Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Marzenko, nasionka maka Ci wyślę bo u mnie czerwień też nie pasuje. Tą gilardię też, jeżeli chcesz. Bo twoje to chyba coś innego? U mnie czerwień i żółty w niewielkich ilościach może być ale generalnie nie przepadam.
Dzięki za identyfikację. ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jola, bardzo chętnie, bardzo ;:196 . Jak znajdziesz u mnie coś ciekawego dla siebie to daj znać. Goździki się przyjęły (te małe listeczki co na nakrętkę od słoika wyłożyłaś rok temu) Może chcesz kwitnącą kępę? Będę w poniedziałek na poczcie :wit . Lilie Lolypoop to te, które Ci proponowałam wcześniej. Też przekwitają to mogłabym podkopać
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Marzko, widzę, że także masz ostróżkę roczną. Gailardie śliczne, muszę o nich pomyśleć. Z przyjemnoscią patrzę na COŚ, co się u Ciebie powoli rozrasta, co śledzę i poproszę o 'kawałeczek', gdy będzie tego więcej. Z tą jedną gotową rabata to dobry pomysł, ona da Ci motywację do pracy, też tak robię, gdy wydaje się, ze nie mam sił albo przychodzi zniechęcenie (chwilowe, oczywiście ;:306)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Witam piątkowo :wit

Jakie plany na weekend ? Pracujesz w ogrodzie czy wraz z synkiem świętujecie początek wakacji?
Kwiatuszek z 1 fotki faktycznie bardzo ciekawy ;:167
Zazdroszczę truskawek, u nas po wielkim wysypie wiosennym (z kilku krzaczków ok 0,5 kg dziennie) cisza. Trzeba zacząć kupować :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, poproszę uświadom mnie, która to u mnie ostróżka jednoroczna. Widzisz jaka ze mnie ogrodniczka, nie wiem co mam :oops: . Oczywiście podzielę się tym COSie, daj znac tylko co to jest.
Otóż mam taką rabatkę - różankę pod oknem gdzie stoi stól. Z okna jej nie widać, ale mam tam od wczoraj względny porządek o ład. Róże, bratki, czosnki, kocimiętka, lawenda, lilie, a nawet mieczyki wsadziłam i latrie. Myslę tylko, że cień tu zaduży, bo akacja zasłania słońce. Potrzebne obrzeże i będzie ładnie.
Inna rabata to przy starym domu, po obu stronach siatki (fuj...siatka, ale tanio wyszło i ogrodzenie jest), mam nadzieję wymenić ją na coś w rodzaju jak jest brama, czyli rama żelazna, wypełnienie ze sztachet i na wierzch motyw żeliwny odlew, a'la kuty.
Co myślisz o rabacie z samych irysów. Z czym by to pomieszać, zeby po przekwitnięciu irysów też coś kwitło. Może sypnąć rumianków, chabrów, maków? Czy raczej liliowce dosadzić...

Aniu, na weekend oczywiście plany ogrodowe. Trawa czeka na skoszenie ;:223 . Rośnie to pieroństwo w tym roku okropnie. Do tego chcę wreszcie jakieś przygotowania pod azaliowisko poczynić. Mam korzenie z iglaków, przytargam jakieś kamienie, wymieszam ziemię i powinno coś wyjść

Póki co zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

liliowiec conca o'doro od Justi
Obrazek

Obrazek

pęcherznica od Kasi-Robaczka
Obrazek

złocień maruna
Obrazek

skalniaki
Obrazek

owadzi seks na kwiatku rojnika
Obrazek

inny skaniaczkowy kwiat
Obrazek

skalnica
Obrazek

Obrazek

Obrazek

róża therese
Obrazek

Obrazek

Willam Baffin od Kasi
Obrazek

ostanie zakupy, 2 żurawki z zielonkawych kolorach. oczywiście pani na kiermaszu nie znała odmian
Obrazek
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Marzenko nie mogę się doczekać Twojego azaliowiska.
Sama choruję na te rośliny ale są dopiero w planach za rok.
Jaka pogoda u Ciebie ? U nas uporczywa mżawka więc zamiast w ogrodzie spędzę dzień pod kocykiem z książką nie myśląc o zarastających rabatach i trawie prawie po łydkę :roll:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, pogoda 2gi dzień ładna, świeci słońce i nawet dość ciepło. Wczoraj udało mi się uporządkować rabatę z różami, bo fiołki rogate miałam z tyłu, a wysokie z przodu. Oczywiście wyszłam tylko na chwilę z domu a godzinę grzebałam w ziemi. DObrze, że mój troskliwy synek upomniał mnie, żebym się spryskała zanim wyjdę z domu :;230 . A i tak komary krążyły nade mną jak sępy nad padliną.
Udało mi się jako tako uporządkować rośliny, ale efekty mizerne. Róże jeszcze nie kwitną. Mam tu 2 ND, Gartentraume, The Fairy. Indigoletta niestety padła ;:145 . DO tego kocimiętka, bratki, lawenda, czosnki, mieczyki, dzwonki. Chwasty miejsca już nie mają ;:306

znów trochę zdjęć
co to jest? mam żółte i różowe
Obrazek

cardinal de richelieu
Obrazek
spalony przez słońce

dalia
Obrazek

delosperma
Obrazek

dzwonek
Obrazek

Obrazek

azaliowisko chcę pod jałowcem z prawek strony dzwonka urządzić
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

To żółte (i różowe) to czosnek ozdobny, ostróżka letnia jest nad goździkiem liliowym i białym, ma pierzaste, marchewkowe liście i raz wprowadzona powinna Ci się wysiewać już sama. Nie piszę o COSIU, bo Ty na razie masz gromadzić a nie rozdawać (zachowuję cosia w pamięci). Nie mam dobrych doświadczeń z irysami, ale nasz guru od irysów, Sławek, na pewno Ci dobrze doradzi dobre sąsiedztwo. Marzko, a energii ogrodniczej Ci gratuluję i nowych rabatek także :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, jak dobrze, że mnie odwiedziłaś ;:196 i rozpoznałaś ostróżkę jednoroczną. A ja prosiłam Cię o nasionka, a mam już ją u siebie :tan . Twoja ma inny kolor, to moze jednak poproszę dalej o nasionka. Powinnam ją stąd przesadzić, bo rośnie na skalniaku. Dostałam ją ze skalnicą - jakie fajne są te wymiany :tan .
Pamiętaj proszę o COSIU dla siebie i wołaj o kawałek, wiesz, że z Tobą zawsze chętnie się podzielę.
Gromadzę, gromadzę i testuję co u mnie chce rosnąć. Będę obserwować i wybierać odpowiednie rośliny do siedliska. Nie chcę nic wbrew naturze robić na siłę. Planuję co prawda azalie i mam 3 rododendrony, ale kilka rzeczy można pielęgnować.

kolejne zdjęcia z siedliska
lewizja, z jednej kępki są 2 kolory ;:oj
Obrazek

dzwonek, ale jaki? podobny do pink octopus, jednak to nie on
Obrazek

Obrazek
rozdzwoniło mi sie siedlisko i zakochałam się w tych kwiatach. Wczoraj odkryłam, że rok temu wysiane nasionka, sadzonki siedziały w donicach całą zime, to też dzwonki. dosadziłam na różance

żółty czosnek ozdobny
Obrazek

różowy czosnek ozdobny
Obrazek
różowy poszedł wczoraj na brzeg różanki, a żółty pójdzie na skalniak do krokusów

jegomość od Jurka z górek
Obrazek

Obrazek

dalia nocą
Obrazek

adelaide hoodless nocą. komary cieły i ruszone zdjęcie wyszło
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gailardia
Obrazek

lilia przy gailardii, oczywiście prezent, lae ...wybaczcie nie pamiętam od kogo :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pęknie Marzenko w tym Twoim siedlisku ;:196 Lewizja ;:167 ja nie umiem jej hodować, pada mi za każdym razem :roll: ostatnia kępa piękna ;:170 Buziaczki!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, u mnie lewizje bezproblemowe. Rosną na skalniaku, mam 3 większe-kwitnące, kupione na targu i 3 mniejsze, które jeszcze nie kwitły, kupione przez net u Magdy. Za to mam nadzieję, że jak zakwitną to kolory będą inne niż te co teraz kwitną. Zimowały bez konkretnego przykrycia, jedynie dąb nasypał na nie liści jesienią. Jak zaczną kwitnąć, to kwitną nie przerwanie do późnej jesieni praktycznie

lilie lolypoop
Obrazek

te same z drugiej strony
Obrazek

obok rośnie taka
Obrazek

inną zżerają robale ;:131
Obrazek
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Jejku ta przedostatnia będzie bombowa tyle kwiatów ;:oj
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Widzę, że lewizja ma się bardzo dobrze.Moje i już przekwitły i wyglądają nieciekawie.Chyba trochę za dużo deszczu, a one tego nie lubią.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Marzenko lilje masz cudowne ,takie niespotykane kolorki ,zajrzyj do mojej nostalgii jest po prostu cudna moja miłość masz tam całą fotorelację w wykonaniu mojego starszego syna ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Intryguje mnie ta gigantyczna lilia. Musisz pokazać jak zakwitnie!
A to "błoto" z larwami szkodników usuń jak najszybciej!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”