...codziennie po godzince...u Joli i Adama cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zakątki Joli i Adama cz. 3

Post »

Zaglądam regularnie, ale wobec rozmiaru host i obfitości innych roślin nie bardzo znajduję słowa komentarza :wink: Nieźle Cię podlało, ale ogród na górce, to pewnie szybko spłynie...pogoda w tym roku wymarzona do zakładania oczek wodnych i hodowli komarów - dajesz sobie jakoś radę z ich plagą? Bo przy wodzie w ogrodzie muszą być chyba dokuczliwe?
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Jolu i mnie powalił na kolana widok krzesła zaaranżowanego jako stojak dla doniczkowców wśród host!!! i Hosty nieziemskie - moje też wreszcie maja godne rozmiary - niektóre przekraczające moje oczekiwania.
Mam nadzieje, że woda szybko spłynie/wsiąknie/wyparuje nie wyrządzając roślinom zbytnich szkód.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

:wit :wit

FRAGOLA Piotr=) ....na szczęście na warzywniaku woda szybko opadła... może roślinki się pozbierają.
Ja też w tym roku siałam już kilka razy ogórki , cukinię i pietruszkę... cukinię i ogórki posadziłam szybciej w donicach...wyrosły piękne i już kwitły ale po wysadzeniu ich do gruntu wpierdzieliły wszystko ślimaki ;:223 ... zostały tylko długie pędy. Teraz rośną nowe też doniczkach ...jak znajdę czas i oplewię warzywniaczek to cyknę fotki...Reszta warzyw daje radę...

Ewka0124 witaj Ewo i dziękuję za słowa uznania ;:196 moje oczka są na naturalnym dnie i poziom wody jest naturalnie dostosowany do warunków pogodowych. Ze względu na ukształtowanie teren brzegi oczek mamy dość wysokie, więc sporo wody pomieszczą...wszystkie oczka są ze sobą połączone i mają małe przelewy albo z rur odpływowych albo obniżony brzeg. Dlatego wszystko spływa do ostatniego i dopiero tam z nadmiaru woda przelewa się przez kamienie i ucieka do warzywniaka...roślinki właściwie ne są zalewane...

sweety jeszcze kilka latek i Twoje hosty też osiągną spore rozmiary...pod warunkiem , że posiadasz odmianę olbrzymią ;:306 te z odmian dużych i średnich też się pięknie rozrosły ale to nie ten sam widok ;:202 a np. moja miniatutowa hosta stiletto też ma inponujące rozmiary, ale to tylko miniaturka i nie przyciąga wzroku jak mutanty ;:306

dusza001 witaj w moim wątku ogrodowym. Dziękuję i zapraszam ponownie...

survivor26 witaj sąsiadeczko...ogród nie do końca na górce... bardziej pod skarpą... ;:306 ale jakoś przez lata daliśmy radę "skierować wodę" by gromadziła się w oczkach i tylko podczas nawałnic i oberwania chmury mamy potop... ale szybko po burzy można w kapciuszkach i suchą stopą obejść ogród po żwirowych ścieżkach :tan
A co do komarów to nie odczuwamy nigdy uciążliwości z ich strony... krążą one centralnie nad oczkami , a tam zostają pożerane przez rybki...wieczorem tylko słychać plumkanie...

E-mienta ...właśnie też lubię takie metalowe rzeczy ...trwałe , efektowne i mające wszechstronne zastosowanie... szukałam przedmiotu, żeby pokazać rozmiary host... i przytargałam krzesło...to był strzał w dziesiątkę... takich kompozycji w ogrodzie można stworzyć wiele... A miłośników host jest wśród nas co raz więcej ;:108

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka nowych fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ewka0124
200p
200p
Od: 4 cze 2013, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:oj ;:oj ;:oj po prostu bajka

Mam pytanie odnośnie altanki jeszcze. Podpowiedz proszę jeszcze raz co tam na dachu jest dokładnie, gdzie to kupić.
Muszę coś z moją zrobić, bo leży zwykła blacha falowana i nie prezentuje się to za fajnie. Twoja jest świetna ;:333
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Raj...usiądę w kąciku i będę napawać się widokami ;:180
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, cieszę się, ze mebelki udało się odnowić. Czasem wystarczy chwila i coś dostaje nowe oblicze. Jakto mówiłaś: codziennie po godzince...
Staram się ciągle to stosować jako swoje motto i jak taak robię to efekty widać :tan , jednak nie zawsze się to udaje i wtedy mam dołka ;:224 .
Hosty ogromniaste, ale rzeczywiście pięknie się prezentują.
Gratuluję, że ogród znajduje uznanie nie tylko u nas na Fo, ale i w oczach nowożeńców. Sama bym chciała mieć takie plenery w tle, a potem wspominac je na starośc siedząc przy kominku i opowiadać wnukom...
Ostanio zastanawiam się nad podkładami kolejowymi w ogrodzie. Są opinie, ze one są straszną trucizną nasączone. Co możesz o nich powiedzieć, jak się u Ciebie spisują? Są trwałe?
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka0124 dach altanki jest drewniany, pokryty papą...i matą bambusową czy trzcinową ;:185 nie pamiętam...Kupić ją można w Castoramie albo na all, to jest taka wysoka mata, którą zakłada się na siatkę jako ochrona od wiatru albo zwyczajnie do ozdoby. My tę matę cięliśmy na chyba trzy części i na zakładkę mocowaliśmy do dachu. Nie wiem dokładnie ile lat wytrzymała ale na końcówkach zaczyna się łamać ...zwłaszcza od ciężkiego śniegu... Myślę ,że kilka drobnych poprawek i dalej będzie fajną ozdobą...

aage dzięki Aguś...nie siadaj w kąciku ...zapraszam na taras albo do altanki...a może na hamaczek...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sosenki4... jak już pisałam są okoliczności w życiu codziennym i tutaj na naszym forum, które człowieka bardzo motywują do wielu działań... moje mebelki już dawno prosiły się o odnowienie tylko jakoś motywacji brakowało ... Twój wątek przypomniał mi o takowej potrzebie, a wizyta nowożeńców mnie zmobilizowała... ławki i stoliki są odnowione, wyglądają jak nowe...

Obrazek

Fotki Nowożeńców w moim ogrodzie to będzie miłe wspomnienie na lata... :tan tu dowód , że byli u mnie...

Obrazek

A co do podkładów kolejowych... jak zawsze wiele za i wiele przeciw... tak pewnie i podkłady... dla mnie są bardzo, ale to bardzo pomocne... stabilne , ciężkie i trwałe, dzięki podkładom wyprofilowałam skarpę , przejścia, i zrobiłam schodki... nie brudzą, nie odczuwalny jest zapach oleju , którym są zaimpregnowane są efektowne i bardzo solidne , super wyglądają wkomponowane w roślinki... wiele jest za.... jestem w trakcie poszukiwań kolejnych podkładów, chcę zakupić na schody na całą skarpę...
W życiu codziennym wiele jest rzeczy bardziej lub mniej szkodliwych... my wybraliśmy zdrowszą żywność... mamy własne zdrowe warzywa... robimy swojskie wędliny: kręcimy sami kiełbaskę, robimy sami wędliny swojskie szyneczki, boczki i rolady mięsne... mamy kurki na swojski rosołek i swojskie jajeczka... a w ogrodzie stosujemy podkłady kolejowe ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...sama musisz ocenić...

...a my tak CODZIENNIE PO GODZINCE już przez wiele, wiele lat działamy ... troszeczkę moich zmagań na blogu...

http://grzebyczkowyswiat.blogspot.com/

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Ewka0124
200p
200p
Od: 4 cze 2013, o 18:03
Kontakt:

Post »

Dziękuję za podpowiedzi ;:168 Będę się za takim czymś rozglądać, mamie się pomysł podoba.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ja się rozsiadam w kącikach wypoczynkowych..... w każdym po troszeczkę, bo każdy piękny i nie ma szans, żeby któryś wybrać 8-) :lol: Z rozkoszą pospacerowałabym też po tych schodach....... są bajeczne i ich otoczenie również...... wcale się nie dziwię, ze nowożeńcy wybierają Twój ogród na miejsce sesji foto ;:138
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ja wiedziałam, że nastąpi ten moment, kiedy Twój ogród wpadnie w oko profesjonalistom i się zacznie: sesje fotograficzne, wywiady kamery :) zakątek wypoczynkowy masz taki, że nie mam pojęcia, jak motywujesz się do jakiejkolwiek pracy: ja bym tam zapadła i nie wychodziła aż do emerytury :wink:
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Jolu,cóż ja biedny żuczek mogę napisać...Ano,że wszystko w Twoim ogrodzie, jak dla mnie jest świetnie zaaranżowane,wykonane i utrzymane.Chyba nikt tu się na mnie nie obrazi,jak napiszę,że jest to dla mnie najładniejszy ogród tego forum.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

A ja potwierdzę ...najcudowniejszy ogród na forum .Za każdym razem się zachwycam ;:173 Nie dość ,że świetnie skomponowany to jeszcze idealnie wypielęgnowany ...dla mnie RAJ na ziemi .Podziwiam Waszą pracę ;:180
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

;:oj macie jak w bajce
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p
Od: 6 lis 2012, o 23:59

Post »

;:oj Cześć zabrakło mi słów jest bajecznie u ciebie ;:215
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”