Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świdośliwa
A ja kupiłem jedna świdośliwę tej wiosny kolega z pracy mieszkający w okolicach Obornik Wlkp. kupił mi na swoim terenie drzewko o wys. ok 1,5 m za 36 zł. 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byłam dziś na targach AGRO-TECH i tam świdośliwa, bez oznaczonej odmiany 1m 25 -30zł. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Od paru dni podskubuję owoce mojej Balleriny (przynajmniej kupiona jako Ballerina). W zeszłym roku owocowała pierwszy raz, a w tym owoców jest znacznie więcej. Fajnie wyglądają na drzewku zwłaszcza, jak się nie do końca jeszcze wybarwią 
Dojrzałam chyba do decyzji o kolejnej śś, bo owoce są bardzo przyjemne w smaku, no i ta wczesna pora owocowania... pewnie padnie na Lamarcką.
Powiedzcie mi, zjadacze świdośliwek
czy Wasze drzewka/krzewy też tak słabo rosną? Moje mają krótkopędy z owocami i z tych krótkopędów dopiero teraz zaczynają wybijać nowe listki (pędy). Czy śś zaczyna rosnąć dopiero po owocowaniu?

Dojrzałam chyba do decyzji o kolejnej śś, bo owoce są bardzo przyjemne w smaku, no i ta wczesna pora owocowania... pewnie padnie na Lamarcką.
Powiedzcie mi, zjadacze świdośliwek

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moją świdośliwę posadzoną koło domu do podskubywania zjadają głównie ptaki
. Jemy na wyścigi i one raczej zwyciężają. Nie dam rady jej zasłonić np firanką bo to wysokie krzaczysko na ok. 2.5 m.
Natomiast na działce na wsi ptaki nie jedzą świdośliwy, nie miałam także kłopotów ze znikającymi borówkami. Widać tu w mieście ptaki mają inne "pańskie" smaki.

Natomiast na działce na wsi ptaki nie jedzą świdośliwy, nie miałam także kłopotów ze znikającymi borówkami. Widać tu w mieście ptaki mają inne "pańskie" smaki.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Siedzę sobie z poranną kawą na ganku i z przyjemnością obserwuję jak do małych ale owocujących krzaczków zakradają się...wróble. Ale nie te szare cwaniaki znane wszystkim. To rzadko spotykany tzw. rudzik. Dużo mniejszy od "normalnego" wróbla, brzuszek i boczki mają rude. Są bardzo nieśmiałe i płochliwe ale w słońcu są wręcz urocze.
"Szaraki" może bym i płoszył ale te rudaski... na zdrowie. Starczy dla nich i dla mnie.
PS. Jakoś szpaki mnie omijają. Może dlatego, że gdzieś na sąsiedniej posesji "urzęduje" jakiś sporawy ptaszor, chyba drapieżny. Od czasu do czasu na ziemi znajduję tylko resztki- piórka. Nie udało mi się zaobserwować kim/czym jest ten mój strażnik. W powietrzu tylko cień i .... żadnych szpaków.
Pozdrawiam
W.
"Szaraki" może bym i płoszył ale te rudaski... na zdrowie. Starczy dla nich i dla mnie.
PS. Jakoś szpaki mnie omijają. Może dlatego, że gdzieś na sąsiedniej posesji "urzęduje" jakiś sporawy ptaszor, chyba drapieżny. Od czasu do czasu na ziemi znajduję tylko resztki- piórka. Nie udało mi się zaobserwować kim/czym jest ten mój strażnik. W powietrzu tylko cień i .... żadnych szpaków.
Pozdrawiam
W.

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
MONIA
Zapraszam:)
Monia. Czy poza tymi przebarwieniami są jakieś inne objawy?. Jaką masz glebę - wilgotność, pH. Jakieś żyjątka na niej urzędują?. Z samego zdjęcia trudno coś wywnioskować. Podaj coś więcej,
W.
W.

-
- 500p
łooo matko
ale dużo pytań
gleba jest bardziej podchodząca pod gliniastą....przesadziłam je w bardziej miejsca suchsze, bo przez tydzień czasu rosły w mokrzejszym miejscu...
Tak w ogóle to przyszły bardzo zniszczone te sadzonki, liście były nadłamane, po prostu masakra
Ogólnie nie widać jakichś innych oznak choroby, więc może to efekt transportu

gleba jest bardziej podchodząca pod gliniastą....przesadziłam je w bardziej miejsca suchsze, bo przez tydzień czasu rosły w mokrzejszym miejscu...
Tak w ogóle to przyszły bardzo zniszczone te sadzonki, liście były nadłamane, po prostu masakra

Ogólnie nie widać jakichś innych oznak choroby, więc może to efekt transportu

MONIA
"Jak mało powis to sie nie dowis"
Tak mi też wygląda ze sadzonka była zmaltretowana przed posadzeniem. Na wszelki wypadek podlewaj ją solidnie (ale nie utop). Dolistnie możesz wspomóc np. Florowitem.
Pozdrowienia .... dla Twojej świdośliwki.
W.
Tak mi też wygląda ze sadzonka była zmaltretowana przed posadzeniem. Na wszelki wypadek podlewaj ją solidnie (ale nie utop). Dolistnie możesz wspomóc np. Florowitem.
Pozdrowienia .... dla Twojej świdośliwki.
W.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak tam owoce? U mnie ptaki zjadły 99%. Kilka jagód się uchowało pod listkiem. To chyba jest ich przysmak.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie jakoś ptaki się nie zabierają i na krzaczku granatowo. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 500p
czy świdośliwę ściółkuje się korą?
czy ją się czymś nawozi?
zakupiłam swoje pierwsze sadzonki na wiosnę tego roku i nie wiem czy jakoś specjalnej opieki potrzebują
czy ją się czymś nawozi?
zakupiłam swoje pierwsze sadzonki na wiosnę tego roku i nie wiem czy jakoś specjalnej opieki potrzebują
MONIA
Teraz to na jakiekolwiek nawożenie jest raczej za późno (poza dolistnym). Jak wynawozisz (szczególnie azotem) doglebowo to pójdzie Ci "w zielone", nie zdąży zdrewnieć przed zimą i masz roślinkę z głowy, na stałe. Po prostu części nie zdrewniałe przemarzną. Podlewaj (nie utop), opiełaj, chuchaj i dmuchaj a będzie jak u rasowego chłopa - samo urośnie. Nie piszesz nic o swojej działce. Mokra-sucha, jałowa-żyzna, odczyn zasadowy-obojętny-kwaśny. To jak udzielić Ci porady. Jak nie będziesz taka tajemnicza i "cóś" więcej napiszesz to się i "cóś" się Ci podpowie
seedkris pisze:Jak tam owoce? U mnie ptaki zjadły 99%. Kilka jagód się uchowało pod listkiem. To chyba jest ich przysmak.
U mnie już po owocach. Moja LP [lepsza połowa] obedrze z krzaków każdą ilość - dla wnusiów. A jak przyjedzie tatuś jednego wnusia to obedrze resztę, łącznie z gałęziami. Szczęściem owocują już wszystkie krzaczki (+/- 30 szt) to i dla wszystkich starcza. Jesienią porozsadzam młode odrosty - też około 30 szt to może i ja się załapię.
Tak czy inaczej sezon świdośliwy już zakończony.

W.