Przejrzałam zdjęcia, trochę wypadlo ze względu na słabą jakość. Niestety nie są najwyższych lotów, więc z góry przepraszam - zwiedzaliśmy Rosarium w palącym słońcu, więc zdjęcia też nieco "przypalone" ;-)
Zatem tytułem wprowadzenia...Rosarium Europa mieści się w Sangerhausen, w Saksonii. To największe rosarium na świecie, założone w 1903r. Na 13 hektarach ziemi zgromadzono kolekcję 75 tysięcy róż z blisko 8,5 tysiąca odmian. Rosarium położone jest na pagórkowatym terenie, okolice mają szczególny mikroklimat związany z przemysłem wydobywczym, a krajobraz urozmaicają zamknięte kopalnie ;-)
Dojazd do Sagerhausen jest bardzo łatwy, sieć niemieckich autostrad jest na tyle dobrze oznakowana, że bez mapy i włączania gps'a można swobodnie trafić na miejsce. Z Poznania jazda zajęła na 4,5 godziny z dwoma postojami (ok. 580 km). Wokół Rosarium są łatwo dostępne parkingi, więc nie ma problemu z dojazdem własnym. Wejściówki w sezonie kosztują 8 euro na cały dzień (jesienią i wiosną jest o połowę taniej). Na miejscu w ogrodzie są kawiarenki, restauracje i sklep z różami w zawrotnych cenach od 20 euro za donicę
W całym Rosarium jest mnóstwo ławeczek, altanek i miejsc, gdzie można odpocząć i po prostu kontemplować otoczenie, a jest co kontemplować

Można chodzić po trawnikach (nie do pomyślenia w Anglii

) i położyć się na leżaczku pod różanym sklepieniem, albo iść na lody i zajadać w różanych alejkach upajając się wszechobecną wonią..
Ogród jest podzielony rodzinami róż - róże damasceńskie, mchowe, angielskie, historyczne etc. Poza tym jest kilka ogrodów pokazowych ozdobionych architekturą ogrodową i ciekawymi aranżacjami z wodą.
Całość jest pielęgnowana przez....30 ogrodników

Biorąc pod uwagę, że Rosarium jest czynne przez cały rok, a teraz od 9 do 21, nie wiem kiedy oni pracują
No dobra dosyć gadania, niech przemówią foty ;-)
Przed bramą powitała nas kaskada róż bez nazwy, przypuszczalnie
Angela
Zaraz za bramą takie cuda...
Piękny okaz
Graham Thomas'a
Uroczy słodziak -
Orange King - ta róża ma kolor pomarańczy i rozkłada się kaskadami kwiatów rozsiewając cudowny zapach..
Za mną piękny krzak
Cymbaline, D. Austina
Long John Silver
Jean Lafitte, Horvath
Wybaczie, że niektóre róże są bez nazw..z nadmiaru wrażeń, na początku zapomniałam fotografować metki
Duża część rosarium przypomina ekspozycję roślin w klasycznym botaniku, ale nie brakuje też stylizacji na wzór angielski, klombów kwiatowych na trawnikach i pośród starych drzew...
Rosenfee z
Kosmosem - piękny duet, prawda?
Ciekawe, inspirujące zestawienia roślin i kolorów...
...jestem w raju tralalalala...
M dzielnie znosił 5-godzinny spacer, a nawet z zainteresowaniem wąchał róże i pytał: 'ta pachnie gruszką, mamy taką?" ;-)
Ja też wąchałam - WSZYSTKIE

Tu zatrzymałam się nieco dłużej..
Ciekawym doświadczeniem było zobaczyć krzewy róż w ich docelowych rozmiarach - moje maleństwa wyglądają przy tych olbrzymach jak z mini-makiety ;-))
Ta róża zrobiła na mnie ogromne wrażenie..
Ogród jubileuszowy dopracowany w każdym calu..
To by było na tyle
Więcej zdjęć znajdziecie
tutaj