Nie wiem co się u mnie stało ale ostatnio wyszły tylko diwe brązowe sztuki i koniec. Czy one mają teraz jakis okres spoczynku? A moze juz się "wyprodukowały" i trzeba kupić nowe zestawy?
Podlewam codziennie, tak na wszelki wypadek, jakby jednak tylko odpoczywały
Izetta a możesz podesłać jakieś zdjęcie ?? , jeżeli biała pieczarka za młodu brązowieje i obumiera to jest jasny sygnał że są "przelane" .. ale bez zdjęcia lub dokładnego opisu niewiele można powiedzieć .
hmm a parametry tzn wilgotność podlewanie itd w normie ??? , i ile trwa ten spoczynek grzybni ? , Bo może faktycznie teraz grzybnia ma spoczynek właściwy który może trwać nawet i 14 dni ( zależy od energii włożonej we wcześniejsze żuty ) .
Z tego co się orientuję, a moi rodzice uprawiają pieczarki już prawie 30 lat, szok robi się tylko raz, na początku, żeby zaczęły się zawiązywać owocniki. Potem już tylko czekać na kolejne rzuty. Uważać na zieloną pleśń, daktylium, suchą zgniliznę, muchówki i roztocza. Pomagam rodzicom i mam to niemalże na co dzień.
Z tego co wiem to w pieczarkarni wzrost pieczarek można zatrzymać obniżając temperaturę, natomiast jak mają ciepło i mokro to rosną jak szalone. Z wyjątkiem miejsc które opanowała zielona pleśń. Tam już nic nie rośnie.
Witaj lilianna , przyczyn może być parę dlatego prosił bym o jakąś fotkę twojej uprawy , temperatura istotnie może przyhamować wzrost owocników , jednak tak jak wspominałem powód może być zupełnie inny .
Dawniej to były problemy z przygotowaniem uprawy, ale teraz można kupić gotowe przerośnięte podłoże i za kilkanaście dni już są pieczarki. Z dwóch kostek mi urosło prawie 20kg i jeszcze rosły wyrzucone pod drzewem, ale już były robaczywe.
witam wszystkich. od kilku tygodni uprawiam sobie pieczareczki, tzn staram sie. zakupilem kostki wszystko robie tak jak w dolaczonej instrukcji. po przysypaniu wyparzonym torfem, po ok 5 dnich grzybnia przerosla mi ten torf na 4 z 5 kostek. na jednej z tych 4 widnieja juz male jak glowka od zapalki "male grzybki". podlewam codziennie, temperatura od 16-17,5 st. czy przysypac skrzynki torfem na ktorych grzybnia przerosla poprzedni torf? co z tym robic...????? zalaczam zdjecia