Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Ej, no nie ma co nosa na kwintę zwieszać! Nieustannie podziwiam Twoją konsekwencję proeko i protradycjonalistyczną i nie jestem w tym osamotniona, więc nie masz wyboru...uważni obserwatorzy bystrym okiem od razu wypatrzą ślady oprysku chemicznego czy jakąś zabłąkaną granulkę na ślimaki, więc musisz trzymać fason ;:224 Na pocieszenie powiem, że ja mimo zerowych zapędów ekologicznych też w tym roku warzywnika nie mam i trudno, nie można mieć wszystkiego, a Ty masz już bardzo wiele! Więc rzodkiewki kup ukradkiem na targu, a saren jako elementu naturalnego ekosystemu nie goń...no i jajka jakie smaczne będą od kurek, które same sobie dietę ustalają :wink: A stan oczekiwany z pewnością osiągniesz...może tylko nieco później :wink:
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pacynko, to faktycznie przykre.ja tez dziś byłam na polu i stwierdziłam że w tym roku warzywka wyjątkowo mizerne....Zwierzaki szukają pożywienia, i zajęcia dla siebie i swoich dzieci.Tydzień temy pielilam ogórki, nagle usłuszałam taki galop.spojżałam do góry .... a nad moją głową wyrosła nagle dorosła wielka sarna ;:oj .Dobrze że nie wstałm, to mnieprzeskoczyła i pobiegła dalej ;:224 .Ale serducho mi biło....Zwierzaczki zarówno te "domowe" jak i te leśne zapewniają nam ciągle rozrywkę/
Łubiny przepiękne i naparstnice też. Przywołują wspomnienia z dzieciństwa....
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Tymczasem w wiejskim ogródeczku ... :wit

kwitną dzielnie (zakwitły po latach!) poczciwe liliowce rdzawe
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

do kwitnienia szykuje się 1 pionierski floks i przesadzona dziewanna
Obrazek Obrazek

oraz pysznogłówka i jeżówka od koziorozca
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Witaj Pacynko, zagubiłaś nam się ostatnio, to miło, że już znów jesteś ! :D

Liliowce bardzo pięknie i obficie zakwitły, a przed nimi jakiś szpaler, czyżby słoneczniki, a może jednak rudbekia ? Moje floksy jeszcze leniwe, nie pokazują kolorów, ale pysznogłówka czerwona i różowa już pysznią się mocnymi barwami. Widzę, że Twoja to czerwona, a może chcesz różową ?

No i pięknie zakwitła ostróżka. Bardzo lubię te jej okazałe, wysokie kwiaty. Gratuluję pomyślnego przesadzenia dziewanny - ona ma palowy korzeń i nie lubi zmian ;:131

Ściskam i pokazuj się częściej, bo smutno bez Ciebie i Twoich roślinek ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mufko Moja Miła ;:168
Przed liliowcami rośnie ... uwaga ... topinambur! Posadzony w 2óch miejscach przy płocie przez eNa ... oraz babcine stare dalie od Eweliny7. Dziewannę małą łopatką z trawnika wykopałam, bo niechybnie została by skoszona. I faktycznie bez marudzenia ładnie się przyjęła. Może to zasługa jej młodego wieku...
Obrazek Obrazek

Floks tylko 1 spieszy z kwitnieniem. Co ciekawe rośnie sobie w nietypowym miejscu ... Podobnie malutki liliowiec rosnący tuż obok :wink:
Obrazek Obrazek

A z ostróżek mam jeszcze takie indywiduum, które zakwitło 2ma kolorami (ten ciemniejszy niebieski w tle to kwiatki z tej samej roślinki)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ojej a ja topinambór tępie strasznie. Rozrasta się na potegę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

No więc właśnie ... ale żeby Lubemu przykrości nie robić, bo On go zakupił, to go nie wykopałam. Choć obawy są ;:224
Ale co ciekawe ten topinambur w zeszłym roku rósł w innym miejscu i jesienią go przesadziliśmy. Nie odrosło nic na starym miejscu. Może i stąd bezboleśnie go wymelduję :twisted:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Topinambur, powiadasz ? ;:224

Interesujaca sprawa z tą ostróżką. Ostatnio wyczytałam u Sławka w wątku, że np. te nowe pełne odmiany uwsteczniają się i po jakimś czasie wracają niestety, do wyjściowego wyglądu. A ciekawe co się Twojej przydarzyło ?
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Podziwiam i oczu oderwać nie mogę,śliczny masz ganeczek i jak u Zosi w ogródeczku ziela wszelakie,aż się chce zajrzeć za te sztachetki,bo z typowego dawnego ogródeczka masz na dzisiejsze czasy nietypowy ogród wiejski :) A jeszcze tylko pare malw mi brakuje i jak u babci w wakacje:)Pozdrawiam i będę zaglądać.
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ha! jesteś :) W ogródku czas biegnie, rozkwitają kolejne kwiatuchy :) Piękna ta aranżacja w przedogródku, czekam na floksy w rozkwicie :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mufko, chyba nawet podobnie dzieje się z łubinami. A może coś pokręciłam? Że czasem stają się niebieskie po prostu. Moja ostróżka nie była pełna. Ale te zawirowania kolorystycznie kompletnie mi nie przeszkadzają ;) A topinambur... chętna?;)

Zuzka, no jestem, jestem ;) Tez czekam na floksy, bo ostatnio moja uwaga bardziej się na nich skupiła ;:173

magduska81, dziękuję za tyle pochwał Tak, zioła wszelakie i bałagan, to moje skojarzenia jak go oglądam. Musze go ciut uładzić Ku mojemu zdziwieniu ostatnio okazuje się, ze jednak niektórzy mają całkiem przyzwoite wiejskie ogródki. Ale nie z takimi sztachetkami, to prawda. Zaglądaj, będzie mi bardzo miło. A malwy, proszę bardzo!
Te są z mojego siewu i dzielnie rosną. Tylko nieznacznie rdza je złapała. Czekam niecierpliwie na kwitnienie... na tle drewnianej szopy będą wyglądać bardzo malowniczo ;:173
Obrazek Obrazek

A tutaj malwy zakupione w zeszłym roku i wsadzone do ganeczku. Urosły im monstrualne liście!
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Ależ ogromniaste, a z moich ubiegłorocznych malw tylko kilka sztuk a miała być malwowa aleja przy płocie...no ale czekam jak zakwitną bo jestem ciekawa jakie mi zostały.A ja lubię taki dziki nieład kontrolowany, sielski masz ten ogródeczek:)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale masz zarąbisty kolor paznokci. ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Już czekam na malwy. ;:138 Ale powiedz mi , od czego to zależy , u mojej sąsiadki malwy w pełnym rozkwicie a u mnie (jak i u Ciebie) jeszcze w pączkach. U mnie wszystkie kwiaty żyją własnym życiem, nie ważne, że jest akurat ich pora kwitnienia. ;:306 Kiedy siałaś malwy?
Te w ganeczku rzeczywiście wielgachne. ;:oj
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

magduska, a Twoje były z własnego siewu? Ciekawe czemu nie przetrwały? Malwy to wytrzymałe roślinki. U mnie dopiero rdza wykańcza niektóre. Ja również planowałam malwową rabatę przy stodole. Kurki solidnie przetrzebiły młodnik, ale może i dobrze, jak widać i tak wyrosły gęściuchno. Kilka przesadziłam wiosną do ogródka przy płocie ;) Ciesze się, że podoba Ci się ogródeczek :)

Dorota :wink: w razie gdyby liście kogoś nie zainteresowały, to czymś przecież uwagę przykuć musiałam ;)

Krisu, zależy pewnie od różnych zależności :wink: Eeee, w rowie naprzeciwko ogródka bowiem zakwitła mi malwa, samosiejka rzecz jasna. Ten mój szpaler rośnie na pd ekspozycji więc ma tam skwar i raczej sucho. Nie podsypane niczym, dają radę. Siałam chyba jesienią zeszłego roku, jak mi się zdaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”