Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

Wszystko tak pięknie kwitnie. :D Aż chce się spacerować po Twoim ogrodzie. ;:173
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Halinko, cieszę się, że napisałaś, bo szukałam Twojego wątku. Jak dobrze, że lubisz mój ogród, bo czasami myślę, że 'wyjechali wszyscy na wakacje". Halinko, życzę Ci dużo, dużo zdrowia i zaglądaj jak najczęściej, proszę ;:167

Ta moja śliczna pysznogłówka wygląda jakby łapała mączniaka :(, Halinko, nie znasz jakiegoś sposobu, szkoda by jej było

Kriss, ja także lubię spacery po ogrodzie. I powiększanie rabat pod nowe kwiaty. I podlewanie. Za całą resztą nie bardzo przepadam :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IRMINKO,
co to jest to czerwone razem z liliami :?:
Pysznogłówka ,czy cóś ...
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli bordowe to, Sławku, pysznogłówka czyli monarda czyli bergamotka i jeszcze dużo innych nazw, których w tej chwili nie pamiętam :D Pióropusz...?

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irminko czekam na pysznogłówkę od Ciebie - jeszcze zielona, bo może będzie taka ciemna ;:63
Te Twoje malwy bladawce są cudne ! Tą po lewej mam, ale ta po prawej i cytrynka piękne kolorki! I lilii całe mnówstwo! A Grahamka pokazuj, bo ja dopiero za rok będę miała!
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, nie jestem pewna, że tę ciemną pysznogłówkę już wtedy miałam, to może być raczej biała :) Ja też nie mogę się doczekać na jeszcze jedną pysznogłówkę, w moim ulubionym kolorze :)

Ciągle kwitną nowe irysy (ensata?), a obok widać pączki zawilców

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne fioleciki! zobaczymy jakie mam?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liliowce czas zacząć. Pierwsze zakwitły nowe odmiany.

Obrazek Obrazek

Ten, ze starej szkoły, pasuje do wszystkich kwiatów. W tamtym roku zauważyłam jego zdolności kompozycyjne i porozsadzałam go w różnych miejscach ogrodu

Obrazek

ObrazekObrazek

Obie ładne, Amber Gold i Graham Thomas

Obrazek Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Irminko, nadrobiłam zaległości po kilkudniowej nieobecności. Jak zwykle wspaniałe portrety i kompozycje. Malwy....ach te malwy, chyba pomyślę o nich na przyszły rok. Tylko muszę doczytać bo właśnie pomyślałam że być może trzeba je wysiać jesienią...

Różyczka o którą u mnie pytałaś to The Fairy. Trzy są jasnoróżowe a jedna właśnie taka ciemna. Dziewczyny mówią że to pewnie Pink the Fairy...pomyłka ale mi się podoba najbardziej :;230
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

irminka pisze: Ta moja śliczna pysznogłówka wygląda jakby łapała mączniaka :(, Halinko, nie znasz jakiegoś sposobu, szkoda by jej było
Irminko ja stosuję profilaktycznie oprysk z wywaru ze skrzypu polnego. Jestem trochę "zakręcona" ekologicznie i raczej unikam środków chemicznych. W przypadku kiedy mączniak już bardzo zaatakował roślinę, pryskam w ostateczności Topsinem. Ale najczęściej kończy się to tym, iż wycinam porażone pędy.

Oto przepis na wywar ze skrzypu polnego:
0,5kg skrzypu polnego moczymy w 5l wody przez dobę. Następnie gotujemy przez godzinę, a po ostudzeniu pryskamy rozcieńczoną z wodą cieczą (1:5). Oprysk stosowany przez 3 tygodnie co 3 dni. Zwalcza on mączniaka prawdziwego, rzekomego, rdzę,
Pozdrawiam Hala
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Mistrzyni Pasteli ;:180.
Nic nie poradzę, że takie kompozycje podobają mi się najbardziej ;:215.
I tak jak mówisz o liliowcu, pastele ze wszystkim się świetnie komponują. A jeśli już mocniejszy akcent - to bordo, fiolet lub (w ostateczności!) "brudna" czerwień, np. pysznogłówki. Jedyny wyjątek u Ciebie - to eteryczne czerwone maczki (gdzieniegdzie!).
Tez się w tym roku skusiłam na piegowate lilie z wiszącymi główkami. Skutek jest taki, że żeby te piegi zobaczyć, trzeba przed nimi paść na kolana. Ale piękne są.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Bardzo ładne te fioletowe irysy. :D Lilia też bardzo ciekawa, jeszcze takiej nie widziałem. ;:173
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, dziękuję za ekologiczny przepis, ja nie używam chemii w ogóle, a butelka z czymś okropnym na kreta stoi i tylko go straszę, że jeszcze jeden kopiec i... A on jest już w części 'reprezentacyjnej' :D

Jago, Ty takie miłe słowa mówisz, a u mnie szał i zgiełk kolorów, już nie tylko pastele, ale i bordo, fiolety, pomyłki różane z wściekłym różem i falbanami (może to bonus był?). Jedyną pomocą jest koszenie trawnika, bo gdy jest skoszony to stanowi jakąś przeciwwagę do 'tego czegoś', co sama sobie zrobiłam. Nocami powiększam rabaty, by sąsiedzi nie widzieli, bo przecież muszę upchać ten roślinny majdan :;230

Kriss, tego lata ta lilia jest chyba najbardziej popularna na forum, bo często ją widzę, choć nie znam nazwy. Wszyscy klękamy przed (pod) nią :lol:

Obrazek Obrazek

Kwitną funkie, kwiaty mniej widoczne przez blady kolor, ale bardzo je lubię, także w wazonie, w dużej ilości, bez dodatków

Obrazek

Mój numer pierwszy rozpoczyna kwitnienie ;:3
Obrazek

Panienki onętkowe, kiedyś one królowały w ogrodzie, teraz nawet miejsca nie mają żeby się wysiać, wszędzie tylko panoszą się róże i inne elegantki ;:oj

Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IRMINKO :wit

Piegowata lilia nazywa się LANKON :!:
SŁA
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, malwy wysiej teraz, to najlepszy czas. Śliczna ta Pink The Fairy :D

Sławku, doczytałam, że Lancon to hybryda lilii japońskiej i chińskiej rosnącej w górskich rejonach prowincji Yunnan ;:oj

Pawie w ogrodach. Takie marzenie. Żeby było widać malwy, które rosną gdzie chcą, zostało wykoszone. No to mam, gęsi w malwach, swojsko :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tej malwy chyba nie pokazywałam

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”