Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Witaj Dorotko! Lubię kolorowo :D Takie było założenie, muszę ubarwić mój ogród :tan

Witaj Teresko! Żurawki i funkie to moje tegoroczne odkrycie. Wcześniej ich nie zauważałam ;:223

Dzięki Amarko! ;:196

Cześć Aguś! Może za rok moje żurawki będą tak duże jak Twoje? :tan Byłoby super!

Reniu, ja też pokochałam tą rabatkę, mimo iż jeszcze młodziutka i całe piękno pokarze za rok-dwa.

Mariolko, pijane bo chciały być bardziej atrakcyjne ;:306

Dziękuję Ci, Fraszko. ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dosiu, co to jest za roslinka, ta ciemna, na 6 fotce?
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Przewertowałam Twój wątek od początku, bo tak mi się u Ciebie podoba :) Powiedz, ścieżka z odpadów granitowych to Wasze dzieło? Na pewno na zaprawie, no i kosteczka sortowana- toteż efekt rewelka. U nas kupiliśmy odpady granitowe, niestety nie sortowane i kamienie są bardzo różne, nie wygląda juz to tak fajnie jak z sortowanych...
W ogrodzie układam oczywiscie bez zaprawy :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Reniu, najprawdopodobniej chodzi Ci o świecznicę. Moja jest bardzo młoda, sadzona 1,5 miesiąca temu.

Mariolko Kochana nie mam ścieżki z odpadów granitowych. No chyba, że Ci co nam robili ścieżkę nas oszukali.
Ale może chodzi Ci o gres granitowy. Używam go do obsypania rabat, np. wysypałam go na rabacie przy ścieżce, tej gdzie rosną na przemian Thuje danica, aurea nana i płożące. Jeżeli mówisz o tym, to wysypujemy go na tkaninę antychwastową, oczywiście bez zaprawy. To bardzo estetyczny materiał do obsypania rabat ale niestety nei mam do niego teraz dostępu. Musiałabym sprowadzić ze Strzegomia, z kamieniołomów a tu juz dość droga sprawa.
A może chodziło Ci o coś innego?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No dobra, a z czego zrobiony jest Twój chodnik? Bo jak dla mnie to sortowany granit... (Chodzi mi o ścieżki, nie o te drobne kamyczki wysypane na rabatach).
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Mariolko, to zwykła kostka granitowa. Wszystkim się podoba a przede wszystkim nam. Ja jestem przeszczęśliwa, że mogłam sobie zrobić te ścieżki, dzięki nim jest o wiele ładniej.
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p
Od: 6 lis 2012, o 23:59

Post »

:wit Dobrosia dawno mnie nie było a u ciebie rozkwit w pełni a rabaty takie czyste od chwastów ;:3 ;:180
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Witaj Aniu :D Nie wszystkie rabaty są czyste od chwastów ale faktycznie, ostatnio trochę poplewiłam :D Miło, że zauważyłaś ;:196
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p

Post »

;:224 Nie da się nie zauważyć tyle pracy to kosztuje ja non stop walczę szczególnie z tzw przeniczka
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

A cóż to takiego ta przeniczka? Chwast czy może jakiś pasożyt na roślinkach?
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p

Post »

To chwast drobny, upierdliwy jak zakwitnie to koniec amba walka z wiatrakami Obrazek to jest to jak to się rozsieje to pełno tego, u mnie mówią na to przeniczka ;:124 doprowadza mnie do szału.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Czyli to taka trawka w postaci zwartej kępki. Ja coś podobnego czasami widuję ale u mnie są inne upierdliwce. Najgorsze to taka ciemnolistna kończyna, rozprzestrzenia się przez kłącza, trudno ją wyrwać bo jest krucha oraz ma bardzo dużo miejsc ukorzenienia. Jak opanuje roślinę to sięga nawet do jej środka dlatego tak trudno z nią walczyć. W sumie nie da się jej wytępić, można tylko zrobić z nią względny porządek na jakiś tydzień-dwa.
Znalazłam w internecie, podobno nazywa się szczawik. Zobacz jak pięknie potrafi wyglądać :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Dosiu ja mam tego szczawika na balkonie ;:306 bo mi się kolorek liści spodbał
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

To szczawik różkowaty nowość w naszych ogródkach, pojawił się stosunkowo niedawno.Pochodzi z Australii i został przywleczony przez szkółkarzy.Rozmnaża sie na dwa sposoby poprzez rozłogi i strzela nasionami.Za jakiś czas z balkonu może trafić do ogrodu.Nawet ładny, ale ja go nie lubię.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

Ten szczawik to też mój znajomy... ;:108 mam go w storczyku w domu i nie wiem co w nim jest dobrego ale storczyk od 2 lat kwitnie non stop.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”