Borówka amerykańska - 3 cz
Re: Borówka amerykańska - 3 cz
Ja w tym roku posadziłem 2 odmiany m.in. Bluecorp i na razie dobrze rosną , za rok oczekuję pierwszych owoców.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety w tym roku jeden z 4 krzaczków nie zakwitł, a co za tym idzie nie ma owoców 
Ostatni w rzędzie ma lekko żółte liście i tak mizernie wygląda w porównaniu z reszta, ale owoce ma choć nie liczne.
Czy coś mu podać dodatkowo.

PS. sorry za zamglony obraz dopiero na kompie zobaczyłem że ktoś odbił odcisk palca na obiektywie...

Ostatni w rzędzie ma lekko żółte liście i tak mizernie wygląda w porównaniu z reszta, ale owoce ma choć nie liczne.
Czy coś mu podać dodatkowo.

PS. sorry za zamglony obraz dopiero na kompie zobaczyłem że ktoś odbił odcisk palca na obiektywie...
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Super kwitnie !! . Możesz dać np trawy skoszonej pod krzaki to zawsze zakwasi troszku ziemię a jak wiadomo borówki lubią kwaśną ziemię . Oczywiście jak nic się im nie działo to trzeba pilnować wilgoć ziemi . Borówka z tego co wiem musi mieć wilgotną i przepuszczalna ziemię . Moje 2 krzaki ładnie kwitły i ładnie dały owoców jak na 1 raz . Jeden wcale nie zakwitł ale co tam poczeka sie ;)
Maniak roślin egzotycznych 

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryskałem tydzień temu swoje borówki na pryszczarka środkiem Fastac, niestety pojawiają się nowe uszkodzenia spowodowane jego żerowaniem...
Rośliny spryskałem dokładnie, odpowiednim stężeniem i mimo to efekt raczej znikomy.
Po jakim czasie najlepiej powtórzyć zabieg?
Dodam, że powyższym środkiem można opryskiwać tylko dwa razy w sezonie i zastanawiam się czy zrobić to już, czy zostawić drugą rundę na gorsze czasy?
Czym ewentualnie można jeszcze walczyć z pryszczarkiem?
Rośliny spryskałem dokładnie, odpowiednim stężeniem i mimo to efekt raczej znikomy.
Po jakim czasie najlepiej powtórzyć zabieg?
Dodam, że powyższym środkiem można opryskiwać tylko dwa razy w sezonie i zastanawiam się czy zrobić to już, czy zostawić drugą rundę na gorsze czasy?
Czym ewentualnie można jeszcze walczyć z pryszczarkiem?

Pozdrawiam, Jacek
Ja myślę że to trochę za wcześnie, aby środek zaczął działać. Ja proponuję powtórzyć za 1 lub 2 tygodnie. 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
bioy-Fastac jest pyretroidem i działa w temp. do 15 st.U mnie po 1 oprysku problem jak na razie się skończył.Problem jest w tym że oprócz Fastac i Jestac(inna nazwa tego samego) nie ma innych zarejestrowanych środków na pryszczarka.Kiedyś zalecano Owadofos 540 EC fosforoorganiczny,układowy temp.pow.20 st-wycofany kilka lat temu.Na własną odpowiedzialność możesz próbować z zoocydami innych grup np.neonikotynidy_Confidor,Mospilan itp.
- bioy
Dzięki serdeczne. Poobserwuję sprawę jeszcze z tydzień i jak będzie źle to może Mospilanem faktycznie spróbuję, jako że mam go pod ręką.
W czasie oprysku Fastac-iem, temperatura wynosiła 23*C i taka utrzymywała się do rana, więc trochę za ciepło było
W czasie oprysku Fastac-iem, temperatura wynosiła 23*C i taka utrzymywała się do rana, więc trochę za ciepło było

Pozdrawiam, Jacek
-
TO JUŻ WIESZ DLA CZEGO NIE ZADZIAŁAŁO!
- bioy
Niestety u mnie już od dawna temperatura nie spadła poniżej 20, nie mówiąc o 15*C.
Dopiero dzisiejsza noc będzie chłodniejsza...
Dopiero dzisiejsza noc będzie chłodniejsza...
Pozdrawiam, Jacek
A wie ktoś może ile lat borówka Bluecorp musi rosnąć aby osiągnąć 150 cm wysokości, i ile z takiego krzaczka jest kg owoców. A i jeszcze kiedy się ukorzenia borókę , czy można tak jak porzeczki, czyli poprzez zdrewniałe sztobry 20 cm

-
poczytaj-drzewa i krzewy owocowe-str 3-borówka amerykańska rozmnażanie.
Kupiłem ostatnio kilka krzaków borówki i w każdej z nich w torfie było sporo granulatu/nawozu ? dziwi mnie to że on się nie rozpuścił . Po ściśnięciu pęka i coś się z niego wylewa . Sadzonki były w tych doniczkach 1-2 lata więc tyle ma ten "nawóz" , to normalne że się nie rozpuścił ?

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2012, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To nawóz typu osmocote, otoczka rozpuszcza się bardzo powoli uwalniając prze cały sezon zawartość ze środka.Po zużyciu nawozu pozostaje słabo rozpuszczalna otoczka.
Pozdrawiam Andrzej
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Dokładnie jak pisze anestle
Moja borówka ciąg dalszy

Moja borówka ciąg dalszy

Maniak roślin egzotycznych