Chyba, że nie doczekają tygodnia moje pomidory, to zawsze mogę szybciej

Etat zawsze można stworzyć, na tylu forumowiczów, pensja byłaby całkiem przyzwoita

Dzięki za odpowiedź, tak wyglądają też moje pomidory:Daro65 pisze:Rysiek - od dobrych 30 lat nawożę warzywniak kupami od gołębi i to naprawdę jest "bomba ekologiczna"Rysiu92 pisze:Witam, mam problem z pomidorami, w tym roku pierwszy raz je uprawiam. Ziemia niezbyt urodzajna, ale pod każdy krzak wrzuciłem gnój od gołębi.). Wszystko na tym pięknie rośnie pod warunkiem, że tylko i wyłącznie jesienią. Jeśli masz bardzo lekką glebę to pod pomidory możesz dać wiosną ale bardzo wczesną wiosną i z umiarem.
Pozdrawiam
NieprawdopodobneRysiu92 pisze:Chyba Darku dałem za dużo, po dwa, trzy szpadle pod krzak.
forumowicz miałam to samo co logitech55 z tym że u mnie czubek pomidora był bardzo jasny. Doszłam do wniosku że jest głodny i zafundowałam mu: woda z większą dawką NPK niż zalecane - 10 dni bez podlewania i znów woda z NPKforumowicz pisze: Padła odpowiedź, że głodny, to nie czekaj na inną odpowiedź tylko daj nawóz. Nie pod krzak. Dolistnie. I szybko się przekonasz czy pilosula miała rację, czy nie. I będziesz bogatszy o doświadczenie , bo albo pomidor jeszcze bardziej podwinie rogi albo je wyprostuje.
Ja obstawiam, że jeszcze bardziej podwinie rogi, bo sądząc po wyglądzie ,jest to jakiś typ generatywny.
Chodziło mi o to, że nie daje nic /na razie/ oprócz kompostu i obornika, a opryski robię ze skrzypu i pokrzywy. Oczywiście jak miałam mszyce na różach i jaśminie to pryskałam decisem i karate ale jeśli chodzi o warzywa i owoce to staram się jak najmniej zasilać i opryskiwać innymi niż naturalne. Nie zależy mi na dużych zbiorach ale na jak najbardziej zdrowych. Ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem i dopiero się uczę, to wszystko co się kupuje w ogrodniczym /nawozy, środki na choroby i szkodniki/ określam jako nienaturalne. Wiem, że może być to błąd logiczny, ale mam za małą wiedzę aby definitywnie powiedzieć, że coś nie jest chemią. Ekologiczne to według mnie naturalne: kompost, obornik, rośliny: skrzyp, pokrzywa, mlecz, rumianek....forumowicz pisze:A siarczan magnezu jest nieekologiczny ?.joannamm pisze:Ja jestem zwolennikiem ekologicznej uprawy
forumowicz pisze:NieprawdopodobneRysiu92 pisze:Chyba Darku dałem za dużo, po dwa, trzy szpadle pod krzak.![]()