Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Witam niedzielnie :wit ...pochmurno , wietrznie ..jednym słowem ...do ;:222 ...w sam raz dzień na ;:19 ...

Krysiu...oczko ładnie wygląda dla tych , co go nie mają , ale ile z nim roboty - to sama wiesz ...Ja mam tyle roślin wokół niego , że nawet nie myślę w nim nic wsadzać - po tym , jak miałam palkę wodną i wylazła z kosza ...robiąc przywłaszczanie sobie połowy oczka ...a lilie były przepiękne - nie ekspansywne - niestety - z winy syna już ich nie ma .
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Jadzieńko...masz rację ...czasu będzie mniej na FO ...ale za to jaka radość , że do woli będę mogła się nacieszyć Oliwką ;:138 :tan . Buziaki ;:196 ;:167

Dla polepszenia humoru ...i rozświetlenia ponurego dnia ...trochę co kwitnie ...

Zapraszam ;:180 ...

Do kwitnienia szykują się agapanty .

Agapant ' Pinokio ' i Agapant " Albus "
Obrazek ObrazekObrazek

Oleander pełny , różowy
Obrazek Obrazek

Cantedeskia
Obrazek Obrazek

Lantana camara ' Lucky White ' w formie drzewka ...ma sporo pąków ;:224
Obrazek

Groszek wiosenny , bylinowy & Lilia azjatycka

Obrazek Obrazek

Zapłakany ' Chopin ' & Clematis ' Carnaby '...cudowny ...nareszcie doczekałam się pierwszego kwiatu .

Obrazek Obrazek

Niezmiennie jestem nim zachwycona - Geranium " Double Jewel " .

Obrazek Obrazek

Artemisia schmidtiana ' Nana ' & Artemisia pontica

Obrazek Obrazek

Róża pnąca , czerwone , małe kwiaty n/n & obok niej rośnie też n/n ' Starowinka " .

Obrazek Obrazek

Veronica spicata & Hemerocallis ' Double River Way '

Obrazek Obrazek

Kwiaty host ..
Obrazek Obrazek

Persicaria microcephala 'Red Dragon' & Brunera ' Hadspen Cream '

Obrazek Obrazek

Campanula carpatica & Kwiaty ostróżki

Obrazek Obrazek

Kwiaty żurawek

Obrazek Obrazek

I to było by na razie na tyle ... :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj chciałam cynknąć fotkę mojemu Double Jevel bo też pokazał kwiat ,ale jak zobaczyłam jaki jest cały zamączniakowany to najpierw zrobiłam mu oprysk i odechciało mi sie fotek .Nie wiem czy to coś pomoże ,albo będę musiała się z nim pożegnać .Za mokro za mało słonka i takie to efekty .Nawet Twój Chopin nie ma czerwonych kropek chociaż calutki przemoczony ..Dzisiaj zauważyłam u sąsiada gruszkę liście miała w brązowo -pomarańczowe plamy czyli to chyba rdza i już całkiem sie wściekłam .Nie dosyć ,ze mam tak mało słonka w ogródku to jeszcze i to .Przerąbany jakiś ten rok ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko - weź mnie nawet nie denerwuj ....Chopin miał pierwsze płatki w czerwone , różowe kropki - ale w tamtym tygodniu , po ulewach , a przed robieniem tej fotki - potem , chyba w piątek - mu oberwałam , bo kiepsko wyglądał w takim przybraniu :;230 ...czekaj , chyba mam fotkę , gdy mu zrobiłam potem ...
Tak wyglądał przed deszczami ...
Obrazek Obrazek

A po deszczach tak ...
Obrazek Obrazek Obrazek

Potem zaczęły się właśnie pojawiać te czerwone kropki i ...oberwałam te płatki ....

Masz na myśli Bodziszka Double Jewel ? ...nic mu nie będzie ...to są pancerne rośliny ...
Fakt ...mało słonka ...dużo deszczu ...cóż z tego , że wyłazi ...po południu ...skoro nocą leje , albo pochmurno , zimno - jak dzisiaj ... ;:145
Za dużo chodzę koło róż ...bo są moim ;:167 ...okopuję , by nie miały za mokro ...by im dostarczyć powietrza , by nie były jak w potrzasku ściśnięte ziemią ubitą na beton ...oglądam listki , a tam ...maleńkie , ledwo widoczne tałatajstwa , w postaci gąsieniczek przeźroczystych ...mszyc mało ...a jak znajdę , to zgniatam ...obrzydlistwo ...
Masz rację ...jeszcze lata nie mieliśmy w tym roku prawdziwego...leje i leje ...aż się przykrzy ...a na Kaszubach ;:3 - córka mi mówiła , że cieplutko mają ...powiedz ...do tej zimnicy mam Oliwkę przywieźć ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko tak patrzę na ten kwiat i on mi wcale Chopina nie przypomina Sorki jak Cię zmartwiłam ;:196 .Patrząc już na te listki one mają całkiem inny kształt niz Chopinowe i nawet kwiat jest całkiem nie w typie Chopina .Nie jestem żadnym znawcą ale????Tak chodziło mi o geranium Double Jewel bo też je mam Też wczoraj wzruszałam ziemię przy różach i chociaż mam przepuszczalna to jednak jest bardzo zbita
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko, cudnie zapączkowały Ci agapanty! Jak długo je masz? Moje z tegorocznych zakupów lewie parę listków puściły i na 10 roślin jest jeden pączek :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Jagódko ,dawno nie bylam u Ciebie ;:196 a ty takie Slicznotki pokazujesz ;:63 co do Chopina nie jestem pewna ,mój ma chyba trochę inny układ płatków ale jak było bardzo mokro też miał czerwone plamki ;:108
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko u Ciebie i w ogrodzie i w donicach przepych i bogactwo kwiatów...... po prostu pięknie ;:196
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Masz cudny okaz oleandra. ;:oj A i różyczki bardzo ładne. ;:333
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dobrze było odpocząć w Twoim ogrodzie ..
A teraz wracam na skalniak :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno Jagódko pojechałaś już po wnusię, oj będzie babunia szykować pyszności swojemu słoneczku ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ...popaprało się z moimi planami ...chodzę i zastanawiam się co dalej ;:145 ...Ale nic to ..życie jest piękne ;:oj .

Jadzieńko - nie , nie pojadę po nią ...przyjedzie z druga Babcią . Oj , tak ...szykować , piec , dogadzać będę miała komu ;:138 ...już się cieszę .
Przy różach bez przerwy grzebie , oglądam nawet każdy listek , czy aby nie ma jakichś popaprańców .
Nie , nie zmartwiłaś mnie , że Chopin to raczej nie jest ...zakup u B...jak pozostałe od niego są wątpliwej kondycji i ...w nazewnictwie sporo pomyłek .
A już najbardziej mnie denerwuje nazwa ..." Hit sezonu " ...przecież takiej odmiany nie ma ...ale czego się nie robi , by interes sie kręcił ?
Serdeczności ;:167

Kasiu ...agapanty hoduje już chyba kilkanaście lat ...raz kwitną więcej , raz mniej ...one lubią mieć ciasno w donicach ...a przesadzać je trzeba dopiero wtedy , gdy korzenie rozsadzają donicę .
Prawdę mówiąc sporo rozdałam ...bo miałam ogromne donice do przesadzania . Teraz mam cztery odmiany - w tym variegatę .
Miłego dzionka :wit

Agusiu...przepych , to raczej u Ciebie ...u mnie ..hmmm...mydło i powidło ...pomieszanie ...wczoraj przewróciłam do góry nogami - łopatą - wszystkie śniedki baldaszkowate ...
Dziękuję za miłe słowa ;:196

Krystianie ...wszystkich oleandrów mam 15 - w tym dwa ogromne drzewka . Róże ...hmm...to wszystko przez FO ..bo do tej pory jakoś nie zwracały mojej szczególnej uwagi . Wiosną zamówiłam około 15 sztuk ...razem mam 26 ...ale to dopiero początek ;:224 ...aż się boję , co będzie dalej ;:219 .
Miło , że Ci się podobają ;:108 ...pozdrawiam :wit .

Ewuniu ...wcale Ci się nie dziwię - nie wszędzie można być ...wszak tyle się dzieje ...tak w życiu , jak i na FO ...trudno za wszystkim nadążyć ...ale witam Cię serdecznie ;:180 .
Nie ważne - Chopin , czy może Beethoven :;230 ...ważne , że jest ładna ....i to mi wystarczy ..ale z drugiej strony ...czemu sprzedający tak oszukują ...bo chcą zbić kasę .
Pozdrawiam serdecznie w upalny dzień :wit

Bernadetto ...wówczas , gdy Ty odpoczywałaś w moim ogrodzie ..ja machałam łopatą ;:219 ...aż pot spływał po d...
Miło , że jednak już się pojawiłaś to tu , to tam - sądzę , że skoro są wakacje - to zapewne i czasu będziesz mieć więcej .
Pozdrawiam :) .

Dla ochłody ...coś tam wrzucę i ...bywajcie :wit ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bajeczne widoki :wit
A na ostatniej fotce, to bodziszek może? ;:oj
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale widoki :) Moje róże poniszczył bardzo deszcz- własnie obcinałam , nierozwiniete zniszczone kwiaty. Najbardziej szkoda mi Alchymista - 2 lata czekałam na kwiaty - obsypał sie pączkami i .. dziś je własnie ścięłam. Chociaż kilka się uratowało - :) :) :)

Mnie właśnie teraz pot tak spływa.... od poniedziałku próbuję odchwaścić ogród. I, uwierz w tym przypadku jest to baardzo ciężka praca ... :oops: :oops: :oops:

A dlaczego machałaś łopatą ? Co powstawało ?

A ponieważ są wakacje ( ja jeszcze trochę mam do zrobienia zanim je zacznę naprawdę ) - to i mój nowy wątek się pojawił. Na razie troszkę wspomnieniowych fotek .. i wiele makro - bo plener raczej się do pokazywania nie nadaje :)

Jeżeli masz ochotę , zajrzyj .. zapraszam :)
Mam taką wielką , wielką nadzieję, że uda ci się znaleźć drugą sadzonkę dla mnie :)
Mam dla nich miejsce ,,,
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

No właśnie, co jest na ostatniej fotce :shock: bardzo ciekawe kwiaty.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judytko to geranium Double Jewel .Pięknie kwitną różyce moje znów pokazują kwiaty, a w koło burzy sie i ciekawe czy spadnie chociaż kropelka deszczu ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”