Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Post »

aalal29 pisze:Ja w tym roku jestem bardzo zawiedziony odmianą malinowy kujawski,tzn głwnie jego wyglądem,mam 10 odmian pomidorów,wszystkie rosną pięknie i zdrowo,oprócz ww odmiany,której mam 6 krzaków,wszystkie listki poskręcane do środka,stosunkowo małe w porównaniu do innych i choć krzaki nie mają żadnych oznak chorobowych ,to wyglądają jakby im wyraźnie czego brakowało,a może odwrotnie są przedobrzone?Sąsiadowi też dałem kilka odmian i wszystkie są fajne oprócz malinowego kujawskiego.Nie wiem czemu tak jest ,wszystkie pomidory są traktowane tak samo,tzn są podelwane codziennie i co jakieś 10 dni gn.z pokrzyw,a może ten typ po prostu tak ma?
Ja moje pomidory Bawole serca i żółte NN, które są generatywne posadziłam dodając w dołki ziemię z Biedronki i nic nie dokładam z nawozu - wszystkie maja wyraźny nadmiar jedzonka.
Twoje malinowe kujawskie mogą być odmianą generatywną i po co im dokładasz jedzonka jak one już go zwracają :wink: .
Co roku ludzie kiwają głowami jakie Bawole chore, liche, a one wydają owoce po 0,5 - 1kg :D .
Ten typ tak ma.

Pokaż zdjęcia :wit
--------------------------------------
Te pomidory są posadzone co 25 cm a widać jakie są szczupłe - widać przerwy pomiędzy nimi:
Obrazek
Ale owoce na tych mizerotach niezłe:
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ostatnia szansa pisze:
Ja moje pomidory Bawole serca i żółte NN, które są generatywne posadziłam dodając w dołki ziemię z Biedronki i nic nie dokładam z nawozu - wszystkie maja wyraźny nadmiar jedzonka.

Słuszna i cenna uwaga. Ziemia z Biedronki ma 1,2 kg/m3 nawozu jeśli się nie mylę. Odpowiada to zawartości składników :

N- 144 mg/l

P - 132 mg/l

K- 216 mg/l

W przeliczeniu na powierzchnię to jest odpowiednio N- 28,8 g , P - 26,4 g K- 43,2 g

Odpowiada to dawce obornika np. bydlęcego w ilości 6 kg/ m2 czyli 60 t/ ha. To naprawdę duża dawka nawozu. Zwłaszcza azotu. Co ciekawe te ilości składników mieszczą się w zakresie liczb granicznych ale dla pomidorów wegetatywnych. Dla pomidorów generatywnych nawozy należałoby przeliczać wg najniższych liczb granicznych.

Ten przykład jaki dała nam ostatnia szansa to jest moment do refleksji wszystkich użytkowników cud nawozów. Tu leży źródło problemów ze skręcaniem liści, z objawami suszy fizjologicznej , niedoborów magnezu i wapnia a i szarej pleśni też.

A to tylko ziemia z Biedronki. Jak widać jakikolwiek dodatek nawet najcudowniejszych nawozów łącznie z gnojówką z pokrzyw to jest zabójstwo dla tego typu pomidorów.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już nie mam siły, pomidory rosną jak głupie, parę palików dosztukowałam (palik-1,5 metra nad ziemią), Dyno zaczęłam obsuwać ale np Paw nie da się obsunąć, jest zbyt sztywny, pomidory z drabinki zrywać będę, zdjęcie sprzed 2 tygodni, dzis już ich wiążę do doczepionego palika:
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

gienia1230 pisze:Już nie mam siły, pomidory rosną jak głupie,
Pomógł im gips ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pewnie tak :D , myslę, że swoje dołożył też obornik przekompostowany i swieży- tak pół na pół, żadnego innego nawozu nie dostały. I lało porządnie co 2-3 dni przez cały czerwiec, dopiero teraz, w lipcu muszę podlewać. Jeden palik mi jeszcze został nie przedłużony, muszę to już dzis zrobić, mimo potwornego gorąca.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

marcinek123 pisze:Późno wysiewałem pomidory. W folii betalux ma ok 40 - 50 cm i już pokazane są pąki z 4 -5 gron po ok. 4-6 pączków z których będą kwiatki. W gruncie są wysokie ok. 15 - 20 cm z 1 gronem. Wszyskie bez obrywania wilków.

Jaka jest norma Kg betaluxa w przybliżeniu z 1 krzaczka?
Czy wszystkie pomidory zdążą dojrzeć do przymrozków?
ponawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Marcinku, nikt dokładnie nie odpowie Ci na te pytania.

Ja podałam w tym wątku, który jest podwieszony
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707

linki, które każdy, kto chce mieć pomidory, a ma wątpliwości, powinien przeczytać.

JAK PIELĘGNOWAĆ POMIDORY W UPRAWACH POD OSŁONAMI? cz. I

JAK PIELĘGNOWAĆ POMIDORY W UPRAWACH POD OSŁONAMI Cz. II

Informacje dotyczą uprawy towarowej, ale nie ma to żadnego znaczenia, bowiem zasady są ogólnie te same,.
Szczególnie zaś w przypadku osiągnięcia plonów.

W pierwszej części linkowanego artykułu jest informacja po co się obrywa wilki i jak prowadzi krzaki.
Jest rzeczą jasną, że osoba, która ma pierwszy raz do czynienia z pomidorami, nie będzie prowadzić tych pomidorów jak fachowiec,
który się tym zajmuje zawodowo.
Jednak można chyba przyjąć sobie jakąś opcję i jej się trzymać. Mianowicie, że prowadzę pomidory tylko na jeden pęd.
A jeśli sobie poradzę, to prowadzę na dwa pędy, ale jeszcze się trzeba zastanowić, czy w tym klimacie jaki mamy
( czyt. nieprzewidywalnym ) pomidory zdążą dojrzeć.

Mamy również wątek o ogławianiu i prowadzeniu pomidorów.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na gruncie znów posiniały wierzchołki, za zimno im w nocy czy jak? ;:202
póki co Megagron najlepiej się trzyma, a czy obrywacie listki wyrastające z gron u megagrona?
Musiałam mu usunąć parę liści leżących na ziemi, po tym zaczął wypuszczać nowe na gronie, inteligentna bestia :;230 normalnie cud natury ;:oj
Obrazek

A tu moje groszki na gruncie:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

marcinek123 pisze:
marcinek123 pisze:Późno wysiewałem pomidory. W folii betalux ma ok 40 - 50 cm i już pokazane są pąki z 4 -5 gron po ok. 4-6 pączków z których będą kwiatki. W gruncie są wysokie ok. 15 - 20 cm z 1 gronem. Wszyskie bez obrywania wilków.

Jaka jest norma Kg betaluxa w przybliżeniu z 1 krzaczka?
Czy wszystkie pomidory zdążą dojrzeć do przymrozków?
ponawiam
Nie wiem, jaka jest norma, ale moje Betaluxy w donicach mają zawiązanych bądź kwitnących po 4-5 gron, wilków także nie obrywam. Jest to pomidor wczesny, samokończący, wszystkie pomidorki powinny więc dojrzeć w sierpniu, wtedy sam dokończy żywota :wink:
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Według tego, co widziałem wczoraj, jeszcze kilka z moich karłowych koktajlówek żółtych będą następne dojrzałe, bo już widziałem dwa mocno zapalone. Z "pełnowymiarowych" pierwse dojrzeją prawidłowo Malinowy Ożarowski, sadzonki kupione jako "Malina", dziś albo jutro.
pozdrawiam, Gunnar
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

U mnie w gruncie dojrzewa ciemna zebra, green zebra,black cherry a pod folią malachitowa szkatułka,marmande i malinowy faworyt.Wszystkie są smaczne,nie to co ze sklepu,ale jak dotąd najlepiej smakują mi malachitowe szkatułki.
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

ostatnia szansa pisze:
aalal29 pisze:Ja w tym roku jestem bardzo zawiedziony odmianą malinowy kujawski,tzn głwnie jego wyglądem,mam 10 odmian pomidorów,wszystkie rosną pięknie i zdrowo,oprócz ww odmiany,której mam 6 krzaków,wszystkie listki poskręcane do środka,stosunkowo małe w porównaniu do innych i choć krzaki nie mają żadnych oznak chorobowych ,to wyglądają jakby im wyraźnie czego brakowało,a może odwrotnie są przedobrzone?Sąsiadowi też dałem kilka odmian i wszystkie są fajne oprócz malinowego kujawskiego.Nie wiem czemu tak jest ,wszystkie pomidory są traktowane tak samo,tzn są podelwane codziennie i co jakieś 10 dni gn.z pokrzyw,a może ten typ po prostu tak ma?
Twoje malinowe kujawskie mogą być odmianą generatywną i po co im dokładasz jedzonka jak one już go zwracają :wink: .
Co roku ludzie kiwają głowami jakie Bawole chore, liche, a one wydają owoce po 0,5 - 1kg :D .
Ten typ tak ma.

Pokaż zdjęcia :wit
-------------------------------------
Te pomidory są posadzone co 25 cm a widać jakie są szczupłe - widać przerwy pomiędzy nimi:
Obrazek
Ale owoce na tych mizerotach niezłe:
Obrazek
Dziękuję za uświadomienie,nie miałem pojęcia że pomidory dzielą się na mniej i bardziej żarłoczne,nastepnym razem pominę moje malinówki przy karmieniu,ale prysznic z gnojówki ich nie ominie.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Moje gruntowe mają się nie najgorzej. Mam nadzieję, że doczekam się czerwonych :)

Obrazek
Mam na imię Ilona...
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

aalal29 pisze:....
Dziękuję za uświadomienie,nie miałem pojęcia że pomidory dzielą się na mniej i bardziej żarłoczne,nastepnym razem pominę moje malinówki przy karmieniu,ale prysznic z gnojówki ich nie ominie.
Prysznic z gnojówki pokrzywowej tym bardziej powinien je ominąć.
Pozdrawiam,Mariusz.
pongo
50p
50p
Od: 2 kwie 2013, o 19:10

Post »

Obrazek
Moje Romy rosną tak:
Obrazek
Jezeli macie jakies uwagi to proszę bardzo jestem otwarta...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”