U mnie od kilku dni leje, więc mam troszkę czasu żeby chociaż Wam odpowiedzieć.
Przepraszam, że robię to z takim poślizgiem

Mam Kilka fotek ustrzelonych w biegu, ale ostrzegam - będzie nudno i monotematycznie, ponieważ w większości to zdjęcia piwonii. Tak więc kto lubi piwonie, zapraszam ....
Agatko 123 ostatnio nie zdążyłam Ci podziękować za odwiedziny

Dla Ciebie zamazana lawenda spoglądająca na Pastelkę:

Aguś - aage Twoje komplementy są naprawdę niezasłużone, ale cieszę się że lubisz bywać w moim ogrodzie mimo niesystematyczności gospodyni. Len polecam z całego serca - sama go pokochałam. Jeśli tylko chcesz to zrobie ci sadzoneczkę
Aguś, sama się prosiłaś - to jest to miejsce do zagospodarowania - popuść wodze fantazji i zamieszkaj w moim ogrodzie

A może któremuś z moich milych gości wpadnie do głowy pomysł jak zagospodarować to miejsce i pomoże Agnieszce? To miejsce łączy ogród przed domem z przejściem na tył ogrodu.
Aguniado

Dziękuję Ci kochana za tak miłe słowa o moim ogrodzie - tym bardziej, że padają z ust właścicielki idealnego ogrodu

Agnieszko, dla Ciebie polskie piwonie

Majeczko majka411 kochana dziękuję Ci, że chcesz być ze mną w nowym wątku. Bardzo cenię sobie twoją obecność, a u Ciebie jestem prawie codziennie pooglądać Twoje przepiękne róże. Masz do nich rękę

Dla Ciebie jedyna - na razie - różyczka. Plastic bombastic, czyli Leonek. może i jest plastikowa, ale bardzo ją lubię.

Majeczko Edulkotkowa bardzo lubię jak mnie odwiedzasz. I do tego prawisz jeszcze komplementy

Majutku, dla Ciebie piwonie

Pacynko moja kochana witaj Cieszę się, że jesteś w moim ogrodzie, mam nadzieję, że zawitasz w nim nie tylko wirtualnie.
Co do irysów, to więcej ujęc nie będzie, bo nie zdążyłam pstryknąć fotek .... Poprawię się za rok, ok?
Co do brzózki to teraz nie jest już taka spektakularna, ale rośnie ładnie. Postaram się jej cyknąć fotkę i wstawić......tymczasem jednak dla Ciebie co? Piwonie oczywiście

Sławku slanka-flora ja też do nieśmiałych osób nie należę, ale takie słowa jak Twoje dopiero mnie onieśmielają....

Bardzo się cieszę, że trafiłeś do mnie i miło mi będzie jeśli jeszcze tu zajrzysz. Nie obiecuję - niestety - częstej bytności w swoim wątku, ale odpowiem zawsze, bo Gość w ogrodzie święta rzecz.
Dla Ciebie dla odmiany widok na tylne tarasy wieczorową porą

Aga 780 kochana co Tobie mam zadedykować? Ty znasz mój ogród w realu, wiec wiesz, że wcale nie jest tak pięknie jak na fotkach. Zdjęcia potrafią oszukac oko....
Wiem, że ostatnio zakochałaś się w Mufki szałwii i kocimiętce - i wcale mnie to nie dziwi, bo ja też. Nie mam teraz szałwiowych zdjęć, ale popatrz jak piękny potrafi być przekwitający bodziszek:

Ewo Drewutnio cieszę się, że znalazłaś chwilkę i zaglądnęłaś. Czy mam dla Ciebie jakiś zakątek? Jasne - Mam nadzieję, że się spodoba i spełni Twoje oczekiwania. Dla Ciebie Ewo:

Małgosiu slotys witam serdecznie nowego Gościa. Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i zapraszam zawsze, kiedy tylko znajdziesz czas i ochotę.
Nowy Gość - oczywiście fotka dla Ciebie:
Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że znowu .....

Aniu Sweety kochanie donice przezimowały u mamy w zimnym garażu - tzn. róże przezimowły oczywiście

Ps - pamięć kobito to Ty masz prawdziwie prawniczą

Aniu - dla Ciebie;

Dorciu witaj. Dawno Cię nie było, tym bardziej się cieszę, że znalazłaś czas mnie odwiedzić.
Nie pogniewasz się o kolejną ......

Jolu Kwietniowa kochana jesteś

Wiesz, co do Silver Dollars to też tegoroczny nabytek i nie mam na razie jej zdjęć.
Klon Odessanum uwielbiam, jest wspaniałym akcentem w ogrodzie. Mam go ponad pięc lat, myślę że ok. 8. Z tym, że zaraz po posadzeniu moi synowie skasowali go okrutnie piłką. Na razie go nie koryguję, w lutym wycięliśmy tylko dolne gałęzie, bo nie dało się autem przejechać

A co do barwy to najintensywniejsza jest w maju i czerwcu, potem trochę blednie, ale zawsze jest jaśniutki. Poszukam fotek i Ci wkleję, ok?
A tymczasem dostaniesz....

Lisico witaj

Cieszę sie bardzo, że swoją rudą kitą omiotłaś mój ogród. Bliskie sąsiedztwo lasu sprawia, że zwierzęta rozmaite tu czasami goszczą, więc mam nadzieję że Ty również poczujesz się tutaj jak w domu.
Fotki z niebem będą teraz specjalnie dla Ciebie, tylko że w tej sesji tylko malutki kawałek błękitu uchwyciłam - ale za to towarzyszy mu niebieska lawenda zasłaniająca Pastelkę, więc nieskromnie mam nadzieję na spełnienie Twych oczekiwań. Co prawda podobne zdjęcie jest na początku, ale to wyszukałam specjalnie żeby był kawałek błękitu.....
Pozdrawiam serdecznie

Adrianno cieszę się, że jesteś. Ciebie nie może zabraknąć w mojej forumkowej przygodzie. Nawet jak nic nie piszesz, to i tak wiem, że jesteś

Dzięki

Marysiu kochana nie wyobrażam już sobie forum bez Ciebie. No i oczywiście mojego wątku również. Dziękuję za Twoją pomoc i za to, że zawsze mogę na Ciebie liczyć. Bardzo się cieszę, że tak odbierasz mój ogród, ponieważ chcialbym aby był miejscem przyjaznym i ciepłym.
Marysiu dla Ciebie poletko piwonii

Mileno Mandragora witam Cię bardzo serdecznie w moim ogrodzie i zapraszam kiedykolwiek zechcesz. Drzwi są zawsze otwarte.
Odpowiadając na twoje pytania, to ogród przed domem faktycznie jest dojrzały - drzewa były sadzone ok. 8 lat temu. Podobnie trzmielina, pnie się już ok5-8 lat. W tym miejscu są bardzo trudne warunki, ponieważ jest to pod okapem dachu, a ja nie zawsze zdążę tam z konewką..... Wiele roślin mi tam padło, a trzmielina rośnie wyśmienicie. I oczywiście masz rację co do odmiany to Emerald Gold.
A skąd jestem to żadna tajemnica, pisałam kilka razy w poprzednim wątku: pozdrawiam Cię ze stolicy polskiego piwa:Żywca

Mileno (przepiękne imie, moę tak się do Ciebie zwracać?) dla Ciebie na powitanie podobne, ale jednak inne, ujęcie piwonii...

Moi drodzy wybaczcie, reszta odpowiedzi później bo teraz muszę spadać .....
Na koniec mam jeszcze jedną prośbę. Popatrzcie co dzieje się z moim bodziszkiem. W zeszłym roku tak padły dwa, teraz kolejne trzy są chore - w innych miejscach niż poprzednio.....a najdziwniejsze jest to, że obok rosną w najlepsze inne rośliny i nic im nie dolega - przynajmniej na razie .....
Rozmawiałam juz o tym z Wami, ale obiecałam wrzucić zdjęcia. Może ktoś z Was miał coś podobnego?