Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
grazka100 czy one owocują na pędach, które wyrosną wiosną czy na pędach drugorocznych. Drugoroczne to takie, które pierwszego roku wyrastają, ale kwitną i owocują dopiero na następny rok. Taką wczesną odmianą i b. wysoką, owocującą na pędach drugorocznych, jest np 'Laszka'
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko One owocują na tegorocznych młodych pędach, a jeśli zostały ubiegłoroczne (które też owocowały w zeszłym roku), to na tych zdrewniałych pędach rozwijają się młode odrosty i też owocują 
Malinki są jak pięciozłotówki

No to może 'Polka'? U mnie jest taka jak opisujesz, owoce wielkie i pyszne. Z tym, że w ubiegłym roku zdecydowałam się ją prowadzić jako nie powtarzająćą i jesienią ścięłam wszystko.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
grazka100 pisze:Witajcie
Moje maliny nie pasują do żadnego z opisów ostatniej szansy
... Owocują od mniej więcej połowy lipca (bez przerwy) do końca września.
...
MYŚLĘ, ŻE PASUJĄ. Bardzo mozliwe, ze są to Polki, u mnie miały w 2012 ponad 2 metry i maja naprawdę duże i smaczne owoce.grazka100 pisze: One owocują na tegorocznych młodych pędach, a jeśli zostały ubiegłoroczne (które też owocowały w zeszłym roku), to na tych zdrewniałych pędach rozwijają się młode odrosty i też owocują
a w zasadzie zbiór od połowy lipca do przymrozkówostatnia szansa pisze:...Maliny powtarzające owocowanie
1)Jeśli wytnie się ...
2) Jeśli nie wytnie się pędów jesienią to w lipcu zaowocują drugi raz na tych samych pędach co jesienią ubiegłego roku tylko w dolnej części pędów - (górna usycha i warto ją ściąć) . Równocześnie z pozostawionymi pędami od ziemi wyrastają nowe pędy, które zaowocują jako późny zbiór itd. - mamy dwa zbiory w roku.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- grazka100
- 500p
No tak, zbiór od teraz do przymrozków
Tylko owoce (zielone) są już na tegorocznych pędach, co mnie bardzo cieszy.
Możliwe, że to Polka

Tylko owoce (zielone) są już na tegorocznych pędach, co mnie bardzo cieszy.
Możliwe, że to Polka

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Mam pytanie.
Chciałabym posadzić 2 odmiany malin. Takie, żeby mieć nieustannie piękne, duże, słodkie owoce (jesteśmy łasuchami) od lipca do przymrozków. Jakie odmiany polecacie?
Chciałabym posadzić 2 odmiany malin. Takie, żeby mieć nieustannie piękne, duże, słodkie owoce (jesteśmy łasuchami) od lipca do przymrozków. Jakie odmiany polecacie?
Pozdrawiam. Ania
- grazka100
- 500p
Aniu 
Wygląda na to że Polka jest najodpowiedniejsza

-
Ja mam i polecam:
1)odmianę Glen Ample - owocuje na pędach dwuletnich i jest własnie teraz na początku lipca,
2) 3 odmiany powtarzające prowadzone na tylko jeden późny zbiór (czyli wycinane przed zimą do ziemi), z których najbardziej mi smakuje Polka
1)odmianę Glen Ample - owocuje na pędach dwuletnich i jest własnie teraz na początku lipca,
2) 3 odmiany powtarzające prowadzone na tylko jeden późny zbiór (czyli wycinane przed zimą do ziemi), z których najbardziej mi smakuje Polka
Moje nowe imię Szansa 

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
A polka jest dla łasuchów?Słodziutka?
-- 8 lip 2013, o 20:02 --

-- 8 lip 2013, o 20:02 --
dziękujęgrazka100 pisze:Aniu

Pozdrawiam. Ania
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polesie ma słodsze owoce. Jak na moje podniebienie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Jaki kolor owoców ma Polesie? Czy to jest czerwień ciemniejsza niż w najbardziej dojrzałych Polkach i Polanach? W internecie szukałam Polesie i zdjęcia maja bardzo różne kolory.
Mam malina powtarzającą NN i ma duże owoce z dużymi "kulkami" ale kolor bardziej fioletowy od Polek i Polan. Przysmak mojego męża
.
Mam malina powtarzającą NN i ma duże owoce z dużymi "kulkami" ale kolor bardziej fioletowy od Polek i Polan. Przysmak mojego męża

Moje nowe imię Szansa 

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie tak. Kolor bardziej w fiolet i kulki duże.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
seedkris
Cieszę się, ze mam Polki i Polesie. Gdybym miała wybrać jedną (nie pozwolono by mi mieć dwóch
) to wybrałabym Polkę. A Polany trzymam trochę z sentymentu - to były pierwsze moje maliny powtarzające i fajnie coś odmienić w smaku.
Dam takie porównanie: Polesie jest dla mnie jak pszenna bułeczka, Polka jak dobry chleb pszenno-żytni. Bułkę fajnie mi się je, ale po kilku dniach zatęsknię do chleba. Jak wyjeżdżam nad Adriatyk i muszę jeść pszenne pieczywo to po przyjeździe do Polski długi czas nie kupuję bułek
.
Cieszę się, ze mam Polki i Polesie. Gdybym miała wybrać jedną (nie pozwolono by mi mieć dwóch

Dam takie porównanie: Polesie jest dla mnie jak pszenna bułeczka, Polka jak dobry chleb pszenno-żytni. Bułkę fajnie mi się je, ale po kilku dniach zatęsknię do chleba. Jak wyjeżdżam nad Adriatyk i muszę jeść pszenne pieczywo to po przyjeździe do Polski długi czas nie kupuję bułek

Moje nowe imię Szansa 

Chciałam się upewnić..dostałam w zeszłym roku jesienią kilka patyków maliny owocującej na pędach drugorocznych. Teraz widzę że na 99% ma żółtą plamistość liści maliny.
Zutylizować, prawda?
Zutylizować, prawda?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
To moje sobotnie zbiory, wczoraj zamknięte w słoiczki a dzisiaj wyniesione do piwnicy.

Uploaded with ImageShack.us
A malina to Glen Ample, mam tylko 3 dwuletnie krzaki dlatego tak mało. A ten ich smak to niebo w gębie, tak naprawdę to było na krzaku więcej ale nie dałam rady oprzeć się pokusie. Do tej pory myślałam, że moją ulubioną maliną jest Laszka ale teraz zmieniam zdanie.

A malina to Glen Ample, mam tylko 3 dwuletnie krzaki dlatego tak mało. A ten ich smak to niebo w gębie, tak naprawdę to było na krzaku więcej ale nie dałam rady oprzeć się pokusie. Do tej pory myślałam, że moją ulubioną maliną jest Laszka ale teraz zmieniam zdanie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa