Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Aniu, dziękuje za mile słowa. Hortensje kupowałam w zeszłym roku i wtedy tez kwitły, ale 'Bomshell' w tym roku jest niesamowita, cała w kwiatach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Vanilla Fraise jakaś taka rzadka, pomimo, że ją przycięłam wiosną, ale kwiatów ma dużo.
Obrazek

Aniu z zakola Odry :wit Witam serdecznie w moich skromnych progach i od razu dziękuję za przemiłe słowa. Bernenkę dobrze wypatrzyłaś, adoptowana była jako dorosły pies. Widocznie komuś z ładnej kulki właśnie nagle wyrósł całkiem duży pies :roll:
A Twój wątek gdzie? 8-) Bo z opisu wygląda mi na to, że nieźle się wpasujesz w klimat FO ;:215

Januszu, bardzo się cieszę, że pomysł z lawendowym wzgórzem uważasz za słuszny :D Zachody słońca faktycznie moge obserwować do woli, ale czy ten horyzont taki do końca niczym niezmącony? A sterta drewna i maszyn u sąsiada badziewiaka? Ale faktycznie jak pójdę kilka kroków dalej i obserwuję z okolic kamiennego kręgu to dech zapiera ;:108
Chociażby wczoraj:
Obrazek

Aguniu,opinię o adrianowych sadzonkach też mam wyrobioną nie najlepszą, ale jak już zakwitły to bardzo mi się podobają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda tylko, że takie mizerne sadzonki są sprzedawane w takich wysokich cenach :roll: Odmiany bardzo ładne, ale już więcej nie kupię. Wolę kupić w lokalnych ogrodniczych połowę tańsze a obsypane kwieciem okazy a nawet niektóre z zakupionych przez siebie odmian w nich widywałam. Wiem, że w Twojej kwiaciarni nie dopuścisz do takich zaniedbań 8-)

Ewa, Lato to cudowny czas kiedy jest kolorowo i pachnąco w ogrodzie :D
Obrazek

Obrazek

Miłko, imprezy były świetne, wszystkie trzy ;:108 Ostróżki to przecudne tegoroczne odkrycie. Najbardziej mi się podobają te pełne z jasnym oczkiem ;:215

Obrazek

Iga, ostróżki kupiłam w czwartek w Świeciu. W Minikowie było ich faktycznie ogrom i do tego połowę tańsze :roll: Myślałam o Tobie przy czosnkach Krzysztofa :D Na pewno kupiłaś 8-) Ja się skusiłam na dwa świerki 'Nidiformis' i przetaczniki. Rąk zabrakło do noszenia niestety.

Kasiu, dziękuję ;:196 Zachody słońca ostatnio faktycznie zniewalają, ale chmury też ;:oj
Obrazek

Aguś, polowałam na te, które kupiłam:
Obrazek

Jeszcze chciałam kupić różowe, ale już nie miałam rak do noszenia niestety.

A dla Ciebie za miłe słowo, proszę bardzo:
Obrazek

Pat, dziękuję za poparcie dla lawendowego wzgórza :D Róża na wzgórzu? Nie. Ograniczam róże do rabaty przy tarasie i ewentualnie Rugosy przy kamieniach. Takie mam postanowienie... na ile realne, zobaczymy. Pole lawendy ma być polem lawendy. Plus ewentualnie iglaki do zimowej ozdoby.
Na początek niestety inwestycja:
Obrazek

Róże mam tez w donicach, wystarczy jak dla mnie.
Obrazek

Nie kusi mnie wcale sadzenie róż gdzieś jeszcze....
Na razie 8-)

Marysiu, bardzo dziękuję za poparcie odnośnie pomieszania lawend oraz ich lokalizacji :D
Ty ze swoim doświadczeniem w tworzeniu plam koloru na dużym obszarze jesteś dla mnie autorytetem w tego typu rodzaju nasadzeń ;:196
Teraz lawenda rośnie u mnie na korze, systematycznie podlewana i jakoś sobie radzi, to może na lawendowym wzgórzu też da radę.
Obrazek

Obrazek

Poza tym iglaki nie będą stricte pomieszane z nią, będą stanowiły ramy rabaty, czyli myślę, że jakoś to pogodzę. Ramy iglaste a pole pośrodku, sama lawenda. Z iglaków będę wybierała sosny, one nie muszą mieć kwaśniej ziemi.

Nowej rabacie brakuje jeszcze brakuje wykończenia w postaci kory. Ale poza tym, pomimo, że nowa i nierozrośnięta, już ją lubię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ławka ciszy, czyli mój azyl od hałastry bachorków kąpiących się stadami u sąsiadów w basenie...
Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fotka za dobre słowa...nadaje się do czasopisma Weranda...cudnie ;:138
Ja bym chyba przetacznika nie odpuściła nigdy :wink:
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

No rabatka bombowa, jak dojdzie kora to już będzie ładnie a roślinki zanim się obejrzysz porosną na wielkie krzaczyska i sama będziesz się dziwić jak to się stało w tak krótkim czasie.
Moje pelasie adrianowe pięknie kwitną :tan w końcu ;:224
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

ale pola masz do obsadzenia ,niestety wiaze sie to z wydatkami
lawenda bedzie pieknie wygladac na wzniesieniu
ogladałam ten przetacznik wczoraj w Minikowie a zakupy robiłam na koncu przed wyjazdem no i zapomnialam o nim :( ale zakupki też mam udane zobacz u mnie wieczorkiem zdjecia wstawie
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Madziu i zakupów i imprezy napoleońskiej zazdraszczam. Miły weekend miałaś.
Rabata bardzo mi się podoba. Rzeczywiście kora będzie super uzupełnieniem a rośliny nawet nie zauważysz kiedy urosną.
Madziu, jak ja Ci zazdroszczę nawadniania :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziula, lawendowy kopiec kreta to strzał w dziesiątkę. Słonko będzie prażyć, kamienie grzać dodatkowo, nadmiar wody spłynie - wymarzone warunki dla lawendy ;:215 Ig;laki wprawdzie wolą odczyn kwaśniejszy, a lawenda wapienny, ale jałowce urosną wszędzie ;:172
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Aguś, jakbyś targała dwa iglaki, i kilka reklamówek bylin w upale to byś odpuściła, uwierz mi :lol:
Zdjęcie do Werandy? :oops:

Justynka,
pelargonie są śliczne, ale długo kazały na siebie długo czekać. Gdyby sprzedawane sadzonki były lepszej jakości, czyli po prostu starsze i bardziej ukorzenione to kwitłyby od dłuższego czasu i nie byłoby tego gderania z mojej strony. Są owszem piękne, ale niesmak do sprzedawcy mi pozostał.

Marzenka, zajrzę do Ciebie wieczorkiem i zobaczę co tam upolowałaś ;:oj

Marzka, nawadnianie to była najlepsza inwestycja z możliwych na działce. Jak sobie przypomnę godziny podlewania, komary, czas.... :shock: Nie żałuję nic a nic. Rachunek za wodę co miesiąc będzie około 120zł wyższy niż dotychczas, czyli przeżyję.
Weekend był miły. U Ciebie też była bardzo ciekawa impreza ;:215

Kasiu dziękuje za poparcie pomysłu ;:196 Masz rację, że jałowce dają radę wszędzie. Teraz tez je mam na piachu i rosną bez problemu ;:108

Mam dla Was sesję lawendową ( obszerną :oops: ale na usprawiedliwienie dodam, że uroczą i stąd taka ilość zdjęć)

Goszczą w lawendowej stołówce zarówno kolorowe, jak i puchate misiaki ze skrzydłami :lol: Lawenda cieszy zapachem i kolorem nie tylko mnie.
Przyciąga ona wszelkiego rodzaju "pyłkolubne" :D
Makaron też ją obżera :shock: Chyba myśli, że skoro jest puchaty, to musi być spokrewniony z pszczołami :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Lawenda, lawenda, lawenda ;:138 . Nawet nie dasz się zwierzakom spokojnie nią nacieszyć... Usprawiedliwiam, bo zdjęcia dla nas.
Muszę choć węża nawadniającego sobie kupić, a resztę sukcesywnie. Trawnik będzie na końcu to w nim te wystająco-chowające się spryskiwacze pomontujemy.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Lawenda króluje ;:138 sesja cudna....a z werandą mówię serio ;:180

I uwierz nie odpuściłabym przetaczników nigdy ;:224
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Madziu lawendy nigdy za wiele a u Ciebie będzie miała cudną oprawę- wymyśliłaś to super!!
Ogród tak Ci pięknieje ,że za jakiś czas będę musiała relanium łyknąć przed wejściem do Ciebie by mi pikawa z zazdrości nie siadła :wink:

Cudownie, cudownie, cudownie ;:167
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Magda bardzo mnie ubawił Twój ostatni komentarz w którym piszesz na temat azylu spokoju, ławki w półkolu ;:306
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Aniu z zakola Odry ... A Twój wątek gdzie? 8-) Bo z opisu wygląda mi na to, że nieźle się wpasujesz w klimat FO
Dzięki :) Mi się tutaj baaaardzo spodobało :) A z wątkiem to jeszcze muszę dojrzeć i zrobić coś, coby mieć się czym pochwalić. Jak na razie pod nieobecność eMa zaprzyjaźniłam się z kosiarką (takie 30-kilogramowe bydlątko, po żadnej siłowni takich bicepsów się nie ma ;) ), a jutro jadę na szkolenie z używania kosy spalinowej. Małż przed wyjazdem zepsuł - pewnie specjalnie, żeby spokój mieć ;) a ja ją jutro do pana naprawiacza zawiozę z prośbą o dokładną instrukcję - a co, niech wiedzą, że baba też może ;:333 Chaszcze dokoła domu mnie do białej gorączki doprowadzają, a w taką pogodę to ciut niebezpieczne... Ale jak nazbieram trochę zdjęć, posadzę to i owo, to kto wie...
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Lawenda jest miła dla oka i nosa! jak przechodze obok, nie mogę się powstrzymać, żeby trochę nie potarmosić! A nie ma co dziwić się owadom! Cudownie!!!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Laska Twoja silna wola może powalić :;230
Ale zakupy i tak przednie ;:333
A ja całkiem zapomniałam o Minikowie ;:131
W końcu doczekałaś się bujniejszego kwitnienia pelaś?
Madziu ogród, chociaż jeszcze z nie ma rozrośniętych roślinek, doprawdy robi wrażenie. I nawet człek z odrobiną wyobraźni przyzna mi rację

Co do wrzeszczących bachorków za płotem to utulam w bólu bo wiem co to znaczy :evil:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

[quote="imwsz"

Co do wrzeszczących bachorków za płotem to utulam w bólu bo wiem co to znaczy :evil:[/quote]
Za płotem to jest mały pikuś...a co zrobić jak są po niewłaściwej stronie płotu i na dodatek sprawuje się nad nimi opiekę prawną? :twisted:
A o ulach nie myslałaś Jak widzę te pszczółki i motylki uwijające się w lawendzie, to oczyma wyobraźni widzę miód lawendowy w ręcznie zdobionych słoikach, przewiązanych opaską z lawendowego kwiecia ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”