Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Hmmm Nie pamiętam coś z pearl miało w nazwie mam 3 małe krzaczki w 1 donicy w domu i jak wyjechałem na weekend to wszystkie prawie umarły myślałem że już nic z nich nie będzie. Straciły połowę liści i spowodowało to także przedwczesne dojrzewanie tak mi się wydaje bo ta sama odmiana w gruncie ma dużo większe pomidory a jeszcze zielone. Niemiały niedoboru wody i dalej rosną, taka moja teoria, może się mylę.

-- 3 lip 2013, o 16:21 --

Ostatnia szansa masz może zdjęcia? Miałaś czy może nadal masz tę odmianę u siebie? I czy jest równie mała?
vanyavala
500p
500p

Post »

Z kaktajlówek mam także koralika który bardzo fajnie wiąże mi owoce na pewno w przyszłym roku też wysieje, mam tez małe żółte gruszeczki całkiem wysokie (obrywałem wiki i maja ok metra wysokości)strasznie mi się podobają, a ostatnie zdjęcie przedstawia pomidora o którego RedaMojeMiasto pytał/a tylko w innej donicy gdzie nie mam aż tylu pomidorów i większe rosną.
(obiecuję sprawdzić nazwę i wrzucić jak tylko znajdę opakowanie po nich)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Wow ;:202 Wy to chyba jednak w innej strefie klimatycznej mieszkacie, bo u mnie na koktajlówkach, to dopiero jeden pomidorek zaczął nieśmiało się rumienić :) Już nie mogę się doczekać, kiedy zjem pierwszego :)

Na razie wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Haha to,że u Ciebie już jeden się rumieni to i tak plus ! U mnie jeszcze żaden w gruncie nie zawiązany i dopiero wszystko kwitnie :D
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przed rokiem miałem w jednej donicy 30l black_cherry i megagroniastego.

Z owoców black_cherry wydłubałem nasionka, wysiałem 2 szt.
Jeden wyszedł samo_kończący, mimo że są jeszcze zielone nie podejrzewam by chciał
ściemnieć, prawdopodobnie wyjdzie czerwony, ale plenny,

Drugi zaś krzak - grona ma jak megagroniasty, ale owoce zapowiadają się jak black_cherry, kulki średnicy 2-3cm, z wyraźnie zaznaczoną ciemniejszą górną częścią. Rośnie w donicy, puszczony na 4 pędy, ma 10 gron kwitnących w tej chwili i zawiązujących. W każdym gronie ponad 100 kwiatków, częściowo zawiązanych.
vanyavala
500p
500p

Post »

RedaMojeMiasto znalazłem opakowanie po pomidorach o które pytałeś/aś. Na opakowaniu jest napisane że jest to 'Pomidor Koktajlowy GARDEN PERLE'. Pomidor koktajlowy typu cherry o intensywnie czerwonych owocach o wadze 6-8g. Wysokości do 70cm. Uprawiać można w gruncie, donicach lub skrzyniach balkonowych. Owoce dekoracyjne, nadające się do spożycia. Reszta jest o wysiewie także pominę to aa jeszcze łacińska nazwa "lycopersicon esculentum"
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

artur coś ty to wyhodował ;:oj to czekamy na zdjęcia i relacje ;:108
U mnie jak na razie to koktajlówki najlepiej wiążą - Ola Polka, Balkonzauber i Gartenperle. Ale owocki jeszcze maluteńkie. Przy tej pogodzie nie dziwota. W połowie lipca jadę do rodziców do Polski, jak wrócę to pewnie będą wreszcie do zjedzenia. Pogoda nie rozpieszcza :cry:
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Cieszę się, że Ola Polka, Balkonzauber i Gartenperle jako pierwsze zamierzają dojrzeć, bo to są karły, które możesz wnieść do środka pod koniec sezonu, jeśli je masz w donicach. Pogodę powinnaś mieć raczej jak na południu Polski, ale w tym roku tam też nie jest najlepiej.
pozdrawiam, Gunnar
vanyavala
500p
500p

Post »

Z tego co wiem karły są samokończące nie wyobrażam sobie by tak długo owocowały. Mam pomidory 1 raz wszystkie z nasion i większość moich koktajlówek w donicach już nie ma żadnego kwiatka. Pozawiązywały owoce jak np. ten Obrazek (3 krzaki w jednej donicy, prawie 300 pomidorów!!!) I dosyć spora cześć już dojrzała, wydaje mi się że pod koniec lipca wszystkie będą dojrzałe a przecież roślina nie zakwitnie ponownie. No chyba że mam jakieś mega wczesne aż tak się nie znam:)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Wczoraj zerwałem pierwszy perfekcyjny i dojrzały (żółto-pomarańczowy) owoc z kupionej żółtej karłowej "saladette", i dzisiaj go zjem (mam taki zamiar).
pozdrawiam, Gunnar
vanyavala
500p
500p

Post »

Ja mojego pierwszego (zerwany 23 czerwca) zjadłem od razu tzn. 1/4 bo podzieliłem tak by każdy kto akurat był w pobliżu mógł spróbować:)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

vanyavala dobrze,że dopisałeś/łaś, że to są 3 krzaczki w donicy, bo patrząc na zdjęcie tego nie widać i myślałam, że tak obficie 1 sadzonka Tobie obrodziła... Już byłam zazdrosna ;:306
vanyavala
500p
500p

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

Haha to jest tylko połowa tych 3 krzaczków. Musiał bym mieć jakiegoś mutanta by tyle pomidorów mieć na jednym. Wczoraj zjadłem 20 pomidorków:) nie sam, podzieliłem się. Pyszne były, teraz czekam aż żółte dojrzeją no i koraliki które wyglądają przepięknie, a potem wszystkie duże odmiany jakie posiadam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

vanyavala pisze:... Ostatnia szansa masz może zdjęcia? Miałaś czy może nadal masz tę odmianę u siebie? I czy jest równie mała?
Miałam tylko w ubiegłym roku. Nie mam teraz żadnych koktajlowych poza Megagroniastym :) .
Przeglądnęłam zdjęcia ale jednak nie robiłam ich w czasie gdy owocowały. Mój Venus miał wygląd porównywalny z tym Twoim czerwonym - niski i krępy.
Tu masz porównanie Venus (po prawej) na jednym zdjęciu z Maskotką (po lewej), która też jest karłowa :wink: :
Obrazek

A tak wygladały Venus w momencie pojawienia się pączków kwiatowych:
Obrazek

Do końca wzrost nie podwoił tej widzianej wysokości.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
vanyavala
500p
500p

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

Moje też były malutkie jak kwitły, co zaskakujące mam wrażenie że pomimo małych rozmiarów maja mnóstwo pomidorów mam wsunie 5 sztuk z tego co pamiętam (większość rozdałem, zostawiłem sobie 7 ale 2 z nich wykończyła moja siostra przez przypadek) i każdy z nich ma już kilkanaście pomidorków i nadal kwitną. Łodygę mają konkretna powiedział bym nawet że grubszą niż moje 180 cm koraliki które mam w gruncie. Muszę sobie w przyszłym roku sprawić tę odmianę (Ventus) bo pomidory mi się podobają, jestem tylko ciekaw jak będzie ze smakiem. Ostatnia szansa Dziękuje za foto i pamięć:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”