Witam na początku działkowania posadziłem czosnek wprost z lodówki rósł bardzo ładnie aż do pewnego momentu gdy pojawił się na jego "liściach" taki dziwny śluz koloru czarnego z domieszką "bezbarwności" wtedy właśnie jego liście zaczęły się "zaginać" tak jak w cebuli gdy jest za duży szczypior. Wie ktoś co ten śluz oznacza? jakiegoś pasożyta czy coś? Jestem nowym działkowcem więc proszę o wyrozumiałość Zdjęć niestety nie posiadam.
Jeśli żywe ubij(uduś). Przeglądnij wszystkie liście.Mozesz użyć chemii,ale czy
jest sens?Jeśli to poskrzypka to łatwo ją znajdziesz i własnymi rączkami na pohybel.
Z lektury wynika ,że w sierpniu,gdy połowa czosnku ma załamany szczypior.
Osobiście w tym roku mam po raz pierwszy wiosenny,więc moje info są tylko
z kompa.Pewnie wypowie się ktoś,kto uprawia wiosenny od dłuzszego czasu.
To kiedy wykopywać wiosennego jarusa? Końcówki liści zaczęły żółknąć. Po wyciągnięciu kilku na próbę główki zdrowe lecz niewielkie, wielkości dużej czereśni.
Ps: Na różnych forach czytam tak odmienne terminy że totalnie się zakręciłem, więc proszę o odpowiedzi praktyków
Wykopałam czosnek a powyżej na łodydze rósł drugi "czosnek", w środku kilka małych kuleczek. Czy można takie czosnki posadzić do gruntu? Przyznam iż pierwszy raz spotkałam się z takim podwójnym czosnkiem
U mnie też pojawiło się coś podobnego na wiosennym czosnku, kiedyś czytałam, że to cecha odmianowa. Tylko u mnie te górne ząbki są duże i normalnie posadzę je z pozostałymi.
Ja będę sadzić - nie wiem czy pora ale pogoda piękna i czosnek kupiony, pozostało mi tylko przygotować kawałek ziemi więc w najbliższych 2 tygodniach zabieram się do pracy. To mój pierwszy w życiu czosnek więc mam nadzieję że się uda i że do kiszenia też będzie.
Również proszę o wypowiedź w temacie bardziej doświadczonych .
Jeśli dostanę gdzieś jakąś odmianę wiosenną, to też chciałabym posadzić Co można dać na dno dziury do której wsadzę czosnek? Czy to koniecznie musi być superfosfat?
Dodam tylko, że mam ciężką, tłustą i zalewowa glebę. Jak powinnam przygotować takie podłoże?