Pierwsze storczyki- co dalej z uprawą?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witaj kakadu :D
opadanie kwiatów może być spowodowane stresem po przeniesieniu storczyka do domu-inne warunki,niż dotąd,może też zaczyna przekwitać,kwiatki same spadną nie usuwaj,chyba że Ci szpecą
zwiększ wilgotność wokół rośliny-tacka z keramzytem zalanym wodą
podlewamy miękką wodą-przegotowana odstała,destylowana,deszczówka
nie zraszaj kwiatów-mogą dostać brzydkich plam lub co gorsza,jakiegoś grzyba
jężeli odpadł najstarszy liść widocznie był już jego czas,czasem najstarsze odpadają
pomyszkuj po wątkach -tych starszych i tych nowszych
życzę powodzenia, :D w razie potrzeby pytaj
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kakadu, ja na pierwszej fotce widzę 2 storczyki. Piszesz, że przez 6 m-cy w roku masz wysokie temperatury, więc wnioskuję, że mieszkasz gdzieś sporo na południe od Polski. Temperatura powyżej 30 stopni storczykowi nie zaszkodzi, ale spryskiwać go musisz, a właściwie zamgławiać. Ustaw tez w pobliżu naczynia z wodą lub doniczki ustaw na tackach z wodą, ale tak, aby doniczka nie stała bezpośrednio w wodzie, lecz na keramzycie lub podstawce. Przy tak wysokich temperaturach obserwuj korzenie te w doniczce. Zapewne szybciej będą robić się srebrzysto szare, a doniczka leciutka. Wówczas nie podlewaj, ale wstawiaj do naczynia z przegotowaną i odstałą woda /lub destylowaną/ z dodatkiem 1/4 zalecanej dawki nawozu do storczyków. Woda ma sięgać ok. 1 cm poniżej brzegu doniczki. Moczenie ok. 20 minut. Odstawiamy do odcieknięcia i mamy spokój ok. 10 dni.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko oby częściej :D , nie gniewam się ;:4 !
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Witaj, Kakadu! Ja też jestem początkującym storczykomaniakiem i zadaję mnóstwo pytań - wiem jak to jest na początku, gdy kompletnie nie wie się, co począć z najprostszymi sprawami.
Do rad moich bardziej doświadczonych koleżanek dodam tylko, że przy zamgławianiu bardzo ważne jest, aby woda nie dostała się do serca, czyli stożka wzrostu storczyka (tego miejsca pomiędzy najnowszymi liśćmi, z którego wyrosną kolejne).

Życzę Ci długich i przepięknych kwitnień Twojego falka!
jasminee1 :wit
kakadu0405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 22:41

Post »

Dziękuje serdecznie za porady, trochę mnie uspokoiły. Na pewno przeczytam lekturę na forum, co zresztą już zaczęłam robić, ale kiedy nie wie sie nawet co sie ma to dość trudno szukać po omacku :-) Wiec na początek dziękuje za identyfikacje mojego kwiatka. Mam jednak pytanie do Wandy, ponieważ nie do końca rozumiem kwestie podlewania. Moja doniczka jest dość dziwna, prawdę mówiąc wygląda jak akwarium 20cm x20cm. Kamienie, drobny żwirek, chyba trochę kory i czegoś co wygląda jak przesuszona ziemia leśna albo torf, nie wiem, ciężko opisać, wiec dołączę zdjęcie. Widok taki sam po drugiej stronie doniczki. Doniczka nie ma żadnych otworów od spodu, wiec nie wiem jak miałabym odsączyć wodę i tym samym jak podlać kwiaty nie robiąc im tym samym krzywdy. Wszystko razem jest bardzo ciężkie i niewygodne do przenoszenia. wielkość całego storczyka a raczej dwóch, z doniczka to ponad 85 cm
Pozdrawiam
Marta Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm, to jest problem. Zwykle storczyki, a szczególnie Phalaenopsisy są sprzedawane w plastikowych, przeźroczystych doniczkach. Jeżeli w kompozycjach, to tak zrobionych, aby można było bez problemu wyjąć doniczkę z kwiatkiem do namoczenia. Zupełnie nie wiem, jak ten problem rozwiązać u ciebie. Może nalać trochę wody do tej donicy, ale tak, aby korzenie nie dotykały wody. Woda będzie parowała i być może korzonkom to wystarczy. Natomiast z wierzchu spryskiwać lub przemywać liście zwilżonym wacikiem lub szmatką.
kakadu0405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hmm, może.... pomyśle nad tym lub podjadę do sklepu z którego był mi przywieziony (jak w ogóle go znajdę) i spytam sie co robić lub ewentualnie, czy mogą mi go przesadzić... pozdrowienia dla Sulejówka, bardzo za nim tęsknie
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Kochani witam.
jestem tu nowa,ale chciałam się pochwalić moimi storczykami.Kupiłam je tydzień temu i tylko białe zrzuciły po 1 pączku,a reszta zaczęła się rozwijać. Czy to oznacza,że już będą rosły? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I bardzo dobrze. Znaczy, że im dobrze u ciebie. Nie przelej ich tylko i nie wystawiaj na bezpośrednie słońce.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Dziękuję.
Stoją na północnym oknie, ale czytałam na tym forum,że i tu udaje sie uprawa.Drugie okno jest południowe,więc uprawa tam odpada :( .
Mam nadzieję nie przelać. Jutro podlewam jeden biały, bo ma korzonki siwe i doniczka leciutka .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

menia pisze:Dziękuję.
Stoją na północnym oknie, ale czytałam na tym forum,że i tu udaje się uprawa.Drugie okno jest południowe,więc uprawa tam odpada :( .
Mam nadzieję nie przelać. Jutro podlewam jeden biały, bo ma korzonki siwe i doniczka leciutka .
a ja trzymam na południowym i im sie nic nie dzieje ;) trzeba tylko cieniować.
a że korzonki siwe, to dobrze. bo powinny być szaro-srebrne, po podlaniu zielone (bo wtedy welamen, czyli to srebrne staje się przeźroczysty i odsłania zielone wnętrze korzenia)
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym je przesadziła do przeźroczystych doniczek. Tak jest wygodniej i bezpieczniej dla nich. Kompozycje ze storczyków można zrobić różne i to bardzo piękne.
kakadu0405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

moje kwiatki padają jak muchy:-((((((. Jeden po drugim więdnie i spada a łodygi u góry żółkną;-( mam go drugi tydzień i mam wrażenie ze zraz będzie jego koniec..... co mam robić? podciąć te gnijące łodygi?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

łodygi zostaw,przede wszystkim przesadź,z uśpionych oczek możesz się doczekać nowych kwiatów
pozdr Dorota
Moje storczyki
kakadu0405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

czuje sie jak dziecko w mroku..... Jak mam przesadzić tego giganta i w co?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”