Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

ewamaj66 - Ewciu juz posadzony - oby tylko chciał szybko sie ukorzenić ale nie będę popędzać bo wszystko wymaga czasu a rozmnażanie roślin uczy pokory i cierpliwości.

JacekP - Jacku tu nie ma się z czego śmiać bo potrzeby fizjologiczne w pewnym wieku nie mogą czekać ... :;230 słabsze zaworki więc biegniesz a tu ... zajęte ;:oj

Obrazek

Przywarła do deski sedesowej i rób co chcesz .... przez te zwierzaki wszelakiej maści nawet chemii nie mogę użyć do czyszczenia aby im nie zaszkodziło ...
W tym roku to ona tam często bywa a ogólnie nazwałam ja "ciekawskie jajo " bo wszędzie jest gdy tylko cos sie dzieje ... :;230
w sobotę sciełam dziurawiec do suszenia, położyłam na trawę a ona już przydreptała do mnie.

Obrazek
Obrazek

Przyniosłam miskę aby umyć wyrwane rzodkiewki i kto pierwszy był w misce ... ???
oczywiście "ciekawska żaba"

Obrazek

A tutaj tez musiała sprawdzić jak się na ściereczce siedzi
Obrazek

Kurcze ... kręci sie pod nogami i muszę patrzeć gdzie stawiam stopy aby nie uszkodzić - ot trafiło mi sie towarzystwo ... nie ma co... śmiać się czy płakać ???
Współczuję z powodu nadmiaru wody, u nas mniej pada więc jest normalnie ale wiem co znaczy wysoki poziom wód gruntowych i patrzeć jak rośliny padają jedne po drugich.

Locutus - Jureczku witaj w dalekim świecie.
Mówisz,że kotom trzeba zmienić menu - czemu nie, może te komary i smaczne ale ogólnie koty leniwe teraz i chyba wiecznie głodne by chodziły ... :;230
Musisz wymyślić inny sposób na te komary - bardzo współczuje bo ja tez ich nienawidzę. całe szczęście, że u nas mniej .
W imieniu ostróżek i innych kwiatów dziękuję za miłe słowa a skoro zakochałeś się w wonnicy piżmowce to zaprezentuję ja w kolejnym sobotnim spotkaniu.
Była nad stawem na kwiatach tawułki Arendsa

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak zaczeła iśc z mojej dłoni w kierunku przedramienia to jakoś tak dziwnie mi było ... trochę drapiące ma te odnóża no i te czułki .... ogromniaste.

semper - Jurek kolejny miły gość. Witam i zapraszam w wolnych chwilach do mnie na spacerek. mam nadzieje,że zawsze coś ciekawego znajdziesz dla siebie a za pomoc wielkie ;:180

takasobie - Miłko ważne ,że ostróżki juz są w Twym ogrodzie i razem z innym tworzą swojskie klimaty. Tego typu byliny potrzebuja czasu aby wyrosną na ogromne kępy. Moje w większości ok 2 metrów a niektóre i więcej , dlatego ciężko zrobić zbliżenie kwiatom.
tak tak ... koniecznie zaznacz choć białe bez względu na kolor kropek i tak pewnie z czasem sie wymieszają.

TerDob - Teresko ostrózki faktycznie każdego roku mam wysokie ale naparstnice wiosną przesadzałam a były dość małe sadzonki i niezbyt wysokie urosły.

marpa - Maryniu moje w pełni kwitnienia ale ja też wycinam co roku i zawsze pięknie zakwitają czyli warto.

anym - Aniu witam i dziękuję.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie dnia troche intensywniejszych kolorów
i tak po kolei : dzwonek skupiony, krwawnik różowy, czyściec wiekokwiatowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uwielbiam krwawnice - mam 2 odmiany pospolita i rózgowata - obie rosną nad stawem i juz od 3 lat wkomponowały się w naturalny krajobraz tego miejsca
( w głębi widać tunel foliowy - to juz działka sąsiadki)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, nic dziwnego, że tak tłumnie odwiedzają Cię zwierzątka, warunki stwarzasz im doskonałe, wyczuwają to doskonale, żabka ciekawska, zauważyłam, że jak wybieram podbierakiem liście z oczka to podpływają sprawdzić co tam się dzieje.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wonnicy piżmowciec bardzo "do twarzy" w kwiatach tawułki :uszy Trzeba przyznać, ze ó owad jest bardzo urodziwy.
A żaba? Jedni mają psa, inni kota, a Tobie pod nogami (i nie tylko ;:306 )pałęta się ona :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię do Ciebie zaglądać, bo nie tylko florę można podziwiać, ale i faunę :D Na zdjęciach "robale" pięknie się prezentują.
U mnie żaby nie mają łatwego życia, bo koty nie interesują się raczej komarami, ale żabami owszem :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu!...w tej gonitwie czasowej gdzieś zgubiłam Twój wąteczek, choć o Tobie pamiętam zawsze. ;:168
Podziwiam jak zawsze Twoje roślinne okazy, ale dar do fotografowania fauny, tez masz niewątpliwy ;:108
pozdrawiam cieplutko! ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Najbardziej mi się podoba żaba na ścierce! :;230 Na talerzu też hit! Tylko sosem polać!

Wonnica niezwykła! Takiej nie mam. Różne piękności po ogrodzie chodzą, ale jnajczęściej jak nie mam aparatu :-)
Krwawnice są piękne! Ja zawsze ja myle z wierzbówką, bo ogólnie tworza podobna plame, ale jak się przyjrzeć - są inne.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,masz piękne okazy ostrózek.Ja miałam tylko błekitne i one rozsiewaja mi się bardzo.W tym roku pierwszy raz zakwitła biała,czekam az dojrzeją nasiona i je rozrzuce,a na agrze muszę upatrzyc jeszcze jakąś pełna.
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Krysiu ostróżki masz przepiękne. ;:oj Moje naparstnice coś zachorowały. :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wczoraj zauważyłam pajączka czarno szarego z czerwoną kropką na prawej stronie tułowia raczej tak na łopatce czyli blisko prawej kończyny przedniej . ;:224 Zanim poszłam po aparat on sprytnie sie schował .Trochę mnie ta czerwona kropka zainteresowała ,ale odpowiedzi jeszcze nie znalazłam .Masz Krysiu fajną przyjaciółkę ,ale jest bardzo ciekawska :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Krysiu ;:196 roślinki w tym roku są po prostu olbrzymy.Fajne te żaby.Do mnie niestety,żadne nie chce zbłądzić ;:145
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

ot trafiło mi sie towarzystwo ... nie ma co... śmiać się czy płakać ?
Nic tylko się cieszyć, że zwierzęta nas lubią i akceptują ;:108 Też miałem wczoraj towarzystwo ciekawskiej żaby. Przypatrywaliśmy się sobie długo ale ja pierwszy wymiękłem :;230
Widzę, że aparat zawsze masz pod ręką.
Przypomniałaś mi o krwawnicy rózgowatej, by ją przenieść do bagienka. Przynajmniej ona świetnie się tam będzie czuła 8-)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

christinkrysia pisze:Zapisuję i postaram się uzyskać jak najwięcej sadzonek - zostały mi 4 krzaczki bo 2 turkuć załatwił na cacy - zostały zgliszcza.
Ojej Krysiu to malutko masz ;:131 , po ataku turkucia pewnie musisz podreperować stan wyjściowy matecznika, więc nic na siłę...jak wypadnie.
A ostróżki faktycznie trudne do obfocenia, podobnie jak inne kolumnowe, podobnie duże iglaki.
Ale Twoje reprezentują się na fotach idealnie, jak z resztą wszystko do czego przymierzysz obiektyw :wink:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zwkwiat - Zosiu staram się zyc w zgodzie z naturą i pewnie stąd takie przyjaźnie ... :;230
Fajnie,że tez mam oczko i wiesz o czym piszę opisując swoje przygody z płazami i gadami.

sweety - Aniu to prawa - cudnie wyglądała czyli tw tym kolorze do twarzy jej ...
Wczoraj robiąc na odejście przegląd rabat zauważyłam Złotkę jasnotową ale tak była obsypana pyłkiem kwiatowym,że ledwo ją poznałam ... ;:306
Szkoda,że akumulatorki w aparacie miałam wyczerpane bo byłoby super ujęcie.

ewamaj66 - Ewciu ja tez wolę "robale" na zdjęciach niz na działce a szczególnie tzw szkodniki.

bwoj54 - Bogusiu za miłe słowa i cieplutkie pozdrowienia ;:196

takasobie - Miłko widzę,że zainteresowała Cie moja ciekawska przyjaciółka żaba. To kolorowe to miska w której miałam myć rzodkiewki - nalałam wody i poszłąm po rzodkiewki a ona w tym czasie hyc ... i juz się kąpie.

malgocha1960 - Małgosiu ostróżki to takie swojskie byliny i koniecznie musza być w każdym ogrodzie. Pełnych nie mam ale i te są piękne. Białych też nie mam ale Tosia już mi przysłała nasiona - wysiane i czekam na wschody.

Kriss1515 - Krystianie moje naparstnice tez w tym roku nie popisały się bo były niskie ale wiosną przesadzane i może w tym przyczyna.

JAKUCH - Jadziu wniosek taki,że zamiast pielić, podlewać itp powinniśmy spacerować po ścieżkach i bacznie obserwować - pewnie nie jeden żywy klejnot trafiłby się każdej z nas.

Gosia123A - Gosieńko za miłe słowa dziękuję.
Jakoś trudno mi uwierzyć,że mogą być takie miejsca, w których nie ma żab ...pewnie dlatego,że u mnie są od zawsze rożne gatunki.

JacekP - Jacku to prawda,że aparat wyjmuje na stół jak tylko zaczynam urzędowanie na działce.
On jest ważniejszy niz komórka bo do niej wcale nie zagladam, no chyba,że jakaś sprawa do załatwienia.
Spotkanie w 4 oczy zaliczone ... :;230
Krwawnica rózgowata jest od Ciebie - pieknie jej nad stawem. Mnie osobiście obie podobają sie ale rozgowata ma delikatniejsze kwiaty i niższa bo ta druga dawno mnie już przerosła.

judyta - Judytko to prawda,że turkuć szkody narobił ale te 4 krzaczorki sa duże. Własnie kończą sie truskawki więc poobrywam gorsze liście, podleje co jakis czas gnojówką i pójdą jak burza...
Cała moja rabata z truskawkami liczy 3 rządki po 6 krzaczków czyli 18 sztuk i 4-ty rządek to właśnie te powtarzające owocowanie. Jak zakładam nową rabatę sadzę gniazdowo po 3 sadzonki i mam w nastepnym sezonie już ładne plony, a w kolejnych starcza na 2 rodziny. Senga Sengana to plenna odmiana a powtarzające sa tylko do pojedzenia po sezonie.
Dam znać jak przyjdzie czas a w razie czego to odezwij sie tak w połowie sierpnia.
Za miłe słowa bardzo dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ależ Ty masz fajnie Krysiu, nawet oswojona żabcia, tylko uważaj co by nie zdeptać :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”