Zapiszę póki pamiętam:)-eksperymenty nie zapisane niestety ulatują w zapomnienie
Makaron ze szpinakiem i -łososiem
-boczkiem wędzonym
Szpinak przesmażyć z masełkiem ok pół kostki na 2 op,mrożonego szpinaku,posolić,popieprzyć i doprawić posiekanym czosnkiem -3 spore ząbki.
Makaron np rurki ugotować wg przepisu al'dente,przelać zimną wodą i odcedzony lekko przelać oliwą z oliwek (wykorzystuję również do podobnych celów olej,który zostaje w słoiczku np po papryczkach,po pomidorkach suszonych itp)-nie sklei się
Zrobić sos beszamel z dodatkiem serka pleśniowego lub innego-ulubionego(może być serek topiony,zwykły)-przepis jest już w wątku podany przy lasagne-inaczej
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... l#p2930686
Kawałek łososia kroimy w sporą kostkę i obsmażamy na lekko rumiano-z solą i pieprzem.
Wersja z boczkiem wędzonym oczywiście jest odpowiednio z przesmażonymi na lekko rumiano plasterkami boczku wędzonego-w dowolnej ilości.
Przed podaniem wlewamy do możliwie gorącego makaronu(można go na szybko podgrzać wlewając ciut wody i mieszając na gazie)sos beszamel(ok pół litra),mieszamy,dodajemy szpinak-lekko mieszamy.Już na talerzu posypujemy każda porcję łososiem bądź boczkiem-mniam,mniam-SMACZNEGO:)
Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić bo rzuciłam się na jedzonko
