Trawnik - prośba o pomoc.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
luny07
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2013, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Trawnik - prośba o pomoc.

Post »

Witam forumowiczów,
zwracam się do Was z prośbą o pomoc w kwestii stanu mojego trawnika.
Trawa została posiana w tamtym roku (trawa kalinas lux). Ziemia to humus z domieszką czarnoziemu (po pogłębianiu stawu). Dodatkowo posiałem jeszcze nawóz florovit do trawników. Trawa ładnie wzeszła, kolor żywozielony.
Problem ujawnił się na wiosnę. Po pierwszym skoszeniu usunąłem suchą trawę wertykulatorem , posiałem polifoskę 8. Na tą chwilę trawnik wygląda tak jak na zdjęciach. Znacznie odbiega wyglądem, kolorem od stanu sprzed zimy. Na drugim zdjęciu widoczne są kępki ładnej trawy, mogę tylko przypuszczać, że przyczyniła się do tego moja sunia, która w tych miejscach załatwiała swoje potrzeby. Ale to są tylko moje domysły aczkolwiek lokalizacja się zgadza :D . Dodam jeszcze, że na moim trawniku rosną jakieś grzybki ale raczej niejadalne. Zastanawiam się czy jest to związane z tym, że mieszkam blisko lasu czy jest to również objaw że coś jest nie tak ze stanem mojego trawnika.
Bardzo proszę Was o rady co powinienem zrobić aby mój trawnik nabrał właściwego wyglądu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/055 ... 164f0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/296 ... aea7f.html
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14

Re: Trawnik - prośba o pomoc.

Post »

U mnie takie kępy to był efekt nierównego rozprowadzenia nawozu, tam gdzie było go więcej trawa rosła jak wściekła znacznie przewyższając pozostałą część trawnika.
Mój stary fragment trawnika po zimie w ogóle nie wyglądał jak trawnik, pleśń pośniegowa siała u mnie spustoszenie. Wygrabiłam grabkami, dosiałam trawę w puste place i zmusiłam się do systematycznego koszenia by nie dopuścić do przerostu trawy i zbijania się w kępy. I jakoś wyszedł na prostą, prawie nie widać różnicy między starym a nowym.
U Ciebie ten trawniczek wygląda na bardzo rzadki. Dosiewałeś trawę po zimie?
Ekspertem nie jestem, ale czytałam, że w pierwszym roku nie powinno się robić wertykulacji, a jedynie napowietrzać, być może właśnie wertykulacja doprowadziła do takiego stanu. :?
Proponuję dosiać.
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
luny07
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2013, o 20:53

Re: Trawnik - prośba o pomoc.

Post »

Dziękuję za rady.
Czekając na odpowiedzi z forum posypałem trawę saletrą amonową i trawnik znacznie odżył. Dokupiłem jeszcze nawóz do trawnika i mam nadzieję, że oba te zabiegi doprowadzą do wyłagodzenie mojego trawnika.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”