Moje storczyki - Cytryna24

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki - Cytryna24

Post »

Super ten drugi ;:138 jakie ma włoski fajne na warżce :D To hybryda? Oj moje kolorki, moje ;:167
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Tzu Hiang Balm to moje marzenie ;:167 . Śliczny. Pierwsza hybrydka fajna, mam podobną, w słonku delikatnie pachnie.
Awatar użytkownika
cytryna24
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 21:22

Post »

Dufin tak jak Ania napisała - ten drugi to Doritaenopsis Tzu Chiang Balm. Bardzo przyjemnie pachnie :)
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Cytrynko (mam nadzieję, że się nie obrazisz za to zdrobnienie :wink: ) masz śliczne storczyki ;:138 widać, że Cię lubią :D
Awatar użytkownika
cytryna24
200p
200p

Post »

Dziękuję Fraszko ;:196
Dawno nic tu nie pokazywałam więc pora trochę odświeżyć wątek.

Zakwitła Colmanara Tropic Jungle. Kupiłam ją w zeszłym roku. Wypuściła jedną pseudobulwę i na niej właśnie zakwitła. Możecie się śmiać ale to jest mój sukces i jestem dumna :tan
Na razie rozkwitły dwa pąki a jest ich 33 :D
Obrazek
Z lampą i bez lampy :)
ObrazekObrazek

Promenaea Rolisonii. Przez moją nieuwagę wyschła na wiór stojąc w pierwszych intensywnych promieniach słońca tej wiosny. Uratowałam jeden mały przyrościk. A stare wyschnięte pseudobulwy też posadziłam. I proszę :)
Obrazek
Obrazek

Phalaenopsis Bellina white po utracie prawie wszystkich korzeni czuje się coraz lepiej.
Obrazek

Dendrobium Kingianum ma nowy przyrost a na nim pedzik :)
Obrazek

W ramach eksperymentu - czy mi się uda - kupiłam siewki w agarze Laelia praestans
Obrazek
Obrazek
Długo trwało zanim pojawiły się pierwsze korzonki.

Poza tym mój żółty, woskowy Phalaenopsis tracił praktycznie wszystkie korzenie. Włożyłam go do osłonki dla storczyków. Na dno dałam wilgotne sphagnum i zakryłam folią. Roślina nie dotykała mchu. Po dwóch tygodniach pojawiły się pierwsze korzenie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cytryna my się już tu zamartwialiśmy o Ciebie! :wit Widzę, że wiele się przez ten czas u Ciebie działo.. Siewki powiadasz? Nawet dyskutowaliśmy o nich tutaj niedawno :) Czy trzymasz je w jakiejś szklarence? Czy w jakiś sposób po wyciągnięciu a agaru przygotowywałaś je do uprawy parapetowej? Colmanara Tropic Jungle pięknie Ci zapączkowała ;:oj Bardzo obficie jak na jeden przyrost. Promenaea coraz bardziej mi się podoba, chętnie bym zakupiła ale taką wersję z kropeczkami, nie pamiętam jak się nazywa ;) I reanimki, ostatnio interesuje mnie ten temat z racji na swojego zdechlaka ;:306

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Bardzo ładnie wszystko rośnie i pięknie prezentuje ;:oj ;:oj Najbardziej ciekawią mnie siewki z agaru :lol:
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj :-D dołączam się do poprzedniczek i chętnie będę obserwować Twoje poczynania z siewkami :-D sama się nad nimi zastawiałam,szkoda tylko że w takim pojemniczku jest tylko jeden rodzaj a nie np.kilka wymieszanych :-D powodzenia :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Ale Ci pięknie rosną storczyki ;:138
Awatar użytkownika
cytryna24
200p
200p

Post »

Bardzo Wszystkim dziękuję ;:196

Jeśli chodzi o siewki agaru. Po zakupie wyjęłam je z pożywki i wypłukałam w wodzie destylowanej a później namoczyłam w roztworze środków przeciwgrzybiczych.
Obrazek

Później wysuszyłam je na ręczniku papierowym i posadziłam w sphagnum.
Obrazek
Obrazek

A teraz czekam aż zaczną ładnie rosnąć. Na razie pojawiły się korzenie. To już jest sukces.

A kwitnąca Promenaea Rollisonii wygląda tak
Obrazek

Moją kupiłam z pędem kwiatowym ale niestety nie zakwitła. Wytworzyła torebkę nasienną. Kiedy dojrzała wysłałam ja do znajomego który zajmuje się rozmnażaniem storczyków. Miał je wysiać na agarze. Nie wiem czy coś z nich wyrosło. Może pora zapytać ? :)
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Juz sie martwilam ze sie pod ziemie zapadlas Cytrynko ,a Ty wpadasz i z grubej rurki ;:oj .Piekne kwitnienie Colmanary ;:63 ;:63 .Tyle paczkow ,szok po prostu.Podziwiam Cie ,ze masz odwage i cierpliwosc do siewek,duzo o tym niedawno pisalysmy.Mam nadzieje ,ze Ci sie uda i wspolnie obejrzymy ich kwitnienia :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślicznie się ten storczyk zapowiada ;:138 ale gdybym miała znajomego, który zajmuje się rozmnażaniem storczyków to chyba bym mu spokoju nie dała, tylko truła żeby mi coś rozmnożył ładnego ;:306 a można zapytać czym się ta osoba zajmuje zawodowo? Chyba, ze rozmnaża storczyki czysto hobbystycznie?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
cytryna24
200p
200p

Post »

Hej ! Witajcie :)
Dziękuję za miłe słowa ;:196
Jeśli chodzi o nasiona Promenaea - podobno już kiełkują. A ja je oddałam dobrowolnie i nic nie chcę w zamian tylko jestem ciekawa jak to się odbywa wszystko i czy coś z nich będzie :)
Siewki Laelia w końcu biorą się do roboty. Zaczynają od korzonków. Ale to dobrze.

Colmanara Tropic Jungle już w prawie pełnym rozkwicie. Pięknie pachnie :)

Obrazek

I moje dwa nowe nabytki.

Cudownie pachnące Oncidium, którego dawno szukałam. I znalazłam w L. M. w Porcie Łódź. Stało z przekwitniętymi i trochę biednie wyglądało ale to tylko pozory były. Ma 5 pędów (jeden niestety złamany) ale na razie kwitnie na trzech. korzenie też ma w świetnym stanie więc jestem szczęśliwa. A i jeszcze ma 3 nowe przyrosty :)

Obrazek
Obrazek

W O. G. kupiłam Oncidium ornithorhynchum Wybierałam sama więc ujawnił się mój "talent" . Do nikogo nie mogę mieć pretensji. Bulwa jest pogryziona przez jakiegoś szkodnika ale w korzeniach nie było lokatorów więc chyba będzie ok.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cytrynko!! Anka z tej strony:))
Piękne i dorodne kwiaty, wszystko tak Tobie ładnie kwitnie, pęduje i w ogóle :) Taka urozmaicona mocno Twoje kolekcja. Jest co podziwiać. Też bardzo tych siewek jestem ciekawa, sama mam 2, na razie żyją, jedna puściła mikroskopijnego listeczka, zielone korzonki więc to dla mnie już sukces, że jeszcze żyją :D
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Gratuluję zakupów ;:138 a pogryzioną bulwą się nie martw, będzie dobrze ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”