Sukulenty - chromat

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty - chromat

Post »

Ciekawy, ciekawy ten tekst! No i po raz kolejny wyrażę podziw, że masz rękę i serce do tej grupy! U mnie jak zimą kilka zaschło, nawet bardzo nie żałowałam :oops:
Twoja uporządkowana kolekcja gasterii w końcu i mnie zmobilizowała - miałam sobie je stopniowo odpuszczać z braku miejsca, ale udało mi się zrealizować pomysł nowej zabudowy kuchni i przybyło mi mnóstwo dobrego miejsca na sukulenty!!! Szeroki blat i półki wokół okna, pod którym nie ma kaloryfera!!! Kwestia znalezienia jeszcze wielu, wielu odpowiednich, tym razem mniejszych i pojedynczych doniczek (oczywiście ceramicznych i w kolorze ecrue, jak wszystkie w tym pomieszczeniu :wink: ) i każda cenniejsza gasteria tym razem dostanie swoje własne lokum, a nie jak teraz w stadzie....
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam urlopowo ;:oj mało mnie w domu to rzadko zaglądam, robię ...jak urlop to remont a na działeczce Alpinarium i Hosta'rium 8-)

A w temacie,
Heniu, tak to pospolita roślina ale warto coś o niej napisać. Bardziej chyba jest popularna H.batesiana. "zwykła" marumiana jest znacznie ciekawsza ;:333

Beata - też zmagam się zimą z tymi roślinami i nie wszystko mi rośnie tak jak bym chciał. Znacznie wolniej niż kolegom co mają uprawę całoroczną. Ale ......rosną.
Gasterie są znacznie łatwiejsze do zimowania, a jak będą miały wschodnie/zachodnie okno i tak ze 20C to spokojnie i obejdą się bez zimowania, i nie wyciągną się. Gasterie u mnie to dopiero młode sadzonki liczę, że mi ładnie urosną :tan
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Zieleninke masz przepiękną, jak zwykle zresztą, ale Litopsy ;:333
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Gasteria ellaphieae
G-121 ex STC 70010 ex van Jaarsveld 96-9

http://haworthia.blogspot.com/2013/07/k ... 2013r.html
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
W tym roku zakwitły mi trzy ciekawe haworsje Haworthia arachnoidea IB08877 (Langevallei, Eilandia turnoff ex FV7022), Haworthia scottii IB 6617 (Welgerust,ex STC81104 arachnoidea var. nigricans sensu Bayer) oraz Haworthia pellucida MBB6589 (Dorschfontein, S of Baroe, E of Steytlerville ex FV01245 H. decipiens / cooperi 'viridis' sensu Bayer).
http://haworthia.blogspot.com/2013/07/t ... wiaty.html
Pozdrawiam Krzysiek
x-Cz-a

Post »

Często jestem ale siedzę cicho i podziwiam
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

możesz być głośniej ;:oj dziękuje za odwiedziny 8-)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Gymnocalycium vatteri JL383 - może pobudzi temat/wątek bo tu nudą wieje same haworsje :lol:

i taka zbiórka całości

Obrazek
kudłate
Obrazek
gasterie
Obrazek
pozostałe różne.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Piękny zbiór ;:oj . Jak uporządkowany!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękny i jaki zadbany i no i co w grupie to w grupie, od razu widać różnorodnosć i bogactwo form ;:224
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne zbioróweczki! ;:138

Uzbierało Ci się troszkę roślinek. :)

Gymnocalycium vatteri JL383 to doskonałe ubarwienie wątku! Przynajmniej duży, konkretny kwiat pokazujesz. :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Zbioróweczki pierwsza klasa. Ładnie to wygląda ;:138
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Kurcze, jak to fajnie wygląda w tych prostokątnych, równych doniczkach...gdybym jeszcze raz zaczynała - na pewno nie wdepnęłabym w ceramiczne - ładne, ale...wiadomo.
Ta pręgowana gasteria na środku to G. batesiana - jakie stanowisko? Piękna z takiej większej perspektywy!
Ja jednak reanimowałam swoje gasterie - wspominałam, że chyba sobie je odpuszczę z braku miejsca, ale część rozsadziłam - dopiero jak je powyciągałam z "ogródków" zobaczyłam, jak kiepsko tam niektórym było - zwykle 3/4 doniczki wypełniały korzenie jednej, najsilniejszej - reszta w atrofii....
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witam najwierniejszych fanów mego wątku :wit

eba, nyskadu, Nadzieja - to ogólnie wszystko to co mi się mieści, plus trochę maluchów i kilka gymnoclayciów. Bogactwo form hmm...dla mnie najfajniej wygląda jak mam kuwetę pozornie podobnych roślin np. bolusii, arachnoidea, czy decipiens w kilku odmianach, wtedy sensownie wygląda to co jest w nich fajne czyli zmienność odmianowa i stanowiskowa ( jutro może pokażę o co mi chodzi). Podobało by mi się kuwetka z emelyae, splendens coś w tym typie, ale za późno się zorientowałem i raczej nic z tego nie wyjdzie teraz z braku miejsca na zimę. Chyba, że będę się czegoś pozbywał, na razie nie chce. Te ostatnie rośliny są stosunkowo rzadkie ale też drogie i jak miałem okazję to ich się trochę bałem. Wydać 6-8euro na taką co mi padnie lub wybuja ......eee.....ale okazało się, że podobne ( podobny TYP) np. maraisii czy magnifica rosną całkiem mi dobrze. Tak, więc to wszystko kwestia zimowania 10-15C max czasem podlać i tyle.

Heniu - już się nie zmieszczę, max 4 doniczki 6cm :lol:

Beata - Ta batesiana została zakupiona na tegorocznej wystawie jako bez stanowiska, wg mnie ma Barberton, ponieważ kolega jaki mi ją sprzedał kupił mateczną roślinę w Exotica, a tam takie tylko były kilka lat temu. Ma mi sprawdzić etykietę/spis swój.

Stanowisko Barberton jest bardzo zmienne i jak by policzyć klony z ubarwieniem to naliczyło by ich się z 6 może 7.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chromat pisze:i taka zbiórka całości
(...)
No tak, wszystko to śliczniutkie, malutkie, ale już za moment to będzie dżungla w parterze! :shock:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”