poświecę jednego storczyka na próbę, ale dziś jeszcze nie jestem na to gotowa i to wszystko :) Wcale nie krytykuję tej metody, przeciwnie z zainteresowaniem śledzę Wasze poczynania. Niepotrzebnie fatygowałaś się z wypisywaniem wszelkich zalet czy wad jednej lub drugiej uprawy bo doskonale sobię z nich zdaję sprawę :) po prostu mam jakiś wewnętrzny opór, być może wychodzę z założenia, ze skoro jest dobrze i nic mi nie gnije to po co kusić los i coś zmieniać?

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”