Borówka wysoka - rozmnażanie
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka wysoka rozmnażanie
Witam smakoszy borówki,powiem krótko próbowałem ale na razie nic z tego nie wyszło,na drugi rok planuję próbować rozmnożyć przez odkłady,w tym roku są to małe sadzonki posadzone jesienią .Posiadam dwa krzewy już owocujące .
-
- 50p
- Od: 28 kwie 2012, o 22:41
Wydaje mi się że przez odkłady jest dosyć spora szansa. Ostatnio podczas przesadzania jednego krzaczka zauważyłem na gałązkach znajdujących się częściowo pod ziemią sporo korzonków. Podejrzewam jednak, że najlepiej rozsadzać na wiosnę jeszcze w stanie spoczynku. W zależności od wielkości odkładu proponowałbym też redukcję części nadziemnej w celu zachowania odpowiednich proporcji między korzeniami a koroną. Pozdrawiam.
Pani Ewo gratulacje takich efektów.
A jak Pani to zrobiła.
Wystarczy urwać wierzchołek i wetknąć do ziemi ?
Chyba byłoby to za proste.
A jak Pani to zrobiła.
Wystarczy urwać wierzchołek i wetknąć do ziemi ?
Chyba byłoby to za proste.

BOŻENA
Tak, dokładnie. Pisałam o tym kilka postów wcześniej. Oczywiście nie wszystkie się ukorzeniły, ale i tak było warto.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyrzynacz co z Twoją zeszłoroczną plantacją ????
Nic nie napisałeś o końcowym efekcie
Mam 6 borówek, chciałabym mieć 60
Chyba kupię jakąś pyszną odmianę, powydłubuję pestki i posieję.
Pozdrawiam wielbicieli jagód borówki
Nic nie napisałeś o końcowym efekcie

Mam 6 borówek, chciałabym mieć 60

Chyba kupię jakąś pyszną odmianę, powydłubuję pestki i posieję.
Pozdrawiam wielbicieli jagód borówki

- grazka100
- 500p
Zamówiłam 10 szt. różnych odmian borówki. Już do mnie dotarły.
Wczoraj było wilgotno i ciepło. Przesadziłam wszystkie do większych doniczek do kwaśnego torfu wymieszanego z piaskiem.
Podczas wyjmowania z małych doniczek 5 x 5 cm mocno spryskałam kłębek korzeniowy (zbite korzonki włośniczkowe) EM-ami i posadziłam całość do większej doniczki. Umiarkowanie podlałam i spryskałam dolistnie EM-ami.
Na miejsce docelowe wysadzę za ok. miesiąc, ponieważ muszę dobrze przygotować rząd w którym mają rosnąć.
2 dni temu podczas podlewania ułamał mi się tegoroczny przyrost (jakieś 20 cm gałązki)z trzyletniego krzaka borówki. Nie wiem czy dobrze postąpiłam, ale zmieszałam kwaśną ziemię z ukorzeniaczem według informacji na opakowaniu i po oderwaniu kilku dolnych liści włożyłam gałązkę do ziemi. Było to wczoraj pod wieczór po ulewnym deszczu.
Czy powinnam przyciąć wszystkie młode liście na tej gałązce?
Czy powinnam osłonić ją woreczkiem foliowym lub butelką w celu zapewnienia odpowiedniej wilgotności? (nie chciałabym jej ugotować)
Może trzeba postawić doniczkę w zacienionym miejscu?
Mam nadzieję, że ktoś zauważy ten post
i mi odpowie 
Pozdrawiam serdecznie, Grażka
Po południu wstawię zdjęcia
Wczoraj było wilgotno i ciepło. Przesadziłam wszystkie do większych doniczek do kwaśnego torfu wymieszanego z piaskiem.
Podczas wyjmowania z małych doniczek 5 x 5 cm mocno spryskałam kłębek korzeniowy (zbite korzonki włośniczkowe) EM-ami i posadziłam całość do większej doniczki. Umiarkowanie podlałam i spryskałam dolistnie EM-ami.
Na miejsce docelowe wysadzę za ok. miesiąc, ponieważ muszę dobrze przygotować rząd w którym mają rosnąć.
2 dni temu podczas podlewania ułamał mi się tegoroczny przyrost (jakieś 20 cm gałązki)z trzyletniego krzaka borówki. Nie wiem czy dobrze postąpiłam, ale zmieszałam kwaśną ziemię z ukorzeniaczem według informacji na opakowaniu i po oderwaniu kilku dolnych liści włożyłam gałązkę do ziemi. Było to wczoraj pod wieczór po ulewnym deszczu.
Czy powinnam przyciąć wszystkie młode liście na tej gałązce?
Czy powinnam osłonić ją woreczkiem foliowym lub butelką w celu zapewnienia odpowiedniej wilgotności? (nie chciałabym jej ugotować)
Może trzeba postawić doniczkę w zacienionym miejscu?
Mam nadzieję, że ktoś zauważy ten post

Pozdrawiam serdecznie, Grażka
Po południu wstawię zdjęcia
Co to są te EM-y?grazka100 pisze: Podczas wyjmowania z małych doniczek 5 x 5 cm mocno spryskałam kłębek korzeniowy (zbite korzonki włośniczkowe) EM-ami i posadziłam całość do większej doniczki. Umiarkowanie podlałam i spryskałam dolistnie EM-ami.

- grazka100
- 500p
EM-y to efektywne mikroorganizmy. Można o nich poczytać w tym wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=5546

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=5546

- grazka100
- 500p

To moja pierwsza próba ukorzenienia borówki ze złamanej gałązki.
Nie wiem, czy bardziej przyciąć liście ??
Zmiana na liściu, to pozostałość po złamaniu. Całość jest przykryta połową plastikowej butelki - chyba tak mogę zostawić, czy lepiej zabezpieczyć woreczkiem foliowym ???

i ja sie zabralem za rozmnozenie wegetatywnie borówki zobaczymy co z tego bedzie dam znac
pzdr

Poczytałem wątek i też spróbuję.
Mam na razie cztery krzaki, może uda się je rozmnożyć.
Ale na wiosnę i tak chcę dokupić jeszcze inne odmiany aby wydłużyć sezon jagodowy.
Mam na razie cztery krzaki, może uda się je rozmnożyć.
Ale na wiosnę i tak chcę dokupić jeszcze inne odmiany aby wydłużyć sezon jagodowy.
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Troszkę nie w temacie, ale tylko troszkę.

Moglibyście polecić jakąś sprawdzoną szkółkę sprzedającą borówki (oczywiście sprzedaż wysyłkowa). Może być na PW.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ja swoje kupowałem tutaj: http://www.lukomski.com.pl/borowka-amerykanska.html
Co prawda ja odbierałem osobiście, ale może Ci się przyda.
Co prawda ja odbierałem osobiście, ale może Ci się przyda.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Natchniony relacjami Ewy spróbowałem zrobić sadzonki zielne,nie powiem trzeba posiadać wiedzę na temat temperatury podłoża,w sumie na 30 sztuk tylko 5 się ukorzeniło,będę eksperymentował dalej bo w końcu zabawa z przyrodą to ciekawe życie.