Iwonko (iwona0042)! Koniecznie kup sobie Polish Spirit. To clematis z grupy viticella - najmniej problemowy i kapryśny. W ciągu roku bardzo rozrósł się i kwitnie cały czas

Dla Ciebie dziś mam równie bezobsługowego liliowca
Jasiu (mrinwestor)! To prawda w ciągu roku wiele się napracowałam, by zbliżyć się do tego, co chciałabym osiągnąć. Ciągle coś robię i myślę, że za jakiś czas uda mi się osiągnąć cel. Ale cieszę się, że i inni dostrzegają efekty mojej pracy. Forum nie tylko inspiruje, ale także kusi różnymi rarytasami. Takimi jak np. Sweet Pretty
Patryku (patasko)! Kiedyś zakładałam, że nie będę miała róż. Ogród bylinowy wydawał mi się optymalny. Ale z czasem uznałam, że czegoś w nim brakuje. Róża nie na darmo nazywana jest królową kwiatów. Różą, którą warto mieć jest np. Climbing Rosa (Rosarium Uetersen)
Aniu (asta6265)! Cieszę się, że wstąpiłaś i że się podobało

Dla Ciebie jedna z moich ślicznotek - Laguna
Stasiu (skorpion811-51)! Faktycznie Westerland pięknie kwitnie. Niektórzy skarżą się, że im przemarza. Ja nie mam z nią najmniejszego kłopotu. Nowa rabata wyłożona jest agrowłókniną, a na niej wysypany jest kamień zwany "kora". Nie jestem wielką zwolenniczką agro, ale plewienie między kamieniami byłoby męką. Rabatek coraz więcej, pracy również, więc trzeba sobie nieco ułatwiać. To może dla Ciebie Papageno? Myślę, że Ci się spodoba.
Iwonko (iwona1311)! To mój debiut w zakresie rabat żwirowych, ale całkiem fajnie mi wyszła. Tak myślę

A na róże na prawdę nie mogę narzekać. Np. na taką Stephanie Baronin zu Guttenberg
Kasiu (robaczek_Poznan)! Bo to jest Fusca. Mój tegoroczny zakup

Generalnie chodziło mi o to, że powojniki ruszyły i rosną jak szalone. A Polish Spirit nie ma takich ładnych pączków jak Fusco, ale za to kwiatów... zatrzęsienie. Zważywszy, że nie ma rośliny, której byś nie miała, mam dla Ciebie niezłe ziółko. Tu z miną "Ja byłem w różach? To perfidne pomówienie

"
Majeczko (edukot)! Nawet na tym etapie mnie nie drażni ta rabata, ale nie mogę się doczekać, aż hosty będą piękne i duże... To niesamowite rośliny. Ale faktycznie i trawy w kamienistym podłożu wyglądają bardzo efektownie. Niekiedy wystarczy kilka odcieni zieleni i jest cudnie. Np. taki czosnek
czy nasturcja
Marysiu (Maska)! Nostalgie ma duże kwiaty, choć np. dużo mniejsze niż Chopin czy Mr Lincoln. Ale to cudna róża i bardzo chciałam ją mieć. To obok Sweet Pretty moje największe zeszłoroczne chciejstwo. I mam podobnie jak Ty - inne ważniejsze wydatki. Zatem na razie mam szlaban, bo chciejstw jest o to co najmniej kilka. To moja pierwsza żwirowa rabata i w sumie nieźle się wkomponowała. Jakoś nie miałam innego pomysłu na zagospodarowanie tej części... Dla Ciebie wspomniany Mr Lincoln
Grażynko (kogra)! Czas mam ... po pracy. Jak się zaprę, to pracuję do oporu. A tym razem miałam pomocników w postaci mojej córci i jej chłopaka. Szczególnie on jest bardzo chętny do prac w ogrodzie... Sweet Haze i Satin Haze są bardzo podobne, a u mnie rosną razem. Bardzo mnie ujęły. I mają trwalsze kwiaty niż wymarzona przez mnie Sweet Pretty. Jak będzie dobry czas na liliowcowy festiwal - daj tylko znać. Nie wiem, jak Asia, bo ona jedzie teraz a wczasy, ale ja na pewno się wybiorę. Jak tylko pozwolisz, może jeszcze kogoś wezmę...
Dla Ciebie Baronesse. Chwalą ją na forum i jak na razie ładnie się zapowiada. Czuję, że będę z niej zadowolona.
Małgosiu (Margo2)! Znowu przeze mnie

Chyba chodzi Ci o Avalon... Ale chyba nie żałujesz. Są róże, które trzeba mieć. Taką np. Pomponellę.
Helenko (Helios)! Munstead Wood jest niesamowita z tym swoim kolorem i zapachem. Jestem z niej bardzo zadowolona. Podobnie z innego tegorocznego nabytku - Ingrid Bergman
Aniu (Annar13)! Nostalgia marzyła mi się cały zeszły sezon. Swoja posadziłam jesienią. I już jestem z niej zadowolona. Z podobnych, o biało - czerwonych kwiatach mam także Planten un Blomen. Właśnie rozwija pierwsze paki...
Janko (Maniusika)! Teraz jest doskonały okres dla róż. Zresztą to cudne rośliny, bo jeśli wybierzemy róże, które powtarzają kwitnienie, ich kwiatami możemy się cieszyć nawet i kilkanaście tygodni. Rabat żwirowych dotychczas nie miałam i mam nadzieję, że będę zadowolona. Dla Ciebie kolejna róża Kronenberg
Jacku! Ismeny nie tylko kształtem kwiatów, ale również piękną bielą nadają ogrodowi nieco elegancji. Strasznie się cieszę, że mi zakwitły. Są jednak kwiaty mniejsze, nie takie rzucające się w oczy, a także cieszą. Takie storczyki ogrodowe...
A może rozpoznasz, co mi zakwitło? Nie wiem skąd mam tą roślinę...
Bogusiu (bwoj54)! Cieszę się, że Ci się podoba. Grysowa rabata pod róże chyba nie jest najlepszym pomysłem zważywszy na konieczność kopczkowania. Jak ziemia dostanie się między kamienie, plewienie będzie męką... Ale róże jak najbardziej. Taka np. słodka Twiggy Rose
Agness! Ty wiesz, że i jak lubię "zagęszczone" rabaty. Dlatego tak bardzo mi się u Ciebie podoba. Dlatego czeka z utęsknieniem, aż hosty i żurawki pokażą na co je stać

Nie mam tak pięknych lilii, jak Ty, ale może Ci się spodoba moja...
Sławku! Słodka musi mieć słodko, czyż nie?

Dla Ciebie coś co lubisz. Na pewno wiesz, co to za odmiana.
Izo (chatte)! Rabatki pod linijkę mi nie grożą. Takie mnie nudzą. Ja muszę mieć lekko nieuporządkowanie, szalenie, różnorodnie i kolorowo. Dlatego formalistyczny ogród nie jest dla mnie. Mogę go u kogoś podziwiać, ale mnie samą by męczył... Ty masz Anabell, a ja Pink Anabelle. Sama zobacz.
Mariolu (kropelka)! Nie musisz wybierać

Choć dziś ja coś dla Ciebie wybiorę. Miała być biała. AgaNet w zeszłym roku miała taką piękną z Lidla. Więc i ja kupiłam. I jest "taka" biała
Ale ja lubię niespodzianki...
Miłko (takasobie)! I ja do końca nie umiem się zdecydować, która róża jest moją faworytką. Ale przecież nie muszę. Ismena niezwykle mnie ucieszyła. Pięknie zdobi rabatę, na której rosną przede wszystkim czerwone róże. A czerwona żurawka rosła u mnie "od małego". Musiałam ją koniecznie przesadzić po tym, jak tak pięknie wybujała. I tak znalazła swe miejsce na nowej rabacie. Co do liliowca niestety nie umiem odpowiedzieć. Kupiłam je na forum. Może Jola podpowie... Na razie inne nie kwitną, ale może tawułka przypadnie Ci do gustu? W tym roku wyjątkowo pięknie kwitnie.
Andrzeju! Dziękuję. Nawet nie wiesz, jak ważne jest, że inni dostrzegają efekty Twojej pracy. W podziękowaniu może dalia. Miała być biała, ale jakoś nie jest... To dowód na to, że niekiedy nie wychodzi.
Olu (Bufo-bufo)! Nowy gość

I jeszcze mu się podoba. Bardzo mnie to cieszy. To może Gartnerfreunde
Moniko (Soczewka)! Pochwały moich róż w Twoich ustach

Ty masz takie cudne róże... A namiary na sklep m.in. z duszkami kwiatowymi - pw
Wcześniej Kosmos z NN koralową.
Alu (a_nie)! Jestem pewna, że Babcia to widzi... Wychowała mnie i miała na mnie duży wpływ... Szkoda, że czas tak szybko mija.
Babciny kwiat? To może rudbekia
Milenko (Mandragora)! Miejsce wokół osadnika było trudne. To jedyne udało mi się wymyślić i faktycznie źle nie jest. Przynajmniej nie widać 3 grzybków w miętowym kolorze

Musze tylko odnowić deski, a przy okazji pomaluję ławkę pod kolor innych elementów ogrodu i płotem zabezpieczający moje liliowce prze Okamim. Widzę, że i Ty lubisz kolorowo. Ty masz już piękną, zielona ramę. Teraz wyzwanie przed Tobą. Ale przyznam dobrze Ci idzie

Jak ma być kolorowo to może firletka?
KaRo! Datura gazowa to hit zimy. Ile razy na nią patrzę, to głupio chichotam. Ale przyznam, że kwitnie jak szalona... Chopin to przecudna róża. Nie dalej jak wczoraj kolejna osoba zachwycała się nią w moim ogrodzie. W tym roku zmężniała i ma jeszcze większe kwiaty. Ale to prawda. Wszystkich róż, jakie nam się podobają, nie możemy mieć... Ale Chippendale masz?
Aniu (czar_na)! Czy najbardziej kolorowy to nie wiem... Ale najważniejsze, że się podoba. Chopin to duża róża - moja mam jakieś 160 cm wysokości i ok. 60 cm szerokości. U mnie rośnie obok pnącej Laguny z tyłu rabaty, więc wielkość mi nie wadzi. A jakie ma cudne, wielkie kwiaty... Więc dla odmiany malutka, a bardzo piękna róża. Coral Palace
Jagódko (Jagodka)! Tego obrzeża kupiłam raptem 10m i wykorzystałam co do centymetra. Reszta ma inne obrzeża. Cóż, nie można mieć wszystkiego. Ale jak się sprawdzą, to może powoli... Stephanie jest cudna. To jeden z moich lepszych zakupów. Podobnie jak Twiggy Rose, na która zwróciłaś uwagę. Firaneczki w kuchni są gipiurowe. Oczywiście wzór kwiatowy - żonkile

Namiary na sklep z betonowymi elementami (ceny bardzo korzystane) na pw. To może dla miłej odmiany piękna fuksja?
Marzko (Sosenki4)! Licz się z tym, że Chopin to duża róża. Ale warto ją mieć. Ismeny oczywiście wykopię i przechowam w garażu. To na prawdę cudne rośliny. Galtonii nie mam (jeszcze?). A twoją niesamowitą lilię widziałam. To co prawda mutacja, ale jaka piękna... Dla Ciebie mma może nie odmianową, ale nie zwodną daturę
Justynko (justyna_gl)! Z czasem i u Ciebie zrobi się jeszcze bardziej kolorowo. Zresztą nie wiem, dlaczego narzekasz. Co do kompletu na taras kupowałam go od 2 i pół roku. Wreszcie się udało

Nieiedy uda się kupić coś fajnego tanio, jak np. tą NN różę
Aguś (aage)! Czekam aż hosty i żurawki rozrosną się tak pięknie, jak u Ciebie...Za 2 lata efekt będzie już zadawalający. Co do wizyty z Asią - nie ma sprawy. Dziękuję za zaproszenie. Teraz tylko muszę zmobilizować Daffodilka

To może słodką jarzmiankę?
Uff, wyrobiłam zaległości

Pędzę do Waszych ogródków