Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

różyczki piękne,,, i hosty wiadomo ;:215
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko mi się podoba, róże, kaktusy, radosna rabatka z firletką, ale dzisiaj najbardziej cień, drzewo, hamak i hosty :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, jak miło, że mogę cię znowu odwiedzać u ciebie. Zawsze się tutaj dobrze czuję, bo klimat twojego ogrodu pasuje mi idealnie. No i te świetne, klarowne zdjęcia. Czego chcieć więcej? Bardzo, ale to bardzo jestem rada, że mogę znów oglądać. :D :D :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko mnie to miejsce kojarzy się z takim ala historycznym ogrodem - zakątek z hostami na tle starych drzew. Może więcej ich bedzie - jakie masz plany ?
Obrazek
Ja nie planowałam wcale powiększania ilości host ale niechcący wyszła wymiana bo wolałam tak niż kasę i mam 7 nowych odmian ... jak dla mnie to dużo. Hosta Thunder Bold jest w moim typie czyli mam podobne. Do tego dla urozmaicenia w kolorze niebiesko-seledynowym .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mariola! Masz dużo racji ;:173 Ale też fakt, że zaraz buchną dalie.
Komary upatrzyły sobie okolice kompostu i paprotowisko, więc już od popołudnia staram się tam nie zaglądać, no chyba, że mam jakieś łęty do wyrzucenia ;:224

Agness- Agusiu! kaktusy uwielbiam, bo wybaczają mi moje lenistwo i zapominalstwo! Od czasu do czasu coś sobie dokupuję. Niestety odchorowały pierwsze lato na nowym miejscu - najpierw się poparzyły (wystawiłam na słońce - przecież lubią - a jak! ;:223 ), a potem przyplątał się wełnowiec, z którym cały czas walczę.

Ania! Cieszę się, że Ci się podobają! ;:196

Irminko! Ja też uwielbiam to miejsce ;:173

Wandziu! Zagladaj! Bardzo się cieszę z każdej Twojej wizyty!

Krysiu! Mając stare drzewa, posiadam sporo areału w cieniu. Mam miejsce na jeszcze kilka host, zwłaszcza, że zamierzam skutecznie obsadzić miejsce pod bzem, gdzie zawsze był ugór i wiecznie walczyłam tam z chwastami. Z czasem dołowałam tam różne rośliny np do wydania. Część się nie "wydała" i rosną: rozchodnik, kokoryczka, piwonie, trzykrotka, bergenie. Chcę pomiędzy posadzić hosty, ale te najpopularniejsze i najmniej wymagające.

Wczoraj musiałam przetrzebić pomidory. Muszę poczytać, jak je zakończyć, bo już wychodzą mi ze szklarni, a więcej i tak nie przejem. Już wiem, że posadziłam za gęsto i powinno tam rosnąć 6-7 sztuk, a rośnie 10 ;:223

I jeszcze przycięłam świerk kłujacy. stwierdziłam, że będę go formować, bo i tak nie ma miejsca, żeby urósł naturalnie. Potem będzie problem z wycięciem, więc bedę pitolić na okrągło ;:306

Parę fotek:

Taka mucha malownicza bodajże na rudbekii:

Obrazek

Juka mi zakwitnie! :heja

Obrazek

Obrazek

Tojeść bulwiasta

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłeczko powiedz proszę, laikowi, juki kwitną raz na dwa lata, czy jak? A może stara rozeta po zakwitnięciu obumiera a nowe potem kwitną jak osiągną dojrzałość? Jak to z jukami jest?
Dalia żółtek świeci w zagonku daliowym. Zaciasno je posadziłam, oj zaciasno. Nie miałam pojęcia, ze tak wyrosną. Mają sporo deszczu jak na siedlisko i nawóz spod królików chyba im smakuje :wink:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Zamiast 6-7 pomidorków ,masz 10 ,a ja zamiast 23 ,posadziłam 37, . ;:223 .I jak tu się pomiędzy nimi przemieszczać . ;:223

China Girl -bajeczna .Taka koronkowa . ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze ... to nie tylko ja taki błąd z sadzeniem pomidorów zrobiłam.
Wczoraj prawie czołgając się podcięłam dolne liście aby poprawić cyrkulację powietrza oczywiście uważając aby został przynajmniej jeden pod gronem.
Liściory niektórych odmian tak ogromne a jakieś malinowe tak wysokie,że też będę ogławiać bo sufitu sięgają ...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Miłka, jeśli pomidory masz na sznurkach to po zebraniu dolnych gron, opuść je tak, by łodyga nawet kładła się na ziemi. Kiedyś Tadeusz48 ładnie to na zdjęciach pokazywał. Po to masz szklarnię by cieszyć się pomidorami jak najdłużej.
W zeszłym roku w gruncie miałam część pomidorów, które przewieszały się przez paliki, takie wielkie wyrosły. :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Comcia! A ja się zastanawiałam co dalej? ;:306 Rady Tadeusza biorę sobie do serca, bo to doświadczony ogrodnik!

Jolu! Moja szklarnia otwiera się ze wszystkich stron, a i tak ledwie mieszam w krzakach! :;230

Marzka! Juka kwitnie mi po raz pierwszy (od 4 lat), ale w zasadzie jest tak, jak piszesz.
Z daliami, to człowiek sam dochodzi w miarę upływu lat do wprawy. Najlepsze są własne doświadczenia :wink:

Krysiu! Też mam potwory! Jeden to nawet mi się staśmił więc nie mogę potem brać z niego nasion :-( Jest wilgotno i ciepło więc ładnie rosną, ale powoli zaczynam obawiać się zarazy :-(

Nie było mnie w domu 2 dni. W międzyczasie ulewa poszargała mi ogród. Czeka mnie pielenie, wszędzie :evil: Z przodu zaczyna brzydko być więc sobota pod znakiem haczki :;230

Fotki niedzisiejsze, ale muszą być ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła mi pierwsza dalia (Fascynation), ale po ulewie miała niemedialny wizerunek. ;:131 W zasadzie zaraz się zacznie, bo mnóstwo z nich ma pąki :heja
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bursztynowa mucha jest fascynująca. Kapitalne zdjęcie. Ileż to świata można zobaczyć dzięki takim zbliżeniom.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No to mnie "pocieszyłaś" z tym, ze Twoja juka po 4ch latach zakwitnie. Oj będę czekac jeszcze z 3lata jak nic.
U mnie też mnóstwo dalii ma pąki, pewnie wszystkie na raz nie zakwitną... i dobrze.
Nie mam jak wkleić tej żółtej co to już się rozchyla, bo jak nie brak prądu to inna przeszkoda
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzka, Wanda! Dzięki za miłe słowa i odwiedziny. Uwielbiam robić makro, ale to ciężko coś ładnego zrobić, muszę się nauczyć :-)
A zdarza się, że juki szybciej kwitną, choć bez kwiatów też mi się podobają!

Dziś posadziłam hostę moich marzeń, ale sfocę jak będzie lepsze światło, bo juz prawie ciemno było :;230

Szybciutkie fotki na dziś:

Liliowce od Małgosi Deirde. Będę cuuudne!

Obrazek

Pysznogłówka

Obrazek

Sandra Renessaince

Obrazek
Miłka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko nie wiem co masz na myśli pisząc ...
Krysiu! Też mam potwory! Jeden to nawet mi się staśmił więc nie mogę potem brać z niego nasion
że się staśmił ale moje prawie wszystkie malinowe jak miały po jednym gronie dostały taką jakby płaską łodygę a za kilka dni zauważyłam 2 zrośnięte pędy. Odczekałam chwile aż sie rozdzieliły i jeden pęd odcięłam bo prowadzę wszystkie tylko na 1 pęd.
Czy możesz zrobić zdjęcie temu pomidorowi ?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! W szklarni jest taki gąszcz, że nie sposób zrobić zdjęcia, ale może jutro spróbuję innym obiektywem.
Może to taka uroda, ale gdzieś tu na forum przeczytałam o taśmieniu i żeby nie brać z takiego krzaka nasion z pomidorów, bo przekazuje złe geny :-)

Parę fotek na dziś (wieści jutro, bo dziś późno)

Mikelite

Obrazek

Dalia Burgund (chyba :roll: )

Obrazek

Bonica

Obrazek

Zakwitły nagietki

Obrazek

Pierwsza dalia w tym roku - Fascynation

Obrazek

Rhino Hide - moja nowa ulubienica! ;:173

Obrazek