Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ostróżka z nasion?
Na poluje jest mnóstwo tych jednorocznych 

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja ostróżkę z nasion dopiero w tym sezonie wysiałam, zobaczymy co z tego wyjdzie w przyszłym roku. Ale za to te podarowane przez Sąsiadkę pięknie kwitną

Ta jest przepiękna dużo ciemniejsza i mieni się z pomiędzy ciemnego indygo fioletem
Koniecznie muszę rozmnożyć

Ta jest przepiękna dużo ciemniejsza i mieni się z pomiędzy ciemnego indygo fioletem

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Sylwia! Tak! Koniecznie zbieraj nasionka, bo śliczne!
Już ustawiam się w kolejce jeśli będziesz miała na zbyciu!

Już ustawiam się w kolejce jeśli będziesz miała na zbyciu!

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- zeberka4
Faktycznie cudowne te 2 z ostatnich zdjęć, chętnie odkupiłabym od takich troszkę nasionek. Lub wymieniła się 

- zeberka4
Re: Chudziutka ostróżka
A w jakim ona jest miejscu? Z moje doświadczenia wynika że ostróżki wymagają miejsc słonecznych i suchych.
- Dziunia87
Jeszcze nie zbierałam nasion z ostróżek, ale jeśli mi sie uda to pójdą na akcję wymiany
Lub jeśli ktoś się boi, że zabraknie to podeślę 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Sylwia! Zakładamy ,,listę społeczną"....
Ja mam wysiane, ale moje maleńkie i w tym roku nie zakwitną, no i na 100% takich cudnych nie mam 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- Dziunia87
W międzyczasie zamieszcze jeszcze fotki tej ostróżki 

Grubość pędów zależy w pewnym stopniu od wieku rośliny, ale też od odmiany, nie nawożenia.Grubsze łodygi mają bardziej szlachetne odmiany o pełniejszych kwiatach i bogatszych kwiatostanach.Niestety też się łamią, bo łodygi mimo iż grube są kruche i puste w środku.Ostróżki nie są też zbyt długowieczne, u mnie wytrzymywały 3-4 lata.Często też całe pędy wyłamywały się u podstawy (mimo podwiązania), gdzie bywają dość zdrewniałe.
Podatność na mączniaka też zależy w pewnym stopniu od odmiany.Miałam takie, które chorowały co roku, ale i takie, które nigdy mączniaka nie miały i aż żal było ścinać gdy przekwitły.Jednak te drugie bardzo ślimakom smakowały
Podatność na mączniaka też zależy w pewnym stopniu od odmiany.Miałam takie, które chorowały co roku, ale i takie, które nigdy mączniaka nie miały i aż żal było ścinać gdy przekwitły.Jednak te drugie bardzo ślimakom smakowały

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje ostróżki po ulewie zostały poskracane o pędy kwiatowe.
Jak pisze koleżanka moje były podtrzymane obręczami
i niestety to jest duży błąd.
Sąsiadka nie miała wcale podpartych i przetrwały.
Moje przed ulewą

Jak pisze koleżanka moje były podtrzymane obręczami
i niestety to jest duży błąd.
Sąsiadka nie miała wcale podpartych i przetrwały.
Moje przed ulewą

Moja ostróżka rośnie na stanowisku słonecznym, podłoże raczej ciężkie i wyjałowione, więc podlewam nawozem interwencyjnym substrala.
Niestety trzeci sezon a ona niewiele zgęstniała. Zaczynam tylko radzić sobie z tą pleśnią, którą w tym roku prawie opanowałam.
Z tego, co piszecie, wynika, że lepiej przywiązywać ją do bambusowaych patyków?
Mam problem z dodawaniem zdjęć, więc trudno mi ją pokazać. Kwiaty ma pojedyńcze, ale gęste - nie wiem, czy to szlachetna odmiana, czy nie
Niestety trzeci sezon a ona niewiele zgęstniała. Zaczynam tylko radzić sobie z tą pleśnią, którą w tym roku prawie opanowałam.
Z tego, co piszecie, wynika, że lepiej przywiązywać ją do bambusowaych patyków?
Mam problem z dodawaniem zdjęć, więc trudno mi ją pokazać. Kwiaty ma pojedyńcze, ale gęste - nie wiem, czy to szlachetna odmiana, czy nie

Kto wygra w tej nierównej walce? Rośliny, czy ja? A może jeszczo ktoś inny?
Ostróżki nie lubią ciężkich gleb, może kup i posadź w innym miejscu? U mnie jest podobnie i ostróżki słabo rosły, ciągle chorowały.Dopiero jak posadziłam nowe silne sadzonki w innym miejscu, bardziej suchym, na niewielkim wzniesieniu terenu dochowałam się dorodnych egzemplarzy.Piękne były niestety tylko 2 lata, po tej zimie słabiej odbiły, bo jak pisałam nie są zbyt długowieczne.Wykopałam i posadziłam młode, wysiane w zeszłym roku z nasion zebranych z tamtych.
Dzięki za pomysł, selli7. Wysiewa się nasiona od razu do gruntu? Zresztą nie wiem, czy jakieś będą, jeśli ostróżka nie zakwitnie ponownie.
Co do zmiany stanowiska, to może być kłopot. Mam tylko po ok. 6-7 m po dwóch stronach ogrodu. Jedna strona zajęta przez 4 hortensje, żurawke, dziką różę i to, co od sąsiada przejdzie na moja stronę, a ma odpowiednie kolory (niebieski, fioletowy i różowy, ew biały). Na razie toleruję jedna małą różę herbacianą i chyba czosnek (żółty), bo dzielnie sobie radzą i głupio usuwać roślinkę, która (jak to zrobił czosnek) rozrasta się mimo, że nic przy niej nie robię.
Uparłam się na te kolory, bo ogród malutki. Ale ciągle coś przemarza (budleja), choruje i wypada itd.
Nie wiem, czy ma sens kupowanie bylin w internecie, więc moje zakupy są raczej przypadkowe. Dzisiaj przyniosłam trzykrotki wirg. i nie wiem, gdzie je dać. Wybór to cień lub pełne słońce.
Chyba potrzebuję dokładnego planowania i konsekwencji
Co do zmiany stanowiska, to może być kłopot. Mam tylko po ok. 6-7 m po dwóch stronach ogrodu. Jedna strona zajęta przez 4 hortensje, żurawke, dziką różę i to, co od sąsiada przejdzie na moja stronę, a ma odpowiednie kolory (niebieski, fioletowy i różowy, ew biały). Na razie toleruję jedna małą różę herbacianą i chyba czosnek (żółty), bo dzielnie sobie radzą i głupio usuwać roślinkę, która (jak to zrobił czosnek) rozrasta się mimo, że nic przy niej nie robię.
Uparłam się na te kolory, bo ogród malutki. Ale ciągle coś przemarza (budleja), choruje i wypada itd.
Nie wiem, czy ma sens kupowanie bylin w internecie, więc moje zakupy są raczej przypadkowe. Dzisiaj przyniosłam trzykrotki wirg. i nie wiem, gdzie je dać. Wybór to cień lub pełne słońce.
Chyba potrzebuję dokładnego planowania i konsekwencji

Ja sypnęłam nasionka zaraz po dojrzeniu w kącik ogrodu.Wykiełkowały w tym samym sezonie, na wiosnę z maleńkich karp pojawiły się małe roślinki z kilkoma listkami.Dopiero jak dobrze odbiły po zimie to je przesadziłam.Niekłopotliwe, trzeba tylko o tym pamiętać, aby nie wypielić.
Spróbuję więc z nasionami, o ile jeszcze raz zakwitnie. Zawsze wydawało mi się, że sadzonki są zdrowsze i lepiej rosną. No ale przecież ktoś jednak te sadzonki robi z nasion
Wiele jeszcze nauki przede mną

Wiele jeszcze nauki przede mną