Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Albicja lopharta i pyłkowa wróżka
Czyli też sporo egzotyków. Uprawa od nasion daje wiele satysfakcji. Nie jest to przypadkiem kawa arabska?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Albicja lopharta i pyłkowa wróżka
Ha! Wiem już, co to jest
. To passiflora edulis 

-
- 200p
- Kontakt:
Re: Rośliny egzotyczne z nasion
Po 5 miesiącach u dwóch waszyngtoni nitkowatej (filifera) pojawiaja się po piątym listku (mam nadzieje, że właściwym). Jako, że lubię te palmy to zakupiłem do kompletu robustę - właśnie się moczy.
GeorgeLucas gratuluje : ) mi nasionka tej palmy kiedyś spleśniały, za to wykiełkowały daktylowce właściwe, ale to chyba nie wyczyn : P Rośnie bardzo powoli (dopiero 2 listek). Co jeszcze masz w nasionkach? Bo widzę, że też zacząłeś zabawę z egzotykami z nasion.
GeorgeLucas gratuluje : ) mi nasionka tej palmy kiedyś spleśniały, za to wykiełkowały daktylowce właściwe, ale to chyba nie wyczyn : P Rośnie bardzo powoli (dopiero 2 listek). Co jeszcze masz w nasionkach? Bo widzę, że też zacząłeś zabawę z egzotykami z nasion.
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Proszę powiedzcie mi czy mogę już trzymać na balkonie moje miesięczne dreceny smocze i dwutygodniowe waszyngtonie?
-
- 200p
- Kontakt:
Co do dracen się nie wypowiem, bo nie miałem, ale waszyngtonie możesz wystawić (podejrzewam, że draceny również).
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Dziękuję za szybką odpowiedź 
A czy taką małą siewkę mogę dać na na pełne słońce od samego rana tak do 14? Oczywiście po wcześniejszym przygotowaniu roślinki do takiego słońca.

A czy taką małą siewkę mogę dać na na pełne słońce od samego rana tak do 14? Oczywiście po wcześniejszym przygotowaniu roślinki do takiego słońca.
-
- 200p
- Kontakt:
Nie wiem, jak się u innych zachowują waszyngtonie, ale ja wystawiłem od razu wykiełkowane na pełne słonce i na szczęście mi nie spaliło i ma żadnych plam, jednak jest pewne ryzyko.
Re: Daktyl i Liczi z pestki
Podpinam się pod temat. 22.01.2014 posadziłam pestkę daktyla do ziemi. Dziś, trochę zniecierpliwiona i ciekawa wygrzebałam go z ziemi i oto co zobaczyłam:

Pozdrawiam, Gosia:)
No i wsadź pestkę do ziemi i czekaj, mam sporo młodzieży z pestek a najstarsza ma 140 cm, ale to wymaga czasu 
Zdjęcie nieaktywne - usunąłem klepsydrę po nim, norbert76

Zdjęcie nieaktywne - usunąłem klepsydrę po nim, norbert76
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2014, o 22:57
Witam,
jakiś czas temu posadziłam jedną pestkę daktyla na próbę. Przez dłuższy czas nie działo się z nią nic i już prawie straciłam nadzieję że cokolwiek z tego będzie (zniecierpliwiona również wygrzebywałam pestkę z ziemi), niedługo potem co ja widzę...malutka, sympatyczna roślinka. Na dzień dzisiejszy wygląda ona tak. Teraz tylko chuchać, dmuchać, pielęgnować

jakiś czas temu posadziłam jedną pestkę daktyla na próbę. Przez dłuższy czas nie działo się z nią nic i już prawie straciłam nadzieję że cokolwiek z tego będzie (zniecierpliwiona również wygrzebywałam pestkę z ziemi), niedługo potem co ja widzę...malutka, sympatyczna roślinka. Na dzień dzisiejszy wygląda ona tak. Teraz tylko chuchać, dmuchać, pielęgnować

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Hmmm na moje oko to nie jest sadzonka daktyla. Daktyl, a w zasadzie daktylowiec, to palma i sadzonki jej wyglądają zupełnie inaczej 
Mi to wygląda raczej na liczi

Mi to wygląda raczej na liczi

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2014, o 22:57
Właśnie coś mi nie pasowało w wyglądzie... i teraz uprzytomniłam sobie że liczi przecież też się jadło
dzięki za wyprowadzenie z błędu Norbercie ;)

Jakie podłoże domowej roboty jest najlepsze dla daktylowca? Planuję jutro wysiać kilka nasionek, 4-letni brat ma fazę na opiekowanie się roślinkami i chce coś na siłę zasiać.
Zaraz zacznę moczyć ze 3 nasionka, a w tym czasie czekam na odpowiedzi:)
---13 gru 2014, o 10:34---
Posiałam. Do mojej mieszanki dodałam po garści ziemi do wysiewu nasion, keramzytu, torfu, i żółtego piasku.
Czy jest ono w miarę dobre?
Mogę trzymać doniczki z nasionkami na parapecie nad grzejnikiem?
Zapraszamy do następnej części wątku tutaj!
Zaraz zacznę moczyć ze 3 nasionka, a w tym czasie czekam na odpowiedzi:)
---13 gru 2014, o 10:34---
Posiałam. Do mojej mieszanki dodałam po garści ziemi do wysiewu nasion, keramzytu, torfu, i żółtego piasku.
Czy jest ono w miarę dobre?
Mogę trzymać doniczki z nasionkami na parapecie nad grzejnikiem?
Zapraszamy do następnej części wątku tutaj!
Pozdrawiam, Gosia:)