trochę cienia na działce

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Re: trochę cienia na działce

Post »

Jasne, że dam, ale niestety mogę to zrobić dopiero wieczorem ;:173
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Proszę. Zdjęcia dzisiejsze. Kupiłam ją jesienią 2010 roku jako sadzonkę prawdopodobnie dwuletnią. Taki jednopędowy wysoki kij, grubości damskiego kciuka (na dole). Teraz na dole jest grubości damskiego przedramienia koło łokcia. Rozgałęzienie jest na wysokości 1,5 m. Korona ma szerokość około 2 m. (ale obcinałam trochę). W zeszłym roku miała 1 kwiat, w tym duuużo. Wiele kwiatów i końcówek gałązek uszkodził grad. Mieszkam na piachach, więc ziemi raczej za dobrej nie ma. Podsypałam trochę przed wsadzeniem. Nie zabezpieczam na zimę, nie zasilam. Rośnie jak na drożdżach, przyrosty ma długie.
Jest piękna.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
aga780
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2013, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za fotki Katalpy. Faktycznie piękna i już sie nastawiłam, że na pewno ją kupię. Tylko poczekam do wsadzenia aż się pogoda trochę zmieni na zimniejsza:):) Naprawdę podoba mi się, wczoraj byłam u znajomej i sobie też ją zobaczyłam na żywo. Tylko muszę poszukać gdzieś sadzonek.
pzd aga
pozdrawiam, aga
kakatarzyna
100p
100p
Od: 1 mar 2013, o 10:19

Post »

Czy katalpa puszcza takie wąsy z nasionkami?
Wczoraj widziałam takie drzewo pod marketem i nie byłam pewna, czy ty to samo.
Kasia

tyle pomysłów, a tak mało czasu
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na sumaka uważaj. Fakt - szybko rośnie, daje cien, ładny jest, ale to bardzo inwazyjna roślina, latami będziesz walczyć z odrostami.
aga780
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2013, o 21:27

Post »

O sumaku już się dowiedziałam niemiłych rzeczy:):) więc zakupiłam piękną katalpę zgodnie z poradami forumowiczek:):)
pozdrawiam, aga
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17

Post »

Moja katalpa wolno rośnie :roll: A w ogóle trafiła do nas przez pomyłkę, bo kupiliśmy orzecha włoskiego, a wyrosła ona :D Na jedno zwrócę uwagę, że późno wypuszcza liście. Wszystko zielone, a ona goła. Sumaka mam i dobrze, że rośnie w trawniku, bo faktycznie mnóstwo odrostów ma, ale są koszone.
Z szybko rosnących polecam wierzbę płaczącą. Z gałęzi w ciągu trzech lat wyrosło dość wysokie i rozłożyste drzewo. Można dowolnie ciąć. NIestety mężowi się nie podoba :roll:
Agnieszka
kakatarzyna
100p
100p
Od: 1 mar 2013, o 10:19

Post »

Wiele złego słyszałam o tym sumaku, ale zakochałam się w nim jak jeszcze mieszkałam w blokach - rósł przed klatką.
Wokół niego regularnie koszono trawę i nigdzie indziej nie wyrósł. Fakt wiosną miał małe sadzonki, ale skoszone nie odrastały do nowego sezonu.
W zeszłym roku dwie mu odkopałam i podsadziłam u siebie. Jeszcze jedną dostałam od kolegi.
Na chwile obecną dwie mi pięknie rosną, a jedną M. skosił ;:124
Natomiast sumak, który rósł ok 15 lat pod blokiem w przyszłym roku jest chyba do wycięcia.
Puścił w tym sezonie tylko kilka liści i powoli umiera.
Czytałam, że są to rośliny dość krótkowieczne.
Kasia

tyle pomysłów, a tak mało czasu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”